NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

Fejlődés, tanulás, barátság

Immár hetedik alkalommal rendezték meg a Közös Biztonság- és Védelempolitikai Olimpia (Common Security and Defence Policy (CSDP) Olympiad) elnevezésű rendezvényt. A kétévente megszervezett, idén egy héten át tartó nemzetközi megmérettetésnek ezúttal a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adott otthont.

2024 második felében az Európai Unió Tanácsának soros elnökségi tisztségét Magyarország látja el; az elnökségi feladatok közé tartozik e nemzetközi tudományos verseny lebonyolítása is, amelyet az aktuális elnökség és az Európai Biztonság- és Védelempolitikai Akadémia (European Security and Defence College, ESDC) szervez meg.

E rendezvény egyben hazánk uniós elnökségének első hivatalos programja is volt, amelynek megnyitóját az egyetem Széchenyi Dísztermében tartották július 2-án. A megjelenteket elsőként Jobbágy Zoltán ezredes, az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Hadászati Tanszékének vezetője köszöntötte.

Ezt követően Deli Gergely rektor nevében Kovács László vezérőrnagy, tudományos rektorhelyettes mondott köszöntő beszédet. Felidézte a verseny történetét: az első megmérettetésre 2012-ben került sor, s az olyan sikeresnek bizonyult, hogy azóta minden második évben megrendezik. Magyarország 2016 óta képviselteti magát a programon, hazánk tehát harmadik alkalommal vesz részt e tudományos olimpián. Az esemény népszerűségéhez hozzájárult az, vélte a vezérőrnagy, hogy fontos intézmények nyitottnak mutatkoztak az e fajta tudásmegosztásra és tapasztalatcserére, felismerve, hogy e nemzetközi rendezvény értékes kapcsolatok építésének is kiváló fóruma lesz. Ez pedig az unió erősítésének fontos eleme.

A rektorhelyettes felidézte a verseny korábbi sikeres magyar résztvevőit, akik csapatban és egyéni teljesítményük okán egyaránt jól szerepeltek, majd a verseny menetéről szólt. Az eredményektől függetlenül hasznos lesz e program, hiszen a beadott esszék szóbeli prezentálására, logikus érvelésre, meggyőződések újragondolására készteti a résztvevőket – húzta alá.

Lippai Péter dandártábornok, a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja azt emelte ki, hogy az együttműködés erejének fontossága minden korábbinál nyilvánvalóbbá vált. Az öreg kontinens jövőjének, prosperitásának és biztonságának záloga a kooperáció, a biztonságpolitikai vonatkozású innovatív gondolatok, friss meglátások – márpedig ezekről az értékekről az e versenyen indulók tanúbizonyságot tettek. Az e rendezvény kapcsán születő szakmai kapcsolatok, barátságok jelentősége ugyancsak óriási, hiszen a jövő közös értékeket valló vezetőinek együttműködését alapozhatja meg.

A dandártábornok arra bíztatta a versenyzőket, hogy hozzák ki magukból a maximumot, és emlékeztette őket arra, hogy e megmérettetés nemcsak a versengésről, hanem az egymástól tanulásról, új perspektívák felfedezéséről, szakmai és emberi fejlődésről is szól. A mentorokról szólva pedig kiemelte a biztonság- és védelempolitikai vezetők új nemzedékének támogatásában betöltött szerepüket, amellyel Európa megerősítéséhez járulnak hozzá.

Ezt követően Hajnik László, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében jelezte: Magyarország július 1-je óta az Európai Unió Tanácsának soros elnöke, s ilyen minőségében is a tagállamok és intézmények közti őszinte kommunikáció jegyében tevékenykedik majd a béke, a prosperitás és egy erős Európa érdekében. A szomszédunkban és a világban zajló konfliktusok arra hívják fel a figyelmünket, hogy Európának érdemben fejlesztenie kell védelmi képességeit – jelezte. Hozzátette: a magyar kormány elnökségi programjának hét prioritása közül az egyik a közös biztonság- és védelempolitika, ennek kapcsán pedig három prioritást jelöltek meg.

Az első az unió katonai válaszképessége, a második a katonai képességek fejlesztése, az állandó strukturált együttműködés, a PESCO (Permanent Structured Cooperation – amelynek célja a tagországok szorosabb kooperációja a védelem és a biztonság terén – a szerk.), harmadik pedig az Európai Védelmi Technológiai és Ipari Bázis (EU's Defence Technological and Industrial Base (EDTIB)). E kiemelt területeket szem előtt tartva a magyar elnökségi politika kiemelt hangsúlyt fektet a védelmi innovációra és a tagországokkal való védelmi beszerzési együttműködés erősítésére.  A versenyen 15 tagállam 38 versenyzője vesz részt; a program a kapcsolódó témák rendkívül széles skáláját öleli fel. Őszintén remélem, hogy sok új ismerettel gazdagítja a résztvevőket – zárta gondolatait Hajnik László.

Harald Gell ezredes, a Military Erasmus (EMILYO) implementációs csoportjának elnöke ugyancsak köszönetét fejezte ki a szervezőknek, majd az esszék értékelésének korrekt rendszerét ismertette. Ennek kapcsán szólt arról is, hogy plágium szempontjából is ellenőrizték a beadott anyagokat, és így egy résztvevőt ki kellett zárniuk a versenyből. A plágium bűncselekmény, s mint ilyen, nem elfogadható – jelentette ki. Az esszé leadási határideje kapcsán pedig úgy fogalmazott: a tartalékképzés fontos katonai elv, ennek fényében fontos lenne, hogy a kiadott feladatot ne az utolsó pillanatban készítsék el, ahogyan azt sokan tették.

Az ezredes felidézte a verseny történetének kezdeteit, amelynek során olyan is előfordult, hogy azt egy régi színházépületben rendezték meg, s bár a COVID némi megtorpanást hozott, annak lecsengése után is folytatódott az eseménysorozat. Az egész a tanulásról, a közös kül- és biztonságpolitikáról szól, de mi is az? Kooperáció – szögezte le Harald Gell. Kiemelte: három stratégiai célt tűztek ki. Az interoperabilitást, azaz az együttműködési képesség növelését, az unió intézményeivel kapcsolatos edukáció összehangolását, ezáltal támogatva Európa biztonsági és védelmi kultúráját. A harmadik, és talán legfontosabb pedig a barátság – utalt az ezredes a köztük, szakemberek közti évtizedes ismeretségre és sikeres együttműködéseket tükröző projektekre, végezetül pedig sok sikert kívánt a versenyzőknek.

A köszöntő beszédek végén Molnár Anna Éva, a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Nemzetközi Biztonsági Tanulmányok Tanszékének vezetője megköszönte a minisztérium és az egyetem támogatását, szervezésben nyújtott segítségét. 

 

Szöveg: Kovács Lilla

Fotó: Szilágyi Dénes