NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

Rendhagyó hagyomány – elismerések a honvédtisztjelölteknek

A Száznapos Ünnepség hagyományait követve kaptak elismeréseket a végzős évfolyam kiemelkedő tanulmányi eredményt elért honvédtisztjelöltjei a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán. Az elismeréseket a járványhelyzet miatt családias légkörben vehették át a végzős hallgatók.

Az ünnepségen nyolc, az egyetemi évek alatt tanulmányi, sport, vagy közösségi területen kiemelkedően teljesítő végzős hallgató vehetett át elismerést. A Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánjának döntése alapján Bolyai Vándorkardot kapott Virágh Krisztián, a katonai üzemeltetés alapképzési szak rádióelektronikai felderítő és elektronikai hadviselés specializáció állományából. A Bolyai Dísztőrt Simó Réka vehette át, aki a katonai logisztikai alapképzési szak páncélos és gépjármű modul állományában tanul. A kar dékánja a Ludovika Emlékkardot a végzős évfolyam kimagasló teljesítményt elért évfolyamelsőjének, a katonai vezetői alapképzési szak, lövész specializáción tanuló Vadász Richárdnak adományozta. Kossuth Dísztőrt kapott a katonai vezetői alapképzési szak, lövész specializáción tanuló Huszár Fanni. A Szolnokon tanuló hallgatók közül az avatandó évfolyam rangelsőjének járó Repülős Dísztőrt idén a katonai üzemeltető alapképzési szak, légiforgalmi irányító modulon tanuló Mihalik Bianka érdemelte ki. A Hadik András Tanulmányi Vándordíjat a katonai üzemeltetés alapképzési szak, katonai távközlési modul, negyedik évfolyamos tancsoportja kapta. A Kvasz András Békés Megyei Repülő és Ejtőernyős Egyesület vezetősége Kvasz András Repülős Dísztőr kitüntető díjat adományozott a katonai üzemeltetés alapképzési szak, repülőműszaki specializáción tanulmányokat folytató Németh Attila részére. A Szent László díjat a katonai vezető alapképzési szak, műszaki specializáció állományából Virág Orsolya vehette át. Az elismeréseket Pohl Árpád dandártábornok, dékán és Sári Szabolcs, ezredes, az MH Ludovika Zászlóalj parancsnoka adta át.

Az átadást követő ünnepi beszédében Pohl Árpád arra emlékeztett, hogy a rendszerváltoztatást követően a katonai főiskolák visszatértek a korábban tiltott hagyományokhoz és létrehozták a legjobbakat jutalmazó elismerések rendszerét. A kimagasló eredményeket elérőknek járó díszes tárgyakat a Száznapos Ünnepség keretében szokták átadni, de a járványhelyzet miatt idén erre nem volt lehetőség. „Nem ringathatjuk magunkat a biztonság hamis illúziójába. Még be sem fejezték a tanulmányaikat és máris egy olyan helyzetben találták magukat, amivel még senki nem találkozott” – utalt a dékán arra, hogy a járványhelyzet elején senki nem tudta annak hatásait, így - ahogy a katonák esetében ez természetes - a legrosszabbra készültek. Pohl Árpád az elmúlt időszak számos tanulsága közül kiemelte a helytállást, amely a honvédtisztjelöltek esetében fegyelmezett és példás volt a határon való szolgálatteljesítés közben. A dékán ezért köszönetet mondott a honvédtisztjelölteknek.

 

Szöveg: Tasi Tibor

Fotó: Szilágyi Dénes