NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

„A jövőnk gyökeresen más lesz, mint a múltunk”

Védelem és biztonság Dél-Amerikában és Dél-Európában: Új kihívások, küzdelmek és hagyomány. E címmel szervezett nemzetközi konferenciát a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Doktorandusz Önkormányzata, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának Nemzetközi Biztonsági Tanulmányok Tanszéke társszervezésével. A hibrid rendezvény megnyitójára március 2-án, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Zrínyi Termében került sor. A háromnapos konferencián több mint 70 előadó részvételével összesen 17 szekcióban hallhatunk előadásokat.

Gergi-Horgos Mátyás moderátor köszöntő szavai után elsőként Jobbágy Zoltán, a HHK nemzetközi dékánhelyettese üdvözölte a helyszínen és online bekapcsolódott vendégeket. Említést tett a nemzetközi biztonság- és védelempolitika témában az egyetemen elérhető hároméves BA és kétéves MA képzésekről, amelyek keretében a hallgatók megismerkedhetnek a rendszerváltás óta eltelt időszak főbb történéseiről, és a régiós tanulmányok mellett Dél-Amerikáról is tanulnak.

Szente-Varga Mónika, a konferencia elnökeként visszatekintett az első két, ugyancsak Dél-Amerika-fókuszú konferencia szervezésének időszakára. 2021-ben a pandémia okán még teljes egészében online rendezték meg e szakmai fórumot, tavaly és idén már hibrid formában vehetnek részt az érdeklődők a mind több előadóval és programmal jelentkező eseményen. Idén hét online szekcióban immár mintegy 70 előadást hallgathatnak meg az érdeklődők március 2. és 4. között – emelte ki.

Március 4-én Thomázy Gabriella főszervező, NKE DÖK alelnök meghívására a Chilei Légierőhöz tartozó CEEA (Center for Strategic and Aerospace Studies) három kutatójának (Iván Witker, Miguel Navarro, Santiago Rivas) plenáris előadásait spanyol nyelven követhettük az online térben, amelyek a régió biztonsági és védelmi kérdéseire fókuszáltak. Az előadásokat Jorge Robles Mella chilei vezérezredes moderálta.

Urbanovics Anna, az NKE Doktorandusz Önkormányzatának elnöke az egyetem tudományos-kutatói tevékenységét emelte ki, a fókuszban lévő témák közé sorolva a dél-amerikai és a dél-európai régiók közti geopolitikai folyamatokat, kulturális gyökereket, történelmet. A rendezvényről elmondta: több angol és spanyol nyelvű előadás hallható majd, mint a korábbi években, és két publikációról is szó lesz. 

A köszöntők után Szöllősi-Nagy András, az NKE Víztudományi Kar Víz- és Környezetpolitikai Tanszékének egyetemi tanára az EUSecure Projekt képviseletében (Water Security Project) tartott előadást Éghajlat, ellenálló képesség és vízbiztonság a Földközi-tenger térségében (Climate, Resilience and Water Security in the Mediterranean Region) címmel. Három fő problémával kell szembenéznünk régiónkban – kezdte a professzor. Ezek az éghajlat, az ellenálló képesség, azaz reziliencia (a rendszer azon képessége, hogy kibillenés esetén képes visszatérni a dinamikus egyensúly állapotához), valamint a vízbiztonság. Utóbbi egy társadalom azon képességére utal, hogy tagjai számára képes stabil elérhetőséget biztosítani megfelelő mennyiségű és minőségű vízhez. A kritikus helyzet alapvetően a népességrobbanáshoz vezethető vissza, a klímaváltozás 80 százalékban ennek tudható be. Fontos látni, hogy a lehullott vízmennyiség sokezer éve változatlan, csak területi és időbeli eloszlása vált egyenlőtlenné, ez okozza a mind gyakoribb árvizeket.

Szöllősi-Nagy András beszélt az antropocén korszak beköszöntéről is, azaz korunkról, amelyben az emberi tevékenység a Föld ökoszisztémáira jelentős és globális hatást gyakorol. Példa erre az ötmilliós lélekszámú városok számának emelkedése: míg 1950-ben csupán hat ilyen volt világszerte, 2015-ben már nyolcvan. Ez sosem látott változásokat indít el.

A konferenciára számos külföldi előadó érkezett nemcsak az online, hanem a jelenléti szekciókba is. Összesen 18 nemzet képviseltette magát az eseményen: mások mellett Chiléből, Mexikóból, Spanyolországból, Szerbiából, valamint a hazai intézmények külföldi hallgatói és oktatói is előadtak. A szervezők úgy állították össze a szekciókat, hogy a doktoranduszoknak lehetőségük nyíljon megismerkedni a téma kutatóival és oktatóival, így segítve a tudományos kapcsolatok építését és a kutatásokban való előrehaladást. A tudományos tanácskozás idei évben is két publikálási lehetőséget kínál az előadóknak: a Pólusok című folyóirat magyar nyelven, míg a Nemzet és Biztonság elnevezésű angol nyelven várja a konferencia előadásaiból készült publikációkat.

A konferenciáról részletesen a ludovika.hu cikkében olvashatnak. Az előadások témái között szerepeltek aktuális biztonsági kérdéseket tárgyalók: migrációs kihívások, energiabiztonság, kiberbiztonság, valamint hadtörténelemhez kapcsolódó témák is,  amelyek között viszonylag egyenlően megoszlottak a dél-amerikai és dél-európai térséget érintő kutatási témák.

A háromnapos rendezvényen szó esett egyebek mellett a venezuelai migrációs krízis kihívásairól, a Francia Idegenlégió dél-európai szerepvállalásáról, Kína argentínai szerepvállalásáról és a mexikói drogkartellekről is.

A három nap során elhangzott előadások absztraktjai szerkesztett kötetben IDE kattintva olvashatók. 

Az előadások visszanézhetők ITT.

 

 

Szöveg: Kovács Lilla ludovika.hu, Thomázy Gabriella NKE HDI doktorandusz

Fotó: Szilágyi Dénes