NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

Lebstück Mária főhadnagy, a magyar katonahősnő

 

Lebstück Mária regénybe illően kalandos történetére jól utal a fenti cím: magyar volt, mert zágrábi születése és német családi háttere mellett az életét kockáztatva, csatában sebesülten is a magyar ügyért harcolt az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején; katonanő volt egy olyan korszakban, ahol ez egyáltalán nem volt elfogadott, sőt! Önkéntes légiós, vadász és végül huszártiszti szolgálati ideje jó részét férfiruhában, Karl Lebstück néven szolgálta végig. Végül pedig, hős volt, hisz számos alkalommal bizonyította bátorságát a harctéren és találékonyságát azon kívül is, amellyel 18 évesen a hadnagyi, majd a főhadnagyi rendfokozatot is kiérdemelte.

A háborús szerepvállalás azonban súlyos árat követelt tőle és meghatározta élete hátralevő részét. A szabadságharc bukása házassága végét jelentette, hisz tüzértiszt férjét felségárulásért életfogytiglani börtönre ítélték, így Lebstück Mária az aradi várbörtönben született csecsemő gyermekükkel magára maradt egy olyan korban, ahol a férj nélküli fiatal anyákat gyakran megbélyegezte a társadalom. Saját családja részéről is elutasítással találkozott, mind múltja, mind magánélete miatt. Őt azonban a nehéz körülmények nem törték meg, és élete végéig büszke volt a honvédségi szolgálatára, illetve szívesen mutatkozott egyenruhában is.

Lebstück Mária Újpest megbecsült polgáraként hunyt el 1892-ben, 62 éves korában. Síremléke a Megyeri úti temetőben áll, amelyre a legendás bátorságú katonahősnő iránti megbecsülésük jeleként az utókor magyar honvédei minden évben elhelyezik a megemlékezés koszorúit. Nevét utca viseli a kerületben, 1935-ben emléktáblát helyeztek el volt lakóhelyének falán.

Emlékét számos anekdota mellett egy Jókai novella is őrzi, mely a századelő ünnepelt szerzőjének, Huszka Jenőnek is felkeltette az érdeklődését, és 1942-es operettjének, a Mária főhadnagynak az alapjául szolgált. Az operett, a korszak népszerű műfaja nagy szerepet játszott abban, hogy a főhadnagy története bekerült a köztudatba.

 

Harangi-Tóth Zoltán őrnagy

Hadtörténelmi, Filozófiai és Kultúrtörténeti Tanszék

 

Fotó: fidelio.hu


Címkék: Főoldali hír 2021