NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

Nemzetközi hadijátékos konferencia a sandhursti Királyi Katonai Akadémián

A rendezvényen részt vettek a NATO szervezeteinek képviselői, a világ vezető think-tank szervezetei, a felsőoktatás és a kutatás-fejlesztési szektor kiemelt szereplői. Mivel a konferencia résztvevői többségében a civil szektorból érkeztek, így a szervezők a megvitatandó témákat is ennek megfelelően állították össze. Szó volt többek között a Mesterséges Intelligencia (MI) hadijátszásban történő lehetséges szerepéről, a Stratégiai Elemző Wargame fejlesztésről, a befolyásolást és a rezilienciát középpontba helyező, átfogó szemléletű játékokról is. A terület szakértői, a prezentációt tartó előadók tesztelték és bemutatták a legfontosabb szakmai fejlesztéseket, és a katonai, ipari, elemző eljárásokat, valamint a hadijátékokat.

A konferencia felépítése inkább gyakorlati megközelítésű volt, már az első napon, a megnyitót követően egy egész napos hadijátszásra került sor. A második nap előadásokkal és kerekasztal beszélgetésekkel kezdődött. A rugalmasságot és az érdeklődési kört szem előtt tartva, a párhuzamosan futó programok közül minden résztvevő egyénileg választhatta meg, hogy melyik témát érintő beszélgetéshez csatlakozik. Ilyen témák voltak például az MI, a reziliencia, a Multi-domain műveletek, a hadijátszás pszichológiája, a hadijátékos létesítmények infrastruktúrája.

A gyakorlatias délutánon is több tucatnyi program közül lehetett választani, mint például a digitális multi-domain hadműveleti szimuláció, a műholdas, partraszálló, vagy tengeralattjárós műveletek.

A rendezvényen jól kirajzolódott, hogy bizonyos nemzetek milyen megközelítésben alkalmazzák a hadijátékokat. Láthatóvá vált az is, hogy ezek nem csak szigetszerű, eseti alkalmazások, hanem már komplex tudományos és kutatási módszertanként állnak az igénylők rendelkezésére.

A konferencián a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kart és a Magyar Honvédséget Harangi-Tóth Zoltán őrnagy képviselte.

Szöveg és fotók: Dr. Harangi-Tóth Zoltán őrnagy, NKE HHK Hadtörténelmi, Filozófia és Kultúrtörténeti Tanszék, egyetemi adjunktus

 

 

 


Címkék: Főoldali hír 2023