NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

EUSEcure téli szeminárium Pireuszban

Az Erasmus+ Stratégiai Partnerség a Felsőoktatásban program keretében rendezték meg márciusban az EUSEcure téli szemináriumot, amelyen a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar (NKE HHK) Nemzetközi Biztonsági Tanulmányok Tanszék oktatói, és kar nemzetközi biztonság és védelempolitikai szakos hallgatóinak egy csoportja is részt vett.

Azt Athéntől nem messze fekvő Pireuszban megrendezett szemináriumra öt nemzet egyeteme − Magyarországról a projektet vezető NKE HHK, Görögországból a Pireuszi Egyetem (UNIPI), Portugáliából a Fernando Pessoa Egyetem (UFP), Olaszországból a Salentoi Egyetem (UNISAL) és Romániából a Sapientia Erdélyi Magyar Egyetem (SAPIENTIA) – delegált résztvevőket. Ily módon a résztvevők gazdag és változatos nemzetközi közegben fejleszthették tudásukat és készségeiket, hogy a későbbiekben sikeresen megbirkózzanak az Európát érintő főbb biztonsági kihívásokkal.

A téli szeminárium több biztonsági kérdésekhez kapcsolódó modulból állt, úgy, mint a megatrendek a 21. században; az EU stratégiai autonómiája; a terrorizmus; a migráció; a kiberbiztonság; a kritikus infrastruktúra védelme; a vízbiztonság és a víz-geopolitika; a közösségi média és az álhírek (fake news); továbbá a közegészségügy és a járványvédelem. Ezeket a modulokat egy jól felkészült és szakértő nemzetközi professzori gárda dolgozta ki és adta elő a jelenlévőknek.

Magának az EUSecure projektnek a hívószavai az Európai Unió biztonsága, ellenállóképessége és fenntarthatósága, így az EU működésének ismertetése mellett a résztvevők különböző előadásokon és gyakorlati foglalkozásokon vehettek részt. Ezek olyan témákat is érintettek, mint a kiber- és klímabiztonság, a terrorizmus, az álhírek, a nemzetközi kormányzási rendszer.  A kurzus kiemelt figyelemmel alkalmaz kreatív oktatási módszereket, így szimulációs gyakorlatokra és szerepjátékokra is sor került. Emellett az EUSecure téli szeminárium oktatói nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a résztvevő diákok más egyetemek hallgatóival párban és csoportokban dolgozzanak a különböző feladatok megoldásában, ezáltal tovább szélesítve látókörüket a különböző témákat illetően.

A programon résztvevők a téli szeminárium adta lehetőségek maximális kihasználásának köszönhetően meghatározó élményekkel, új barátságokkal és szélesebb tudáskörrel tértek haza.

Fotó és szöveg: NKE HHK Nemzetközi Biztonsági Tanulmányok Tanszék

 


Címkék: Főoldali hír 2023