NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

„Zrínyiek a haza szolgálatában”

A 400 éve született költő, hadvezér és államférfi, Zrínyi Miklós emléke előtt tisztelegtek egy izgalmas kiállítással a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán (NKE HHK). Az idei Zrínyi-emlékév kiemelt kari programjaként megvalósult tárlatot Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes is megtekintette.

A „Zrínyiek a haza szolgálatában” című kiállításon 16-17. századi rézkarcok, színezett rézmetszetek, portrék, térképek és régészeti leletek között kalauzolta végig a látogatókat Padányi József vezérőrnagy, egyetemi tanár, a Zrínyi-kutatások egyik meghatározó alakja. A tábornok magángyűjteményének legszebb darabjait is az érdeklődők elé tárta, tovább bővítve ezzel a korszak és Zrínyi Miklós életének tárgyiasult leírását.

A látogatók 24 darab korabeli metszeten csatajeleneteket, várakat és portrékat látva ismerkedhettek meg a Zrínyiekhez köthető eseményekkel és személyekkel. A kiállítás fontos részei azok a leletek, amelyek a Zrínyi-Újvár feltárása során kerültek elő. Látható még a tárlaton a szigetvári Zrínyi Miklós Bécsben őrzött szablyájának hiteles másolata is. A tárlat bemutatja az elmúlt 15 év kutatásainak publikációs tevékenységét is: angol, magyar és horvát nyelvű folyóiratokkal és könyvekkel találkozhattak a látogatók.

A kiállításon Pohl Árpád dandártábornok, az NKE HHK dékánja és Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka mellett részt vett Gaal Gergely a Zrínyi-emlékév főszervezője és Lomnici Zoltán az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke is. A tárlat november 18-ig látogatható a Hungária körúti campus II. épületében, a kari könyvtár folyosóján.

 

Szöveg: honvedelem.hu

Fotó: Szilágyi Dénes