NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

A katonai hivatás a magyar nemzet szolgálata

Száznapos ünnepség, H145M és Mi-24 típusú helikopterek közelről, Leopard 2A4 típusú harckocsi, Gidrán többcélú páncélozott jármű, látványelemekkel tarkított kutyás, illetve harcászati bemutató is várja az érdeklődőket a Nemzeti Közszolgálati Egyetem által szervezett Ludovika Fesztiválon május 11-13. között az Orczy-parkban.

Ahogyan a Magyar Királyi Honvéd Ludovika Akadémia, úgy az NKE életének is fontos része a hagyományőrzés és az emlékezés. A hagyományőrzés egyik legfontosabb megnyilvánulása az MH Ludovika Zászlóalj által szervezett Száznapos ünnepség, amely az augusztus 20-i ünnepélyes tisztavatás előtti utolsó lépcsőfok.

Schmittné Makray Katalin zászlóanya az ünnepi eseményen tartott köszöntőjében Ferenc pápát idézte: »A Magyarok Nagyasszonyára bízok mindent magyart, akit királynőként és patrónaként hívtok segítségül. Innen, e nagyszerű városból és e nemes országból az ő szívére szeretném bízni az európai kontinens hitét és jövőjét, különösképpen a béke ügyét.”« A végzős tisztjelöltekhez szólva kiemelte, hogy a legszebb hivatást választották, mert egy egész nemzetet fognak szolgálni, ahogyan ezt már tették az egyetemi éveik során a déli határon, a koronavírus-járvány kezelésekor, és a már több mint egy éve tartó orosz-ukrán háború okán, nehéz körülmények között – fogalmazott.

Schmittné Makray Katalin hangsúlyozta a hit erejének fontosságát is. „Higgyenek a hazaszeretet megtartó erejében, a szorgalmas, kitartó munka eredményében, és higgyenek a Magyar Honvédség közösségi erejében, mert a hitükbe vezetett bizalom építi saját jellemüket, amely erőt ad a választott hivatásukhoz!” – szólított fel.

Az ünnepségen több elismerést is átadtak. Idén a Szent László-díjat Horváth Ádám hallgató zászlós honvéd, vehette át. A Bolyai Vándorkardot Molnár Viktor hallgató zászlós honvéd, a Bolyai Dísztőrt Kun Boglárka Réka hallgató zászlós honvéd  a Ludovika Emlékkardot Surman Dávid hallgató zászlós honvéd tisztjelölt kapta. A Kossuth Dísztőrt Kovács Viktória hallgató zászlós honvéd, a Repülős Dísztőrt Szőcsényi András hallgató zászlós honvéd tisztjelölt, a Kvasz András Repülős Dísztőrt Borgulya János hallgató zászlós honvéd vehette át, míg a Hadik András Tanulmányi Vándordíjat 2023-ban a Katonai vezetői alapképzési szak lövészspecializáció negyedik évfolyamos tancsoportjának részére adományozta a kar vezetése.

„A felsorolt díjaknak nem csak a neveik hangzatosak. Annál sokkal többek! Jelképezik a hagyományokat, az elismerést, jelképezik a kemény munkát, az elkötelezettséget, a nehéz és verítékes pillanatokat, de jelképezik a tehetséget és a céltudatosságot is” – fogalmazott Lippai Péter dandártábornok, a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja. Hozzátette: e díjakat kiérdemelni dicsőség, birtokolni egy életre szóló büszkeség. Büszkeség a hallgatónak, büszkeség a családnak, és büszkeség az egyetemnek és a karoknak. A végzős honvéd tisztjelöltekhez szólva hangsúlyozta: a Magyar Honvédség átalakul, az új szemléletváltás elindult, és ebben az új honvédségben a most végzős tisztjelölteknek helye van. „Nem lesz könnyű dolguk. Önöknek is meg kell majd hozniuk olyan döntéseket, amelyek akkor, abban a pillanatban nagyon nehezükre fognak esni. Lesznek helyzetek, amelyek kifejezetten kényelmetlenek lesznek, de a közös cél a jobb jövő felé, egy modern és ütőképes honvédség felé meg fogja érni az áldozathozatalt” – hívta fel a figyelmet a dandártábornok. 

A Száznapos ünnepségen részt vett Porkoláb Imre dandártábornok, védelmi innovációért felelős miniszteri biztos, Sticz László vezérőrnagy, az MH Haderőmodernizációs és Transzformációs Parancsnokság parancsnoka, Papp László alezredes, a Ludovika Zászlóalj parancsnoka, valamint az egyetem és a karok vezetői.

 

 

Szöveg: Sallai Zsófia

Fotó: Szilágyi Dénes