NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

A magyar hősök arcképcsarnoka

Somogyi Győző, a Nemzet Művészének száz jeles magyar személyiség portréja szolgál díszletül a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Ludovika Főépület Zrínyi Termének. A száz darabból álló sorozat Attila hun királytól az ’56-os Maléter Pálig kíván a hősöknek emléket állítani.

„Kárpát-medence szerte sok helységben lehetett már látni a kiállítást, de most, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen került az igazi helyére, abba a terembe, amely a Hősök folyosójáról nyílik, mellette a Szent László Kápolna, és amely egykor református és evangélikus imaház volt. Ebben a méltó környezetben az ikonosztáz be tudja teljesíteni azt a funkcióját, amelyre az alkotó készítette – hangsúlyozta Csikány Tamás dandártábornok, az NKE tudományos rektorhelyettese a Somogyi Győző: Magyar Hősök Arcképcsarnoka – 100 magyar hős ikonosztáz című avató ünnepségén május 10-én.

Hozzátette: az emberek azokat a hősöket, akikről olvasnak, akik példaként jelennek meg számukra, a régi korokban is szerették képeken látni. Ezt a hagyományt folytatta Somogyi Győző, és emelte arra a művészi szintre, amelynek tanúbizonysága a Zrínyi Teremben látható ikonosztáz is. 

„Az NKE kiemelt célja, hogy a Magyar Királyi Honvéd Ludovika Akadémia hagyományait őrizve, mindazokat az értékeket, amelyeket az intézmény képviselt, a mostani fiatalság számára is átadjuk. Ezek között a hazához való ragaszkodás, a hűség és a hazafiasság az elsők között szerepelnek” – hívta fel a figyelmet a tudományos rektorhelyettes.

Somogyi Győző grafikus, festőművész elmondta, hogy a fia számára kezdte el híres magyar katonák portréit festeni, hogy példaképeket állíthasson számára, mert azt, hogy a magyar nemzet még létezik, részben ezeknek a katonahősöknek köszönhető. Somogyi Győző egyik fő műve a Magyar hősök arcképcsarnoka, aki e festménysorozatot a honfoglalás 1100. évfordulójára készítette, amellyel hazánk történelmének katonahősei előtt kívánt tisztelegni.

A Magyar hősök arcképcsarnoka Hermann Róbert történész ismertető szövegeivel virtuálisan is megtekinthető a Ludovika Akadémia Múzeum elnevezésű applikáción, amely nemcsak a 100 magyar hős ikonosztázt mutatja be, hanem az 1808–1945 közötti időszakot, valamint a Ludovika Campust is.

Somogyi Győző Kossuth-díjas grafikus, festőművész gondolkodásának meghatározó eleme a felvilágosodással uralkodóvá vált, a fejlődést középpontba helyező modern elméletek kritikája, és velük szemben a kereszténységben és más szakrális kultúrákban is meghatározó hagyományos, értékközpontú művészet szolgálata. Művészetének szellemi hátterét a katolikus tanítás, illetve ezzel szoros egységben a magyar történelem, kultúra és hagyományok adja, valamint a magyar és keresztény képi hagyományok megőrzését, felélesztését, a modern és posztmodern művészet tanulságaival való ötvözését és ezáltal a bennük megjelenő értékek átörökítését célozza.

 

Szöveg: Sallai Zsófia

Fotó: Szilágyi Dénes