NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

Az NKE doktoranduszai jeleskedtek a IV. Magyarország – Latin-Amerika kulturális versenyen

Idén negyedik alkalommal rendezték meg a Magyarország – Latin-Amerika kulturális versenyt (Concurso Cultural Hungría – América Latina 2020) az ELTE Latin-Amerika Kutatóközpont és a magyarországi latin-amerikai nagykövetségek szervezésében. A verseny célja Latin-Amerika és Magyarország közti kapcsolatok erősítése, illetve az ismeretek bővítése spanyol vagy portugál nyelven. A meghirdetett négy kategóriában (I. középiskola, II. alap- és mesterképzés, III. doktorandusz és IV. fiatal kutató) több, mint hetven publikáció érkezett, főként latin-amerikai országokból. A versenyzők közül minden ötödik Magyarországról nevezett.

Az idei versenyen az Nemzeti Közszolgálati Egyetem két hallgatója is jeleskedett. Spanyol nyelvű pályázatával Hornyák Veronika, az NKE Hadtudományi Doktori Iskola első éves doktorandusza nyerte el a II. kategória (alap- és mesterképzés) első díját, valamint Thomázy Gabriella, szintén az NKE Hadtudományi Doktori Iskola másodéves doktorandusza a III. kategóriában (doktorandusz) ért el első helyezést. Minkét nyertes témavezetője Szente-Varga Mónika volt. A díjátadót minden évben a Parlamentben rendezik meg, a latin-amerikai nagykövetek részvételével, idén sajnos a november 20-ra tervezett hivatalos díjátadó elmaradt. A továbbiakban, a két díjazott tanulmány rövid ismertetése következik.

Hornyák Veronika: Magyar-kolumbiai kapcsolatok, 1970-2020

A tanulmány diplomáciatörténeti elemzés formájában dolgozza fel a magyar-kolumbiai kapcsolatok történetét kezdve az 1924-es konzuli kapcsolatfelvételtől egészen napjainkig bezárólag. A kolumbiai-magyar reláció a 2015-ben meghirdetett Déli Nyitás külpolitikai stratégia nyomán dinamikus fejlődésnek indult, mely az utóbbi néhány évben jelentős előrelépést hozott kereskedelmi, agrárpolitikai és tudományos-oktatási kapcsolatok terén. A tanulmány arra is rávilágít, hogy a globalizáció hogyan értékelte fel az olyan földrajzilag hazánktól távol eső országokkal való kapcsolatokat, mint Kolumbia, valamint milyen további együttműködési vonalak kiaknázására nyílhat lehetőség a közeljövőben.

Thomázy Gabriella: Botka Lola, a Chilei Nemzeti Balett magyar alapítója

Botka Lola nagyon fiatalon hagyta el Magyarországot, a világhírű Kurt Jooss balett társulatával járta be a világot, míg végül 1941-ben Chilében telepedett le. Az akkor már híres táncosnő, férjével, a koreográfus és táncos Ernst Uthoff-fal alapította meg a Chilei Nemzeti Balettet 1945-ben és több éves munkájuk eredményeképpen ők maguk nevelték ki a Nemzeti Balett táncosait. Botka Lola élete számos magyart inspirált és vonzott az andoki országba, illetve a híres balerina sokuk karrierjét segítette. Ez a tanulmány, Botka Lolának és a Chilében élő magyar bevándorlóknak állít emléket egészen napjainkig. Mindeddig nagyon keveset tudtunk róluk, ám a tanulmány remélhetőleg felkelti a kutatók érdeklődését a távoli országban élő magyarok története.

 

Képek jegyzéke:

Botka Lola és Ernst Uthoff. Forrás: link [2020-08-05]

Latin-Amerika Kutatóközpont. Forrás: link [2020-11-19]


Címkék: Főoldali hír 2020