NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen jártak az egyetem szakkollégistái

Az egyetemi tehetséggondozási rendszerben résztvevő hallgatók számára, idén is elérhető volt az a szakmai tanulmányút, amelyet a Makovecz ösztöndíj keretében szerveztek 2024. március 15. és 24. között.

A szakmai tanulmányút elsősorban a Sapientia Erdélyi Tudományegyetem Kolozsvári, Marosvásárhelyi és Csíkszeredai Karára fókuszált. A hallgatók amellett, hogy megismerkedtek az erdélyi felsőoktatás szereplőivel és jellegzetességeivel, változatos szakmai, tudományos és kulturális programokon vettek részt.

Elsőként Kolozsvár városában, és a környék népszerű kirándulóhelyein tehettek kultúrtörténeti túrát a résztvevők. Lehetőségük volt többek között leereszkedni a Tordai sóbánya tárnáiba, majd felkapaszkodni a Torockó fölé magasodó hegy meredek lejtőin, egészen Székelykő 1129 méter magas csúcsáig. A csoport a kolozsvári várostörténeti séta során Hunyadi Mátyás és Bocskai István szülőháza mellett, az egyházi építészet fontos emlékeit is megnézték.

A szakmai programokon a hallgatók megismerték a Kolozsvári Kar képzési portfólióját, az oktatási és kutatási infrastruktúrát, meghallgathattak egy kutatási projektet és annak eredményeit, illetve részt vettek egy közigazgatási jogi szemináriumon is. A szakkollégisták és a vendéglátó kar hallgatói diákkonferencia keretében mutatták be kutatási eredményeiket, melyet követően több esetben érdekes diskurzus alakult ki. Az egyik legérdekesebb programelem keretében a kar korszerű stúdiójában a hallgatók kipróbálták kreativitásukat: úgynevezett „greenbox technika” (zöld háttér) előtt részesévé válhattak filmjelenteknek, vagy éppen történelmi fotóknak.

A Marosvásárhelyi Karon töltött időt interaktív laborbemutatók színesítették, ahol többek között a mesterséges intelligencia és robotika, valamint a vékonyréteg technológia rejtelmeibe vezették be a helyi oktatók a vendéghallgatókat. Játékos kémia órán a hallgatók, például a desztillációs folyamatokat kísérték végig, az eredmények vizsgálatában pedig maguk is közreműködtek. A nap második felében a Kultúrpalotában, a Teleki Tékában és Bolyai Múzeumban tett a csoport látogatást.     

A Csíkszeredai Karon is mozgalmasan telt az idő. Bemutatták a kar képzési portfólióját és infrastruktúráját, a kari Hallgatói Önkormányzat és a szakkollégiumok tevékenységét. A résztvevők ismereteket szereztek a Szent Anna tó és a Mohos-tőzegláp kialakulásának geológiai hátteréről, élővilágának sajátosságairól, kiemelt figyelmet szentelve a különleges élőhelyek megőrzésének jelentőségére. A szakmai programok sorát egy játékos nyomozás zárta, melynek keretében egy vagyon elleni bűncselekmény elkövetőjét kellett azonosítani vérminták elemzésének segítségével. Kikapcsolódásként a csoport ellátogatott a Csíki Székely Múzeumban, a Mikó-várban, valamint Csíksomlyóra, ahol felkeresték a Kegytemplomot, és felsétáltak a nyeregbe. A székelyföldi programot a kihagyhatatlan Csíki Sörgyár meglátogatása, majd a Szent Anna tavi és a Mohos-tőzeglápi tett kirándulás zárta.

Szöveg és képek: Németh András alezredes


Címkék: Főoldali hír 2024