NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

Miképpen garantálható Európa biztonsága?

Felértékelődött az EU határain túli területek biztonsága, a közös védelmi képességek fejlesztése azonban a tagállamoktól pénzt és széles körű együttműködést igényel – hangzott el a Ludovika Főépületében szervezett védelmi és biztonságpolitikai eszmecserén.

Közösen szervezte meg éves doktori iskolai konferenciáját a közös biztonság- és védelempolitikáról az Európai Biztonsági és Védelmi Főiskola (ESCD), az Európai Doktori Iskola, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE), valamint az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Kara (HHK) március 6-i kezdettel, a Ludovika Főépület Széchenyi Dísztermében.

Az NKE rektora megnyitójában arról szólt, hogy a komplex krízisek korában élünk ma, amelyek egyaránt fenyegetik biztonságunkat és jólétünket. Deli Gergely hangsúlyozta, az egyetem közössége hálás, hogy otthont adhat egy ennyire időszerű konferenciának, valamint annak az akadémiai színvonalú munkának, amelynek végső célja az európai béke, biztonság és jólét megerősítése.

Lippai Péter dandártábornok arról szólt: a HKK elkötelezett a nemzetek és az intézmények közötti kapcsolatok építésében, hogy hallgatóinak a legmagasabb szintű képzést tudja nyújtani. Az NKE HKK dékánja kiemelte, a védelmi témák és területek széles köre, amelyeket ez a kétnapos konferencia érint, ma még fontosabbak, mint eddig voltak.

A konferencia első előadója, Mailis Pukonen Az EU külső határain túl: az Európai Unió Bűnüldözési Képzési Ügynöksége (CEPOL) hozzájárulása az európai biztonsági ökoszisztémához című előadásában kiemelte, az Ukrajna elleni háború drámaian megváltoztatta, hogy hogyan gondolkodunk az európai biztonságról. A CEPOL igazgatóhelyettese, műveleti vezetője azt is hangsúlyozta, a terrorizmus, a szervezett bűnözés vagy a kibertérben zajló visszaélések mind olyan globális fenyegetést jelentenek, amely elől egyetlen állam sem tud kitérni, így az együttműködés lehet az egyetlen megoldás.

A következő előadó, Somogyi Gyula az európai biztonsági és védelmi kérdésekről beszélt előadásában – összhangban az EU Stratégiai Iránytűjének végrehajtásával. Kiemelte, az elmúlt évben elfogadott Iránytű konkrét és széles körű intézkedéseket fogalmaz meg a következő évekre, hogy megerősítse az EU védelmi képességeit. Magyarország számára ez kiemelt terület, azon dolgozunk, hogy a tagországokkal együttműködve fejlesszük védelmi képességeinket.

Horváth Katalin a Közös Biztonság- és Védelempolitika: magyarországi szemmel nézve című előadásában rámutatott, a biztonsági együttműködés komoly feladatot ró a tagállamokra. A Honvédelmi Minisztérium munkatársa arról is szólt, hogy a kollektív biztonság megteremtéséhez a pénzen túl elsősorban fegyveres erőkre, előkészített katonai tervekre és e haderők precíz irányítására van szükség.

Az eseményről részletesen egyetemünk tudományos portálján, a ludovika.hu cikkében olvashatnak.

 

Szöveg: Sarnyai Tibor

Fotó: Szilágyi Dénes