NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

„Adassék tisztelet a hadvezér és költő Zrínyi Miklósnak!”

Magyar nyelvű emléktáblát avatott egyetemünk rektora, Deli Gergely június 24-én Alsódomborún, Horvátországban. A Mura partján található község évtizedek óta támogatja azokat a kutatásokat, melyek a hadvezér és költő Zrínyi Miklós emlékének, a Zrínyiek nemzeteken átívelő örökségének feltárását, megőrzését szolgálják. A Ludovika-történeti Kutatóműhely szervezésében megvalósult rendezvény mérföldkő a térségi horvát-magyar együttműködés történelmében. Első alkalommal volt lehetőség arra, hogy magyar nyelvű emléktáblán örökítsük meg Zrínyi Miklós és az általa épített Zrínyi-Újvár emlékét, mindezt egy ma már ikonikusnak tekinthető horvát nyelvű emlékoszlopon elhelyezve.

Deli Gergely köszöntőjében kiemelt hangsúly kapott az a gondolat, hogy a térség történelmében a Zrínyi név az egyik olyan erős kapocs, amely összeköti az itt élő népeket. „Közös sorsunk áldása, hogy ma itt együtt emlékezünk, horvátok és magyarok. Hiszen együtt éltük át a történelem elmúlt századainak hosszú és nehéz éveit, összekapaszkodva küzdöttünk, és ma újra együtt emlékezhetünk közös hőseinkre. Kössük még szorosabbra a barátság szálait és folytassuk együtt a megkezdett munkát!” – fogalmazott a rektor.

A rendezvényen jelen volt Gugán János, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke, Kovácsné Kővágó Anna a Zala Vármegyei Horvát Nemzetiségi Önkormányzat tagja, Ɖuro Bel a Zrínyi Gárda Hagyományőrző Egyesület (Csáktornya) elnöke, Ljubomir Kolarek, Perlak polgármestere, a térség országgyűlési képviselője, valamint a környező horvát és magyar települések polgármesterei, köztük Marijan Varga, a házigazda község polgármestere.

Az emlékműnél magyar részről koszorút helyezett el egyetemünk rektora, valamint Lippai Péter dandártábornok, a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja, Kovács István, a Nemzeti Örökség Intézetének tudományos munkatársa, Kelei Zita, Őrtilos polgármestere és a Zrínyi Kadétok Hagyományőrző Egyesület Murakeresztúr képviselői.

 

Szerző: Dr. Padányi József vőrgy.

Fotó: Kocsis Edit


Címkék: Zrínyi Miklós