NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

Nemzetköziesítés – magyar vendégoktató az ENSZ katonai megfigyelő tanfolyamon Lengyelországban

Az MH Béketámogató Kiképző Központ (MH BTKK) felkérésére, dr. Ujházy László ezredes, a HHK Katonai Vezetéstudományi Tanszék tanszékvezetője, 2023. május 15. és június 02. között vendégoktatóként vett részt a lengyel Külföldi Műveletek Katonai Kiképző Központ által tartott, háromhetes ENSZ katonai megfigyelő tanfolyamon, a lengyelországi Kielceben.

Az ENSZ több évtizede küld katonai megfigyelőket békeműveletekbe szerte a világon. Nemzetközileg tanúsított, elismert tanfolyamokkal rendelkező kiképző központoknak kell felkészíteniük az ilyen különleges feladatokra kiválasztott állományt. A lengyel tanfolyam a magyarral azonos tematikával, és azonos névvel futó képzés. A hallgatók a tanfolyam első részében az elméleti foglalkozásokon elsajátították, illetve felfrissítették az ENSZ katonai megfigyelők számára szükséges alapismereteket. Egyebek mellett megismerkedtek az ENSZ békeműveleti tevékenységének alapjaival, a békeműveletek megalakításának folyamatával, és a békeműveletekben résztvevő különböző szervezetek feladatrendszerével, valamint átismételték a már korábban elsajátított egészségügyi ismereteket is. A katonai megfigyelőknél a képzés nagy figyelmet fordított a tárgyalástechnika, a tolmácskezelés, valamint a kulturális különbségek ismeretére. A tanfolyam második felében a részvevők elhagyták a tantermet és életszerű helyzeteket szimuláló feladatokat teljesítettek, ahol megismerkedtek az angolnyelvű rádió híradás alapjaival, megfigyelőpontok üzemeltetésének szabályaival, de részt vettek aknaismereti foglalkozáson és komplex járőrgyakorlaton is.

Különlegessége ezeknek a rendezvényeknek, hogy a szervezők, a hallgatók, és az oktatók sokszínűségén keresztül szimulálják az ENSZ békeműveletek többnemzeti jellegét, ezzel elősegítve az ilyen műveletekhez szükséges multikulturális tudás elmélyítését. A szervezők törekedtek arra, hogy a képzésen minél több ország képviseltesse magát. Erre a kurzusra is három földrészről, összesen kilence ország delegálta katonáit. A résztvevő huszonöt hallgatóból tizenheten a fogadó nemzet katonái közül kerültek ki, de Azerbajdzsán, Elefántcsontpart, Jordánia, Lettország, Németország, valamint Nigéria is küldött felkészülőt. A lengyel oktatók mellett, két külföldi vendégoktató is hozzájárult munkájával a színvonalas képzéshez.

Lengyelország immáron 31. alkalommal rendezte meg a háromhetes ENSZ katonai megfigyelő kurzusát, így elmondható, hogy a szcenárió kiforrott, átgondolt, és ami különösen fontos, megfelelő az aránya az elméleti és gyakorlati foglalkozásoknak. A felkészítés jól illeszkedik az ENSZ elvárásaihoz, az oktatói állomány rendszeresen gyűjti a békeműveleti tapasztalatokat és építi be azokat a tanfolyamba.

A tanfolyam nem csak oktatónk számára volt nagyszerű lehetőség a szakmai ismeretek és kapcsolatok bővítésére, hanem kitűnő alkalom volt az MH BTKK és az NKE HHK közötti együttműködés elmélyítésére is. 

Szerző: Ujházy László ezredes

Fotó: Külföldi Műveletek Katonai Kiképző Központ

 


Címkék: Főoldali hír 2023