NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

Hadijáték szimuláció a nagykövetek felkészítésén

Az elmúlt időszakban hazánkban is egyre nagyobb figyelmet kapott a professzionális hadijátszás. A módszertan már több szemeszter óta részét képezi a Nemzeti Közszolgálati Egyetem civil és katonai oktatási portfoliójának és szerepel a Kreatív Tanulási Programban is, de idén oktatóinknak lehetősége nyílt a wargaming eljárások felhasználhatóságának szélesebb körű megismertetésére is.

A hadijátékos szimuláció újdonságként bekerült a Külgazdasági és Külügyminisztérium által felügyelt Magyar Diplomáciai Akadémia (MDA) minden diplomáciai és vállalati programjába, amelyeken az NKE HHK oktatója és a téma egyik hazai szakértője, Harangi-Tóth Zoltán őrnagy volt a foglalkozás vezetője.  Magyarország leendő nagykövetei a Misszióvezetői felkészítésük részeként egy egész napos gyakorlati foglalkozás keretében próbálhattak ki egy, az NKE HHK-n már előszeretettel alkalmazott módszertant, a mátrix hadijátszást, amelynek segítségével ízelítőt kaptak a rájuk váró valós kihívásokból.  A forgatókönyv alapján egy olyan globális hatású, de alapjában véve regionális, alacsony intenzitású, de az eszkaláció veszélyét magában rejtő szituációt dolgoztak föl, amelyben az általuk megjelenített országok stratégiai érdekeit igyekeztek a lehető leghitelesebben képviselni. A visszajelzések egyöntetűen pozitívak voltak, mind a hangulattal, mind a foglalkozással kapcsolatban.

A hadijátékoknak ezeken a gyakorlatokon alkalmazott kreatív típusai hazánkban máig újszerűnek hatnak, hiszen ez a típusú kompetitív, játékos–kísérletező eljárás még nem terjed el széles körben. Az MDA ilyen szempontból úttörőnek számít tehát, és a kezdetekhez képest már jól látható a fejlődés, mert egyre nagyobb igény mutatkozik a wargamekre más szervezetek részéről is. Az MDA kurzusainak résztvevőivel történő közös kiértékelések során mind az online, mind a jelenléti formában többségében voltak a pozitív visszajelzések, amelyek minden esetben fontos visszacsatolást jelentenek a hazai hadijátszás egészére nézve, és segítik a nemzetközi trendeken alapúló, de hazai igények szerint testreszabott eljárások kidolgozását, amely a következő lépését jelentik a fejlődésnek.

 

Szöveg: Harangi-Tóth Zoltán őrnagy, tanársegéd, Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Hadtörténelmi, Filozófiai és Kultúrtörténeti Tanszék

Kép: Harangi-Tóth Zoltán őrnagy és Magyar Diplomáciai Akadémia


Címkék: Főoldali hír 2021