NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

ADRIATIC STRIKE 2022 – Honvéd tisztjelöltek többnemzeti környezetben

Az elmúlt évhez hasonlóan a NATO összhaderőnemi gyakorlatán vett részt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar (HHK) harmad- és negyedéves lövész és elektronikai hadviselés specializáción tanuló 40 honvéd tisztjelöltje Szlovéniában. A résztvevők több nemzet előretolt repülésirányító (JTAC - Joint Terminal Attack Controller) katonáival együttműködve gyakoroltak szakaszparancsnoki tevékenységet.

Az „Adriatic Strike” gyakorlat célja, hogy a JTAC szakemberek minél változatosabb és realisztikusabb szituációkban szerezhessenek szakmai tapasztalatot. Ezzel elősegítik szakmai fejlődésüket, valamint a gyakorló és az éles rávezetések során a minősítésüket is fenntartják. A kiképzési forma kiváló lehetőséget kínál a honvéd tisztjelöltek számára, hogy olyan környezetben gyakorolják parancsnoki feladataikat, ahol speciális lehetőségeket kapnak. Ilyen volt például a JTAC által légi támogatás vagy tüzérségi tűz kérése, melyet francia katonák által üzemeltetett drónok segítettek. A végrehajtás során a honvéd tisztjelöltek több nemzet katonáival együtt végeztek harcászati foglalkozásokat, ami remek lehetőséget biztosított a szakmai angol nyelv gyakorlatban történő alkalmazására is.

A szervezők a végrehajtásokhoz merev és forgószárnyas repülőeszközöket biztosítottak, melyek még valósághűbbé tették a feladatok egy részét.

Idén a résztvevők a támadás mellett a védelmet is gyakorolták, hiszen a honvéd tisztjelöltek a szlovén féllel együtt alkották az ellenerő egy részét is. A Videm település környéki völgy természeti adottságait kihasználva a hallgatók napi kétszer hajtottak végre szakharcászati feladatokat. A HHK oktatói minden feladat után értékelték a végrehajtást és a parancsnoki munkát, a negyedéves lövész hallgatóknak ugyanis ez a többnemzeti környezet egyben záróvizsgaként is szolgált.

A hét során a harcászati mozzanatok vezetésén és végrehajtásán kívül a napi élet koordinálása, a felkészülés, a feladat megtervezése és megszervezése is a parancsnoki (szakaszparancsnok, szakaszaltiszt és rajparancsnok) beosztásban lévő honvéd tisztjelöltek feladata volt, melyre néha csak pár óra állt rendelkezésre. Mindez jó lehetőséget biztosított arra, hogy gyakorolják a váratlan feladatokra való felkészülést, illetve a gyors intézkedések és döntések meghozatalát.

A gyakorlat során a honvéd tisztjelöltek rendhagyó programként a szlovén különleges erők komplex, épületharcászati foglalkozásán is részt vettek alájátszóként, ahol feladatuk az szintén az ellenerő biztosítása volt. A forgatókönyv része volt a túszejtés, átvizsgálás, kihallgatás, illetve pirotechnikai anyagok robbantások során történő használata. Az élethű végrehajtásra speciális környezetben – szénbánya, hőerőmű, vasútállomás, folyó – összesen tíz épületkomplexumban került sor, mely Európa legmagasabb kéményét (360m) is magában foglalja.  

A gyakorlaton résztvevő honvéd tisztjelöltek visszajelzései alapján elmondható, hogy a gyakorlat számos hasznos elemet tartalmazott és végrehajtása során a hallgatók olyan nemzetközi együttműködési tapasztalatra tehettek szert, amely elengedhetetlen a tiszti pályafutás során.

Szöveg: Grajzel Sáron honvéd tisztjelölt

Kép: Grajzel Sáron honvéd tisztjelölt és Haáz Áron őrnagy


Címkék: Főoldali hír 2022