NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

SPOT, a robotkutya

2021. február 15-én és 17-én a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Elektronikai Hadviselés Tanszék érdeklődő oktatóinak és végzős hallgatóinak fakultatív program keretében lehetősége nyílt a Boston Dynamics által gyártott „robotkutya”, SPOT testközelből történő megismerésére. A világhírű robot négylábút cseh anyavállalatának köszönhetően az Alza.hu mutatta be először Magyarországon a nagyközönség számára.

SPOT egy méter hosszú és tömege meghaladja a 30 kg-ot. Képes különböző minőségű talajon és felületen nagy biztonsággal, stabilan járni akár 6 km/h-ás sebességgel. 360 fokban kamerák segítségével érzékeli környezetét, ami segíti az akadályok mesterséges intelligencia által vezérelt elkerülésében. Feltöltött akkumulátora akár 90 perces üzemidőt is biztosíthat számára, miközben 14 kg hasznos teher szállítására is képes. Feladatát távvezérléssel, vagy betanítást követően autonóm módon is képes végrehajtani akár extrém időjárási körülmények, különböző csapadékok, szélsőséges hőmérsékletek, mérgező gázok, vagy radioaktív sugárzás közepette.

Az eszköz különböző „payload”-okkal, robotkarral és további érzékelőkkel szerelhető fel, amelyek segítségével a jövőben egyre több területen lehet képes megkönnyíteni „gazdái” életét. 

A bemutató keretében a Kar oktatóinak és hallgatóinak lehetőségük nyílt kipróbálni az eszköz számos funkcióját és képességeit, ami hasznos tapasztalatot, egyedülálló élményt nyújtott a résztvevők számára.

SPOT képességeiről az alábbi videó ad bővebb információkat: https://www.youtube.com/watch?v=6Zbhvaac68Y

 

Szöveg: Szatmári Balázs százados, NKE HHK Elektronikai Hadviselés Tanszék

Fotó: Dr. Németh András alezredes, NKE HHK Elektronikai Hadviselés Tanszék

 

 


Címkék: Főoldali hír 2021