NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

NKE-s vezetők és oktatók az állami kitüntetettek között

Nemzeti ünnepünk alkalmából egyetemünk munkatársai részesültek kimagasló elismerésekben.

Magyarország honvédelmi miniszterének javaslatára Magyarország köztársasági elnöke a Magyar Érdemrend Lovagkereszt katonai tagozat kitüntetést adományozta Palik Mátyás ezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának (HHK) katonai repülési dékánhelyettese, az NKE HHK Repülésirányító és Repülő-hajózó Tanszéke egyetemi docense részére a magyar honvédtisztképzés fejlesztése érdekében végzett kimagasló, példamutató tevékenysége elismeréseként. Palik Mátyás ezredes okleveles vadászirányító-megfigyelő tiszt, harcászati repülő törzstiszt, okleveles hadműveleti-harcászati képesítésű tiszt, a hadtudományok doktora. Kutatási területei a pilóta nélküli légijármű rendszerek és azok alkalmazása, a légiforgalmi szolgáltatás rendszere, valamint a szimulációs technológiák a légiforgalmi irányításban. Számos díj és elismerés birtokosa, elnyerte egyebek mellett a Haza szolgálatáért érdemérem bronz fokozatát, a Szolgálati Érdemjel ezüst fokozatát, valamint a Babérkoszorúval Ékesített Szolgálati Érdemjelet.

Batthyány Lajos-díjat vehetett át Prőhle Gergely volt nagykövet, a Nemzeti Köszszolgálati Egyetem Stratégiai Tanulmányok Intézetének és a Habsburg Ottó Alapítvány igazgatója. Szakmai pályafutása során dolgozott az ELTE Idegennyelvi Lektorátusán, vezette a Friedrich Naumann Stiftung magyarországi képviseletét, majd 1998-ban a kulturális tárca közigazgatási államtitkára lett. 2000–2005-ig Berlinben, majd Bernben volt Magyarország nagykövete. Ezt követően a Külügyminisztérium állományában dolgozott különböző beosztásokban, amelyet négy évre megszakított, amikor is az üzleti szférában helyezkedett el egy nemzetközi tanácsadó vállalat munkatársaként. A Külügyminisztérium, majd az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkáraként az európai uniós kapcsolatokat felügyelte, de portfoliójába tartozott a V4-es együttműködés és a Közép-Európai Kezdeményezés is. 2006 óta a Magyarországi Evangélikus Egyház világi vezetője, magas német, olasz és lengyel állami kitüntetések birtokosa.

A Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozat kitüntetést kapta Csath Magdolna Szent-Györgyi Albert-díjas közgazdász, a közgazdaság-tudomány doktora, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kutatóprofesszora, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektori főtanácsadója és Szent II. János Pál Pápa Kutatóközpont Gazdaságfejlesztés- és Kisvállalkozás-kutatási és Továbbképző Intézetének vezetője, a Magyar Közgazdasági Társaság Versenyképességi, Innovációs és Informatikai Szakosztályainak elnökségi tagja a közgazdaság-tudományok területén elért eredményei, a felsőoktatásban és a kutatásban folytatott, a tehetséggondozás, a versenyképesség és a vállalkozások fejlesztése iránt is különösen elhivatott munkája, illetve odaadó szakmai közéleti tevékenysége elismeréseként.

 

Fotó: MTI, Szilágyi Dénes