NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

Küldetésorientált vezetésszemlélet

„A közszolgálati vezetés időszerű kérdései V.” címmel rendeztek konferenciát a Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson 2023. április végén.

Az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar (HHK) Katonai Vezetéstudományi Tanszék és az NKE Rendészettudományi Kar (RTK) Rendészeti Vezetéstudományi Tanszék közös szervezesében megvalósított rendezvény témája ezúttal a küldetésorientált vezetésszemlélet volt.

Dr. Ujházy László ezredes felvezető beszédében elmondta, hogy a konferencia témáját és előadóit tekintve is érdekes, mert nem minden nap fordul elő, hogy egy rendezvényen két dékán egyazon témában vezetéselméleti szakemberekként szólalnak fel. A program ismertetése után az ezredes felkérte Dr. Kovács Gábor r. vezérőrnagyot az NKE RTK dékánját előadásának megtartására. A vezérőrnagy a vezetői személyiségjegyek fejlesztésének lehetséges színtereiről beszélt. Beszédében kiemelte, hogy minden lehetőséget megragadnak arra, hogy a fiatal rendőr hallgatók gondolkodásmódján csiszoljanak, és a munkahelyet ne munkahelynek, hanem szolgálati helynek, munkájukat pedig ne munkának, hanem szolgálatnak tekintsék. A képzés során nagy hangsúlyt fektetnek a vezetési folyamat megtanítására, majd annak a gyakorlatban való átültetésére és begyakorlására.

A következő előadó Dr. Lippai Péter dandártábornok, az NKE HHK megbízott dékánja volt. Előadásának témája a küldetésorientált vezetéselmélet feltételei, lehetőségei és korlátai. A dandártábornok elmondta, hogy a háború, a harc, amire felkészítjük tisztjeinket, tisztjelöltjeinket alapvetően kiszámíthatatlan. A tervek csak addig működnek, amíg egy művelet el nem kezdődik, onnantól kezdve nem tudjuk az összes előttünk álló cselekvési változatot prognosztizálni, de reagálni kell a kialakult helyzetre. A korszerű háborúban, ahol a környezet folyamatosan változik, amit előre meghatározunk, lehet, hogy a következő pillanatban már nem állja meg a helyét. Ezzel csak úgy lehet lépést tartani, ha a döntési szabadságot ledelegáljuk annak a vezetőnek, aki ott van az állandóan változó helyzet színterén.

A következő előadó Dr. Dragon Sándor r. ezredes a kompetenciák világáról, a rendészeti szervek tudományos és gyakorlati vezetéséről tartott ismertetőt. Az ezredes elmondta, hogy a digitalizáció napjainkra átszőte a társadalmi, gazdasági, kulturális és politikai élet legtöbb területét, ami évtizedek óta folyamatosan, észrevétlenül szivárog be a mindennapi életünkbe. Az új világban új kompetenciák alakultak ki, a rugalmasság, a gyors reagáló képesség és a változás management felértékelődtek, a régiek pedig átalakultak. Az előadó a szervezetek vezetőit három kategóriába sorolta: az egyik be tartoznak azok a vezetők, akik mindent látnak, felkészültek, vagy nyitottak, rendelkeznek mindazon kompetenciákkal, amelyek szükségesek az „új” digitális világban egy szervezet vezetésére és irányítására. A másik csoportot azok a vezetők alkotják, akiket nem érint meg a változás szele. A harmadik csoportba pedig azok a vezetők tartoznak, akik mindent jól látnak, követik a környezetben történő változásokat, előre látják azokat.

Dr. Kovács István r. őrnagy a Közös Közszolgálati Gyakorlatba bevonható hallgatói állomány bővítéséről tartott előadást.  A rendezvényen még számos érdekes téma került elő, mint például a küldetésorientált vezetés iskolapéldája: Bertalan Árpád hadnagy, az 1917. októberi caporettói áttörésben című értekezés Dr. Balla Tibor ezredes előadásában, vagy Dr. Krizbai János paradigmaváltás igénye a katonai szervezetek vezetési, működési rendszereiben.

A konferencia utolsó előadói, Dr Karlovitz János Tibor a küldetésorientált vezetés megvalósításához szükséges légkör alakítása vezetői oldalról témát ismertette a résztvevőkkel, Völgyi Zoltán pedig a küldetésorientált szemléletnek megfelelő vezetői modelleket vázolta fel.

Az előadások után egyfajta vitaműhely alakult ki, ahol számos kérdés és felvetés is elhangzott.

Szöveg: Németh-Zsohár Agnieszka őrnagy


Címkék: Főoldali hír 2023