NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

Gyümölcsöző együttműködés a Többnemzeti Szárazföldi Kötelékkel

A Többnemzeti Szárazföldi Kötelék (Multinational Land Force – MLF) 2002 óta működik együtt eseti alapon szlovén, olasz és magyar felsőoktatási intézményekkel.

Egy 2020-ban aláírt együttműködési megállapodás eredményeként az eseti együttműködést felváltotta a tervszerű keretek között működő kapcsolatrendszer, amely a Ljubljanai Egyetem, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, valamint a Trieszti Egyetem oktatói és hallgatói számára lehetővé teszi, hogy a kötelék és annak alapját képező Julia dandár tevékenységében részt vegyenek.

A megállapodás eredményeként, a COVID-19 világjárványt követően a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar (HHK) honvéd tisztjelöltjei, valamint biztonság és védelempolitika szakos hallgatói az észak-olaszországi Udinében 2022. nyarán megrendezett Knight’s Move 2022 elnevezésű szimulációs-térképes gyakorlaton (MAPEX) vettek részt, valamint 2022. őszén meglátogatták az udinei Többnemzeti Szárazföldi Kötelék Parancsnokságát is.

A háromfős MLF delegáció – melynek tagjait Dr. Lippai Péter dandártábornok, a HHK megbízott dékánja udvariassági látogatás keretében fogadta – a 2023-as év vonatkozásában Dr. Jobbágy Zoltán és Siposné Dr. Kecskeméthy Klára ezredesekkel a nyáron esedékes Knight’s Move 2023 gyakorlattal, az ezt követő Stabilization and Security Sector Reform szemináriummal, valamint a Clever Ferret 23 többnemzeti harcászati gyakorlattal kapcsolatban folytatott egyeztetést.

A delegáció tagjai kifejezték abbéli reményüket, hogy a HHK a tavalyi évhez hasonló módon tudja támogatni a kötelék tevékenységét.

Szöveg: Dr. Jobbágy Zoltán ezredes

Fotók: Fülöp Dóra

 


Címkék: Főoldali hír 2023