„All Rounder 2021” versenyen jártak honvéd tisztjelöltjeink

2021. szeptember 28. és október 01. között 14. alkalommal rendezték meg a nemzetközi „All Rounder 2021” versenyt Szlovákiában. A rendező, mint minden korábbi alkalommal, a liptószentmiklósi Milan Rastislav Stefánik tábornok nevét viselő Katonai Akadémia volt. A járványhelyzet következtében az idén a német, osztrák és lengyel csapatok nélkül hat csapat feszült egymásnak. Magyarországot a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar 7 fős csapata képviselte: Hatvani Zsombor negyedik évfolyamos, Takács Bence, Tomka Boáz, Tóth Patrik, Méhes Roland és Toldi Áron második évfolyamos honvéd tisztjelöltek, valamint a csapatvezető Detre Zoltán alezredes.

A verseny elnevezése, az „all rounder”, egy sokoldalú egyénre, univerzális emberre használatos szó, aki sportnyelven szólva több sportágban is képes figyelemre méltó teljesítményt nyújtani. Ez a verseny is ilyen egyéneket, katonasportolókat igényelt. A hat különböző megmérettetés komoly fizikai és nem utolsó sorban mentális állóképességet igényelt, valamint megfelelő jártasságot a versenyszámokban.

A Szlovák Szárazföldi Erőknél rendszeresített 200 méter hosszú akadálypálya leküzdésével indult a verseny. Az előzetesen összesorsolt csapatok versenyzői mérték össze a gyorsaságukat, ügyességüket, pontosságukat. A csapaton belül elért egyéni eredmények összeadása jelentette a sorrendet. Az egyéni kvalitások nem csak a csapat eredményéhez járultak hozzá, hanem külön is értékelték a szervezők a legjobban teljesítőket. Az akadálypálya leküzdését a gránáthajítás versenyszám követte. Egy 30 méterre elhelyezett 3x6 m-es keretbe kellett 10 db 350 gramm súlyú gránáttal beletalálni. A leérkezés helye határozta meg a sikeres dobást. Ezt követően egy meglepetés feladatot kaptak a versenyzők. Néhány kilométeres utazást követően egy tűzivíz tározó várta a résztvevőket a következő tusa leküzdésére. Gyakorló ruhában kellett váltót úszni, amely minden résztvevőnek 50 métert jelentett. A körülbelül 15 fokos vízhőmérséklet, valamint a kevésbé testhez simuló gyakorló ruházat, amely komoly ellenállást jelentett, nagy mértékben nehezítette a versenyzők előrehaladását a vízben.

Rövid pihenés és egy gyors ebéd után a lövészet következett. Szimulációs körülmények között, egy speciális tanteremben került végrehajtásra, SMG AR soft M4 fegyverekkel. 3 próba lövést követően 10 lövést adtak le a versenyzők álló helyzetből a 25 méter távolságra elhelyezett papír sziluett körös célra. 5 perc állt erre rendelkezésre minden lövő számára. Hatvani Zsombor végzős honvéd tisztjelölt higgadt, nyugodt lövészettel, 96 köregységgel az egész mezőnyt maga mögé utasítva nyerte meg ezt a tusát, kiérdemelve a rivális csapatok és a szervezők elismerését is. Teljesítményéért az eredményhirdetés alkalmával különdíjban részesült.

Másnap reggel, zuhogó esőben utaztak a versenyzők a közeli hegyekbe, Ilanovóba, amely a 6 km-es hegyi futás színhelye volt. Kifejezetten nehéz körülmények fogadták a versenyzőket. Eső, sár, csúszós utak, meredek emelkedők, nagy esésű lejtők, kiálló kövek és nem utolsó sorban, medveveszély. A szervezők arcán valódi aggodalmat láttunk emiatt, de szerencsére nem történt rendkívüli esemény. Ha már úgyis bőrig ázott mindenki, következhetett a rafting. Egy próba lemenetelt engedélyeztek a szervezők a 400 méter hosszú, mesterségesen kialakított pályán. A világversenyeknek is gyakran otthont adó pálya igen nagy koncentrációt, együtt evezést és nem utolsó sorban bátorságot igényelt. Már a próbafutam során is voltak csapatok, akik legénységük és felszerelésük egy részét elhagyva érték el a célvonalat. A versenyen súlyos időbüntetés járt ezekért. A Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar csapata Takács Bence honvéd tisztjelöltnek köszönhetően - aki nem mellesleg rafting versenyző - kiválóan, hiba nélkül teljesítette a kijelölt pályát. Kár, hogy a korábbi versenyszámok hátrányait a végére nem sikerült ledolgozni, így csapatunk az 5. helyen fejezte be az „All-Rounder 2021” szlovákiai versenyét.

Hallgatóink gazdag versenytapasztalattal és sok élménnyel térhettek haza, amely a nemzetközi kitekintést és megmérettetést követően remélhetően pozitív hatást jelent majd a további fizikai felkészülésük során.

Kép és szöveg: Detre Zoltán alezredes, Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar, Katonai Testnevelési és Sportközpont

Még több kép elérhető a rendező liptószentmiklósi Milan Rastislav Stefánik Katonai Akadémia honlapján: http://www.aos.sk/index.php?fotky=foto21/20210928_AllRounder/AllRounder.php

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Címkék: Főoldali hír 2021