NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

MAGLITE 2021 Többnemzeti Összhaderőnemi Logisztikai Kiképzés

Egy év kihagyást követően 2021. október 11. és 15. között zajlott le az eredetileg évente két alkalommal végrehajtásra kerülő kiképzési programsorozat, a MAGLITE Többnemzeti Összhaderőnemi Logisztikai Kiképzés magyarországi szakasza a Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson.

A magyar-brit nemzetközi logisztikai képzési program 1996-ban kezdődött és sikere immár 25 éve töretlen. Az érvényben lévő járványügyi korlátozások miatt a kiképzés angliai szakaszán 2021. október 4. és 8. között 30 brit és 2 észt tiszt vett részt, magyar résztvevőt nem tudtunk küldeni. A brit Védelmi Logisztikai Iskola bázisán, az angliai Winchester melletti Worthy Down Camp-ben végrehajtott Összhaderőnemi Logisztikai Műveletek tanfolyam alapvető célja az volt, hogy rávilágítson a logisztikai tervezés összhaderőnemi aspektusaira és fontosságára a műveletek tervezése során. A kiképzés magyarországi részén a 30 brit és 2 fő észt résztvevő mellett az Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar katonai műveleti logisztika mesterképzési szak 7 hallgatója vett részt. A hallgatók munkáját brit és magyar részről egyaránt több mentor és oktató segítette. A résztvevők három munkacsoportra osztva dolgozták ki egy humanitárius segítségnyújtási és katasztrófaelhárítási művelet logisztikai támogatási feladatait egy képzelt afrikai ország területén.

A kiképzésre kialakított hadműveleti helyzetbeállítás egy béketámogató művelet forgatókönyvén alapult, amelynek alapját az ENSZ és egy „fiktív” állam kormányának közös felkérése alapján, humanitárius feladatok megszervezése képezte. A felhatalmazás alapján kijelölt műveleti terület valós földrajzi környezetben, de feltételezett határokkal, államokkal és vallási-etnikai összetétellel rendelkezett. A feladat magában foglalta a végrehajtására kijelölt erők műveleti területre történő stratégiai átcsoportosítását és a műveleti logisztikai támogatási lánc megszervezését. A kiadott feladatnak megfelelően, a brit, cseh és magyar erők nemzetközi és nem kormányzati szervezetekkel együttműködve a kialakult humanitárius válsághelyzet kezelése céljából segélyszállítási és ivóvíz biztosítási műszaki feladatok végrehajtását tervezték meg. A három munkacsoport feladata az volt, hogy a logisztikai műveleteket irányító parancsnok részére a humanitárius válság feloldása érdekében külön-külön egy-egy cselekvési változatot dolgozzon ki.

A kidolgozott cselekvési változatok érdekességét a csoportonként eltérő kezdeti műveleti peremfeltételek különbözősége adta. A résztvevők a kiképzési feladat során megismerték és gyakorolták az összhaderőnemi műveletek döntéshozatali és tervezési folyamatait, illetve a többnemzeti törzsekben folyó munkamódszereket. A képzési program zárásaként 2021. október 14-én minden munkacsoport jelentést tett a részére meghatározott peremfeltételek szerinti cselekvési változatról. A jelentéseket a brit Összhaderőnemi Logisztikai Komponens parancsnoka (összhaderőnemi logisztikai műveleti főnök), James Dean altengernagy fogadta.

Szöveg: Dr. Venekei József alezredes, tanszékvezető, egyetemi docens, Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar, Műveleti Logisztikai Tanszék

Fotók: Dr. Venekei József alezredes, Fülöp Dóra

 


Címkék: Főoldali hír 2021