NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

Gróf Andrássy Gyulára emlékezünk

Az egyik legkiválóbb és legismertebb magyar államférfi és katonatiszt, gróf csíkszentkirályi és krasznahorkai Andrássy Gyula, 200 évvel ezelőtt, 1823. március 8-án született a felvidéki Oláhpatakon.

Gimnáziumi tanulmányait a sátoraljaújhelyi és a tatai piarista gimnáziumban végezte, ezt követte a pesti egyetem, majd hosszú külföldi tanulmányutat tett Franciaországban, Angliában és Spanyolországban. Hazatérve, 1846-ban részt vett a Széchenyi István által kezdeményezett Tisza Gőzhajózási Társaság létrehozásában.

Politikusi pályája 1847-ben Zemplén vármegye országgyűlési követeként kezdődött, az utolsó rendi diétán Kossuth Lajos politikájának támogatójaként szólalt fel. 1848 áprilisától Zemplén vármegye főispánjaként tevékenykedett. Az 1848-49-es szabadságharcban először a szeptember 29-i pákozdi csatában Móga János altábornagy parancsőrtisztjeként, majd október 9-től őrnagyi rendfokozatban a Zemplén vármegyei önkéntes nemzetőrök parancsnokaként harcolt az október 30-i Schwechatnál lezajlott ütközetben. A tavaszi hadjáratban Görgei Artúr vezérőrnagy segédtisztjeként szolgált. Kitüntette magát Isaszegnél, majd Buda ostrománál, ahol könnyebben megsebesült. 1849. május 1-én címzetes honvéd ezredessé és konstantinápolyi követté nevezték ki. Állomáshelyén igyekezett külföldi támogatást szerezni a magyar szabadságküzdelem ügyének. A világosi fegyverletétel után az Oszmán Birodalomba menekült magyar emigránsokat segítette.

1849 novemberétől Párizsban és Londonban élt, közben az 1848-49-ben játszott szerepéért 1851. szeptember 22-én távollétében halálra ítélték és jelképesen felakasztották. A párizsi hölgyek körében azután csak a „szép akasztott” néven híresült el. Kendeffy Katinka grófnővel 1856-ban kötött házasságot az emigrációban.

Andrássy 1858-ban amnesztiát kapott és hazatért, majd az 1861-es és az 1865-68-as országgyűlésen Sátoraljaújhely képviselőjeként, 1865-1867 között pedig a képviselőház alelnökeként ténykedett. Az 1867-es kiegyezést előkészítő tárgyalások egyik kulcsfigurája lett a kiegyezési okmányt szöveges formába öntő, az országgyűlés által kiküldött ún. Hatvanhetes bizottság elnökeként. Deák Ferenc javaslatára 1867. február 17-én I. Ferenc József magyar miniszterelnökké nevezte ki, s egyidejűleg a magyar honvédelmi tárcát is irányította. 1867. június 8-án Ferenc József magyar királlyá koronázása során az ország világi méltóságainak nevében Simon János esztergomi érsekkel együtt helyezte az uralkodó fejére a magyar koronát.

Miniszterelnökként jelentős szerepe volt a modern magyar polgári államszervezet kialakításában, az 1868-as horvát-magyar kiegyezés megszületésében, az 1868-ban meghozott, európai viszonylatban is egyedülálló nemzetiségi törvény megalkotásában, 1869-ben a közigazgatás és az igazságszolgáltatás szétválasztásában, 1870-ben a Legfőbb Állami Számvevőszék felállításában. Magyar honvédelmi miniszterként elévülhetetlen érdemeket szerzett a Monarchia fegyveres erejének második vonalát képező magyar királyi Honvédség 1868-as létrehozása terén, továbbá elérte az uralkodónál a katonai hatőrvidékek felszámolását.

Időközben katonatiszti pályája is felfelé ívelt: 1869-től magyar királyi honvéd ezredesi, 1872-től császári és királyi vezérőrnagyi, 1878-tól altábornagyi, 1889-től pedig szolgálaton kívüli lovassági tábornoki rendfokozatot viselt.

1871. november 14-én az Osztrák-Magyar Monarchia külügyminiszterévé nevezte ki az uralkodó. Új irányvonalat képviselt a külpolitika terén, a Monarchia közeledett a Német Császársághoz (Bismarck kancellárral baráti viszonyt ápolt), az Orosz Birodalomhoz valamint Olaszországhoz. Szakítva addigi oroszbarát politikájával, a dunai birodalom semleges maradt az 1877-78-as orosz-török háborúban. Közös külügyminiszterként legkiemelkedőbb érdeme az volt, hogy a javaslatára összehívott, 1878. június 13. és július 13. között a hat európai nagyhatalom képviselőinek részvételével ülésezett berlini kongresszuson sikerült gátat vetni a balkáni orosz terjeszkedésnek, a Monarchia pedig felhatalmazást kapott Bosznia-Hercegovina katonai erővel történő megszállására. Külügyminiszteri ténykedésének másik legmeghatározóbb eseménye a Németországgal 1879. október 7-én megkötött kettős szövetség aláírása volt. Andrássy másnap lemondott tisztségéről és visszavonult. Utoljára 1889. március 5-én, a véderő-törvény tárgyalásakor szólalt fel a magyar parlamentben.

1890. február 18-án hunyt el az Adriai-tenger partján lévő voloscai kastélyában. Február 21-én a Magyar Tudományos Akadémia oszlopcsarnokában felállított ravatala előtt az egész ország tisztelgett. (1876-ban a Magyar Tudományos Akadémia igazgatósági, majd 1888-ban tiszteletbeli tagjává választották.) Hamvait a felvidéki tőketerebesi kastélyparkban álló mauzóleumában helyezték örök nyugalomra, ahol feleségével együtt nyugszik.

Nevét 1876 óta viseli Budapest legszebb sugárútja. Zala György által készített (és 1945-ben eltávolított) lovasszobrát 1906. december 2-án állították fel az akkor Országház névre hallgató téren (ma Kossuth Lajos tér), azonban eredetileg a szobrot az Andrássyról elnevezett sugárút torkolatához tervezeték.

Szöveg: Dr. Balla Tibor ezredes, NKE HHK Katonai Vezetéstudományi és Közismereti Tanszék

A kép forrása: wikipedia.hu és cultura.hu


Címkék: Főoldali hír 2023