NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

Repüléstudományi Konferencia Szolnokon

Repüléstudományi Konferenciát tartottak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar (HHK) szolnoki Campusán.

Az eseményt – ami egyben a Tématerületi Kiválósági Program 2021 K+F pályázat szakmai napja is volt -  Palik Mátyás ezredes, az NKE HHK katonai repülési dékánhelyettese nyitotta meg. Az ezredes beszélt a felsőoktatási intézmények tudományos kutatásokban vállalt erősödő szerepéről. Kiemelte, hogy nem csak hazai, hanem Európi Uniós elvárás, hogy az egyetemek a kutatásaik során megszerzett eredményeikkel segítsék az állampolgárok jólétét, növeljék a létbiztonságot, serkentsék a gazdaságot, erősítsék az ipari szférát. Hangsúlyozta, hogy ma már globális, határokon átnyúló együttműködésre van szükség az innovatív megoldások kidolgozására, mert csak így valósulhat meg a zöld, a digitális, fenntartható fejlődési célokra való átállás. Ezt követően Illyés András, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Aerospace csapat tagja, egy - a hallgatóik által megépített - szuperszonikus kutatórakéta fejlesztést mutatott be, majd Vásárhelyi Gábor a Collmot Kft. vezérigazgatója, a drónrajos műveletek támogatásáról tartott előadást.

Az előadásokat követően Károly Krisztián ismertette a résztvevőkkel a TKP projekt Szolnokon megvalósuló „Integrált mintarepülőtér kiemelt kutatási terület” elnevezésű projekt eddig elért eredményeit, majd Hetei Gábor, a HungaroControl Zrt. munkatársa cégük pilóta/vezető nélküli légijárművek forgalommenedzsment (UTM) rendszerének fejlesztési terveiről tartott előadást.

A konferencia szekcióülésekkel folytatódott, ahol harmincnégy, a repüléstudomány érdekes témáinak kínálatából válogathattak a Szolnokra látogatók.

 

Szerző: Palik Mátyás ezredes

Képek: Jámbor Krisztián, Joó Béla


Címkék: Főoldali hír 2024