NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

Segítség a kutatások összeállításában és közzétételében

A kutatói munka könnyebbé tétele érdekében két részből álló Kutatástámogatás Tréningsorozat indult a Hadtudományi és Honvédtisztképző Karon dolgozó kutatók, oktatók, doktorandusz hallgatók, és az MSc vagy BSc képzésben résztvevő hallgatók számára.

Az „Alkalmazott katonai műszaki-, had- és társadalomtudományi kutatások a nemzetvédelem, nemzetbiztonság területén a Hadtudományi és Honvédtisztképző Karon pályázati program” (TKP2021-NVA16) keretében meghirdetett előadássorozat célkitűzése, hogy olyan fontos információkat tudjon nyújtani a kutatók számára, ami a jövőben segítheti őket a különböző publikációk összeállításában és közzétételében.  A két részből álló tréningsorozatot Sütő Péter a TRH Egyetemi Könyvtár Digitalizálási és Tartalomszolgáltatási Osztály osztályvezetője tartja.

A november 9-re meghirdetett kutatástámogatási tréning témája a teljesszövegű adatbázisok használata volt. Az előadó ismertette az egyetemen elérhető elektronikus folyóiratok, elektronikus adatbázisok tárházát, bemutatta az azokhoz való hozzáférési lehetőségeket, majd a keresőfunkció, szűrések, automatikus témafigyelés, és az egyéb beépített funkciók használatát. Azok az érdeklődők, akik munkahelyi, tanórai elfoglaltságuk miatt lemaradtak a programról, a kora délután megismételt – a Kar könyvtárában megtartott – tréningre becsatlakozhattak.

A decemberi rendezvényen az érdeklődők a cikkírás és az Open Access publikálás témájában mélyedhetnek el. A foglalkozáson áttekintik a publikációs folyamat lépéseit, szó lesz a referenciakezelő szoftverekről, a lektorálási folyamatról, és a publikáció megosztásának közösségi szolgáltatásairól. Mindezeken felül a témában olyan hasznos információkkal gazdagodhatnak a hallgatók, amelyek gördülékenyebbé tehetik az összeállított kutatási anyag folyóiratban való publikálásának folyamatát.

Az előadáson kiemelt figyelmet fordítanak az Open Access publikálási irányvonalra, ami egy ingyenesen elérhető, online digitális platform. A nyílt hozzáférés a pénzügyi és jogi korlátozások eltörlésével lehetőséget biztosít a tudományos kutatások eredményeinek jogszerű újrafelhasználására, így a platformra feltöltött publikációk forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

A kutatástámogatási tréning második része két időpontban, december 7-én délelőtt a Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campus Dísztermében, majd kora délután az Egyetemi Könyvtár HHK Kari Könyvtár Olvasótermében kerül megrendezésre. Az előadások hibird formában, jelenléti és MS Teams online felületen is megtekinthetők.

Szöveg és fotók: Németh-Zsohár Agnieszka őrnagy

  

 

 


Címkék: Főoldali hír 2022