NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

„Nem az a cél hogy mi meghalljunk …”

A Magyar Hősök Emlékünnepén a hősi halált halt magyar katonákról emlékezett meg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar állománya.

A Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson található Békefenntartók Emlékművénél az emlékezők meghallgatták Máthé Zoltán tábori lelkész szolgálatát, ezt követően koszorút helyezett el Dr. Lippai Péter dandártábornok, a Kar megbízott dékánja, Apáti Zoltán dandártábornok, az MH Területvédelmi Erők Parancsnokság megbízott parancsnoka, és Tóth István őrnagy, az MH Ludovika Zászlóalj megbízott törzsfőnöke.

A Ludovika Campuson található Tiszti hősi emlékműnél tartott megemlékezésen Dr. Négyesi Lajos ezredes gondolatait hallgathatták meg az emlékezők. Az ezredes elmondta, hogy „Nem véletlenül vagyunk itt a Ludovika kertjében, ugyanis a Ludovikán nagyon komoly kultusza volt a hősöknek. Már 1918-ban létrehozták Sipos Árpád tábornok irányításával a Kápolna előtt a hősök folyosóját, ahova az I. Világháborúban hősi halált halt Ludovikások neveit vésték fel. Aztán az országban elsőként 1924-ben – közadakozásból - a Ludovika előtti téren felállították Morvai János szobrát, a névtelen hősök emlékművét. Az emlékmű kifejezi azt a fájdalmait, amit egy ország érzett az életüket elvesztett fiai miatt.”

Az ezredes ismertette, hogy a szobor, amely ellőtt a megemlékezés történik, Vass Viktor szobra, a magyar tisztek emlékműve.  „Mit üzen számunkra 2023-ban ez az emlékmű? A válaszhoz tisztán meg kellene határoznunk azt, hogy ki a hős? Manapság erre a kérdésre a legtöbb esetben azt a választ kapjuk, hogy azok, akik hősi halált haltak, életüket áldozták a házért. Pedig ha Vass Viktor szobrát megnézzük, egyáltalán nem a halált látjuk. Nem az a cél, hogy mi meghalljunk, hanem az hogy, az ellenség. A magyar hősök emlékének megörökítéséről és a Magyar Hősök Emlékünnepéről szóló 2001. évi törvény is azokról a hősökről szól, akik az életüket kockáztatták, vagy életüket áldozták a hazáért. Vigyük el ennek a megközelítésnek is a hírét! Hallgatóinknak tudniuk kell, hogy ahhoz, hogy hősök legyenek, nem kell meghalniuk. Elég, ha teljesítik a kötelességeiket, de azt akkor, a legmagasabb színvonalon tegyék!„ – fejezte be gondolatait az ezredes.

A megemlékező beszéd után Dr. Lippai Péter dandártábornok, a Kar megbízott dékánja, és Papp László alezredes, az MH Ludovika Zászlóalj megbízott parancsnoka helyezték el az emlékezés virágait.

Szerző: Németh-Zsohár Agnieszka őrnagy

Fotók: Bukovszki Nikolett


Címkék: Főoldali hír 2023