Eberhard Zorn vezérezredes előadása az Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

Magyarországi látogatásának keretében Eberhard Zorn vezérezredes, a Bundeswehr főszemlélője meglátogatta a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet is. A magas rangú katonai vezető 2022. szeptember 9-én előadást tartott a Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campus M. Szabó Miklós altábornagy Dísztermében.

Eberhard Zorn vezérezredes a katonai pályafutását 1978-ben kezdte, amikor felvételt nyert a Bundeswehr Idar-Obersteinben található Tüzér Iskolájába. Ezt követően gazdálkodás és szervezéstudományt tanult a Bundeswehr Hamburgi Egyetemén, majd vezérkari végzettséget szerzett Hamburgban és Párizsban egyaránt. Több mint négy évtizedes katonai pályafutása során Zorn vezérezredes különböző parancsnoki és törzsbeosztásokban szolgált Németországban és külföldön, 2018 óta a Bundeswehr főszemlélője.

A teltházas Díszteremben tartott “The Bundeswehr at the Turn of Times” című előadásában Zorn vezérezredes kifejtette, hogy az elmúlt időszakban tapasztalt biztonságpolitikai változások eredményeként bekövetkező paradigmaváltások a német haderőtől, az Európai Uniótól és a NATO-tól is megkövetelik a sikeres alkalmazkodást. Az Ukrajna elleni orosz agresszió, a 2022. február 24-e óta tartó háború jelentősége csak a berlini fal 1989-es leomlásával és az Amerikai Egyesült Államok elleni 2001-es terrortámadással vethető össze. Egyértelművé vált, hogy nem elég a nemzetközi válsághelyzetek menedzselése, hanem meg kell erősíteni a kollektív védelmet és az elrettentő képességet.

Az orosz-ukrán háború kirobbanása óta eltelt hónapok során a német védelmi politikában jelentős változás tapasztalható. A védelmi beszerzések felgyorsítása érdekében a Bundestag még februárban megszavazott egy 100 milliárd eurós, kifejezetten a német haderő fejlesztésére fordítható plusz költségvetési forrást, valamint döntött a védelmi költségvetés GDP-hez viszonyított 2 százalékra növeléséről is.

Zorn vezérezredes megjegyezte, hogy a költségvetési források biztosítása mellett fontos az emberek gondolkodásának megváltoztatása és motiválása a nemzeti és a nemzetközi szövetségesi védelem ügye iránt. Ez megköveteli a kiképzés felgyorsítását, a különböző gyakorlatok számának növelését, valamint a különösen az alacsonyabb rendfokozatokban tapasztalható létszámhiány enyhítését.

Az előadás végén az oktatókból, kutatókból, tanárokból, hallgatókból és honvéd tisztjelöltekből álló közönségnek lehetősége volt Zorn vezérezredesnek kérdéseket feltenni, amelyek érintették a tisztképzést, a védelmi célú beszerzéseket, az orosz-ukrán háború eddigi tapasztalatait, valamint a személyi állomány toborzását és megtartását.

Szöveg: Dr. Jobbágy Zoltán ezredes, Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar, nemzetközi dékánhelyettes

Kép: Fülöp Dóra

 


Címkék: Főoldali hír 2022