NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

Jó kezekbe kerül Európa biztonsága

Eredményhirdetésre sorakoztak fel a különböző európai uniós tagállamokból érkező, leendő katonatisztek a Ludovikán: véget ért csütörtökön a biztonság- és védelempolitikai olimpia.

Idén a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) adott otthont a Közös Biztonság- és Védelempolitikai Olimpia (Common Security and Defence Policy – CSDP Olympiad) elnevezésű eseménynek, amely hazánk uniós elnökségének első hivatalos programja is volt. A verseny ünnepélyes díjátadóját július 4-én rendezték meg a Ludovika Főépület Széchenyi Dísztermében.

Az eseményt az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar (HHK) Nemzetközi Biztonsági Tanulmányok Tanszékének vezetője, Molnár Anna rövid köszöntőjét követően Molnár Balázs Péter, az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma Európa-politikáért és az Európai Unió Tanácsa magyar elnöksége operatív feladataiért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg. Kiemelte, az Európai Unió ereje az innováción, a kapcsolatokon és a tudásmegosztáson alapul akkor is, amikor a biztonsági szcenárió annyira megváltozik, mint napjainkban. Hozzátette: nagyra értékeli a résztvevők Európa szívében, Budapesten, a Ludovika Campuson kifejtett komoly erőfeszítését, amivel hozzájárultak ahhoz, hogy kontinensünk még biztonságosabb hellyé váljék.

Lippai Péter dandártábornok, az NKE HHK dékánja üdvözlő beszédében azt emelte ki, hogy a tudás és a kapcsolatok együtt olyan eszközt alkotnak, ami szinte nélkülözhetetlen a jövendő katonatisztek életében. A csapatmunka ugyanis kohéziót, empátiát és közösséget teremt. A dékán hozzátette, jó volt látni az utóbbi napokban, hogy a résztvevők kreativitása, felkészültsége és együttműködési képessége a legnehezebb feladatokon is túllendíti őket. Európa jó kezekben lesz – fogalmazott a dékán –, az olimpián kialakított barátságok pedig a jövő kihívásainak megválaszolására adnak megfelelő alapot.

Végül a ciprusi Christoforos Christoforou őrnagy beszélt a nemzetközi biztonsági olimpia eredetéről – kiemelve, hogy a hamarosan tisztté váló kadétok nem boldogulhatnak a nemzeti határokon belül. Mivel a biztonsági kihívások bőven túlmutatnak a nemzeti kereteken, csak egyetérteni tudott Lippai Péterrel: a jövő döntéshozóinak meg kell ismerniük egymást, hogy hatékonyan tudjanak együtt dolgozni.

A díjátadón, amelyen jelen volt Benkő Tibor vezérezredes, korábbi  honvédelmi miniszter is, a kadétok által elért eredményeket Harald Gell ezredes ismertette. Mindenekelőtt arról szólt, hogy az elmúlt napokban minden simán, tökéletesen és fennakadások nélkül zajlott, amiért nagy köszönet illeti a szervezőket. A résztvevők valamennyien elismerő oklevelet vehettek át az ezredestől. Az NKE HHK dékánjától érmet vehetett át címlap (azaz az adott olimpia egyik arculati eleme) kategóriában az olasz Gabriele De Giuseppe. Esszé kategóriában ugyanő lett a harmadik helyezett, második a spanyol Diego Grau Garcia, míg az első helyet a horvát Luka Kirac szerezte meg. Az egyéni felkészültségi versenyben a harmadik helyet a görög Isaak Ioannis Archontidis, a másodikat ebben a versenyben is Diego Grau Garcia, az első helyet pedig újfent Luka Kirac érte el. Bálint Áron, az NKE nemzetközi biztonság- és védelempolitika szakos hallgatója negyedik helyezést ért el esszé kategóriában, míg Takács Bálint honvéd tisztjelölt hallgató tizedik helyezést az egyéni felkészültségi versenyben (felkészítő tanáruk: Molnár Anna).

A tanulmányi csapatversenyben szintén három díjazott csapat állhatott fel a képzeletbeli dobogóra. Harmadik helyet ért el a bolgár Rostislava Dimova, az észt Ants Hendrik Liivak, a spanyol Antonio Sambade Caamano, a görög Anastasia Istikoglou, a magyar Bálint Áron, a lengyel Wiktor Dankowsi és a portugál Joana Pinto alkotta csapat. Második lett a bolgár Dilyan Ivanov, az észt Torm Vatsfeld, a francia Eliot Grifin, a horvát Doris Dasovic, a magyar Kiss Gréta, a lengyel Antoni Gomza, a portugál Guilherme Saial és a szlovák David Martinkovic által alkotott csapat. Az első helyen a ciprusi Michalis Efthimiou, a spanyol Diego Grau Garcia, a görög Isaak Ioannis Archontidis, a horvát Ilija Ivanovic, az olasz Claudio Bonea, a lengyel Aleksandra Matysiak és a román Razvan Andrei Leanca alkotta csapat végzett. Luka Kirac speciális elismerést nyert el, átvehette a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára, Hajnik László által felajánlott Hadik András Szablyát is Kovács László vezérőrnagytól, az NKE tudományos rektorhelyettesétől.

Az olimpiai „lángot”, azaz egy plakettet a korábbi francia rendező szervezet képviselője adta át Molnár Annának, hogy ő is továbbadhassa azt majd a következő szervezőnek, Ciprusnak. Az NKE HHK tanszékvezetője végül minden résztvevőnek, szervezőnek és támogatónak megköszönte a segítséget, amit az olimpia megrendezéséhez nyújtott.

 

Szöveg: Sarnyai Tibor

Fotó: Szilágyi Dénes


Címkék: CSDP Olympiad