NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

„Az élet rövid, a tennivaló sok, az alkalom illanó”

 

A kanadai Calgary Magyar Házban és az edmontoni magyar református templomban tartott előadásokat a 175 éve lezajlott Tavaszi Hadjárat egyes hadmozdulatairól, a szabadságharc elbukása utáni katonasorsokról, és a II. Világháború után az amerikai kontinensre emigrált Pokorny László és Tassonyi Edömér – Ludovikán avatott – ejtőernyős tisztek életútjairól, Boldizsár Gábor ezredes, karunk oktatója.

Az ezredes az Alberta tartományban található intézménybe Berkes Zoltán, az edmontoni Corvin Történeti Társaság és Szabó László, a calgary-i Magyar Kultúregyesület elnöke meghívásainak tett eleget. A Magyar Ház könyvtára számos értékes kötetet őriz, többek között - a magyar diaszpórák kiadásában megjelent - jelentős számú katonai-szakmai kiadványok is megtalálhatóak az intézményben.

A látogatás során az ezredes találkozott a Calgary Egyetem Katonai Biztonság és Stratégiai Tanulmányok Központjának igazgatójával is Robert Hubert professzorral és hallgatóival. A baráti légkörű megbeszélésen a felek megismerték a két intézmény oktatási és kutatási tevékenységének főbb irányait és reményüket fejezték ki, hogy a jövőben állandó kapcsolatot tarthatnak fent a kutatás, oktatás-távoktatás területén is. A megbeszélés után előadás és szeminárium következett a hallgatókkal, a magyar haderő elmúlt 50 éves átalakulásáról, napjaink kihívásairól és a NATO adta lehetőségekről.

A találkozók végén az ezredes négy hadtudományi alapművet tartalmazó Zrínyi kötetet adott át a Calgary Magyar Ház könyvtára részére, és annak angol nyelvű változata pedig az egyetem Katonai Biztonság és Stratégiai Tanulmányok Központjának könyvtának gyűjteményét gyarapítja tovább. A kötetek amellett, hogy megkönnyíthetik a kutatók, az oktatók és a hallgatók munkáját, segítenek megérteni Közép-Európa történetét, és megismerni Zrínyi Miklós költőt és hadvezért.

Szöveg és képek: Boldizsár Gábor ezredes

 

 

 


Címkék: Főoldali hír 2024