NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

Katonai térinformatikai tanfolyam indult a HHK-n

Katonai térinformatikai alaptanfolyam indult a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Műveleti Támogató Tanszéken.

A tanfolyamot Szalay László ezredes, az MH Geoinformációs Szolgálat szolgálatfőnöke nyitotta meg. Az ezredes beszédében üdvözölte, hogy a tanfolyam a meghirdetett maximális létszámmal indult el, és kiemelte a katonai térinformatika, a katonai térképészet szükségességét az alakulatok napi életében. Záró gondolatként sikeres, jó hangulatú tanfolyamot és eredményes vizsgát kívánt mindenkinek. Ezt követően Dr. Kállai Attila alezredes, a Műveleti Támogató Tanszék egyetemi docense tartott órát.

A kéthetes kurzus során a hallgatók megtanulják alapszinten a NATO tagállamoknál rendelkezésre álló, illetve a missziós feladatokban alkalmazott digitális térképészeti termékek és térinformatikai adatbázisok kezelését, elemzését, azok különböző célú felhasználását. A tanfolyamot elsősorban a katonai szervezeteknél telepített térinformatikai munkaállomások kezelői részére hirdette meg a kar, de az utóbbi években a Magyar Honvédség részéről fokozott igény mutatkozott egyéb tervezői, és döntéselőkészítő beosztásokat betöltő katonák és honvédelmi alkalmazottak beiskolázására is. A képzés sikeres elvégzését követően - a digitális térképi adatállományok és adatbázisok kezelése mellett - a hallgatók képessé válnak a vonatkozó hazai térképészeti szabványoknak, és a NATO szabványosítási egyezményeknek megfelelő térképtermékek előállítására a térinformatikai munkaállomásokon működtetett ESRI ArcGIS Desktop szoftverrel.

A nyolcvanórás kurzus elvégzését követően a hallgatóknak lehetőségük van a térinformatikai ismeretek magasabb szintű elsajátítására, amelyeket a Kar által meghirdetett középhaladó és haladó tanfolyamszintek biztosítanak.

Fotók és szöveg: Németh-Zsohár Agnieszka őrnagy

 

 

 

 


Címkék: Főoldali hír 2022