NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

A területvédelmi tartalékos ezredek működését is segíti az NKE

Megújította együttműködési megállapodását a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) és a Honvédelmi Minisztérium (HM). Az együttműködéshez a Magyar Honvédség (MH) is csatlakozott.

A HM Kapisztrán téri főépületében tartott ünnepségen a megállapodást ünnepélyes keretek között írta alá Deli Gergely, az NKE rektora, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és Takács Attila altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének területvédelmi helyettese.

A háromoldalú megállapodás megújítja, kiterjeszti és tematikusan összehangolja az oktatás és a kutatás számos területén jelenleg is folyó együttműködést a minisztérium, a honvédség és az egyetem között, figyelembe véve mind a honvédelmi szolgálat, mind az egyetemi oktátás speciális igényeit, az erőforrásokat optimálisan felhasználva.

Deli Gergely hangsúlyozta, hogy az NKE és partnerei által megvalósított magas szintű elméleti és gyakorlati képzés mellett a honvédelmi vezetés célkitűzéseivel összhangban, már egy ideje elérhető a civil szakos hallgatók számára az önkéntes tartalékos szerepvállalás lehetősége. Hozzátette: „Az egyetem olyan egyedülálló koncepciót dolgozott ki hallgatói számára, amelynek révén az önkéntes tartalékos képzés és tevékenység a lehető legjobban illeszkedik az egyetemista élet mindennapjaihoz.” Mint fogalmazott: „A tisztjelöltek mellett az NKE civil hallgatóinak önkéntes tartalékos szerepvállalásával kiteljesedik a Ludovika Magyarország biztonságának szavatolásában betöltött különleges szerepe.”

Az együttműködési megállapodásban hangsúlyos elemként jelenik meg benne az önkéntes tartalékos szolgálat, a tartalékos képzés. Az MH tartalékos állományának bővítése érdekében az NKE-n a polgári szakokon tanulók részt vehetnek a tartalékos képzésben, emellett létrehozzák az egyetemen a tisztképzés struktúrájába illeszkedő egységes tartalékos tisztképzés rendszerét.  

„Olyan időket élünk, amikor minden összefügg a honvédelemmel, és ebben a háborúkkal teli korszakban szövetségesünk a Nemzeti Közszolgálati Egyetem” – fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Kristóf. A miniszter a területvédelmi tartalékosokról szólva hangsúlyozta: „Mindenki, aki a Ludovikán lesz részese az Önkéntes Tartalékos Rendszernek, egy újabb magyar katonát, egy újabb honvédet jelent, és az államigazgatásban nyerünk vele egy elkötelezett és hozzáértő hazafit.”

Szalay-Bobrovniczky Kristóf emlékeztetett arra, hogy a hivatásos katonák mellett a tartalékos ezredekben szolgálók együtt alkotják a honvédséget. „A hagyományos, könnyű fegyverzetű tartalékosok jól ismerik azt a környéket, ahol laknak, szervezetük az országot kapilláris-szerűen átszövi. A tartalékosok saját környezetükért, otthonukért felelnek, legyen az példának okáért objektumvédelem vagy gerillahadviselésre való felkészülés” – fogalmazott a miniszter.

Takács Attila altábornagy elmondta, mindannyiunk közös érdeke, hogy minél többen csatlakozzanak a területvédelmi tartalékosokhoz, készek és képesek legyenek a Haza védelmére. „Az egyetemistákra kiemelten számítunk, hiszen a tanulmányaik végzése mellett is lehetnek önkéntes tartalékosok, egyszerre lehetnek tagjai két összetartó közösségnek, az egyetemének és a honvédségnek” – magyarázta az altábornagy.

A megújított együttműködési megállapodás támogatja és népszerűsíti a honvédelmi alapismeretek oktatását is, valamint bővül a tudományos-kutatási tevékenységek területén az együttműködés lehetősége, ezzel segítve az abban résztvevők szakmai elismertségének növelését.

 

Szöveg: HM

Fotó: Szilágyi Dénes