NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

„A tudás felelősség is”

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán (HHK) a 2023–2024-es tanévében összesen 203 hallgató vehette át oklevelét a civil alap- és mesterképzési, a katonai alap- és mesterképzési, a szakirányú továbbképzési szakokon, valamint a katonai felsővezetői szakirányú továbbképzési szakon végzettek július 5-én, a Ludovika Arénában rendezett oklevélátadó ünnepségen.

A honvéd tisztjelölteket a hagyományokhoz híven az augusztus 20-i állami ünnepen avatják majd tisztté. Az eseményen a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség vezetői mellett részt vett Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára, miniszterhelyettes és Schmittné Makray Katalin zászlóanya.

Kovács László vezérőrnagy, az NKE tudományos rektorhelyettese köszöntőjében úgy fogalmazott: eljött a nap, ami egyrészt valaminek a befejezését jelenti, másrészt igazán most kezdődik az az időszaki, amikor a megszerzett tudást a gyakorlatban alkalmazzák majd a most végzett hallgatók. „Ezt a tudást Magyarország és Európa biztonsága érdekében kell kamatoztatni, ezért ez a tudás felelősség is” – hangsúlyozta a rektorhelyettes. Kifejtette, hogy a végzősöknek később, munkájuk során embereket kell vezetniük, ami komoly kötelezettséggel jár. „Bízom benne, hogy az itt megszerzett képzettség hozzájárul ahhoz, hogy felelősen tudják vezetni a beosztottjaikat és a beosztottjaik is bízzanak majd önökben” – emelte ki Kovács László. Felhívta a figyelmet arra is, hogy köszönetet kell mondani a családoknak a honvédtiszteknek nyújtott támogatásért. A rektorhelyettes beszéde végén arra bíztatta a végzős hallgatókat, hogy folytassák tanulmányaikat, hiszen – mint fogalmazott – a világban folyamatos kihívásokkal szembesülünk és a megszerzett diplomával az önfejlesztés nem ér véget.

Vargha Tamás miniszterhelyettes beszédében emlékeztetett: sokan hittek és bíztak abban, hogy Európában nem kerül sor fegyveres konfliktusra, azonban a világ folyamatos változása, valamint a technológiai ipar példátlan fejlődése a tartós béke időszakát nem tudta elhozni. Mint fogalmazott, a szomszédban dúló háború megerősíti azt a felfogást, hogy felkészültnek kell lenni, ha az országunkat meg kell védeni. „Számíthatunk szövetségeseinkre, mert együtt erősebbek vagyunk, ugyanakkor bajban elsősorban magunkra, a mi Magyar Honvédségünkre számíthatunk” – hangsúlyozta Vargha Tamás.

Kiemelte, hogy szükség van erős honvédségre és ennek a szellemében egy modern, ütőképes, 21. századi high-tech haderő épül ki. De szerinte ez önmagában nem elegendő a haza védelméhez. „Több kell: a hazaszeretet, amely megadja azt a kötőerőt, amely a profi honvédeket és a kiváló felszereltséget összekapcsolja” – emelte ki a miniszterhelyettes, majd megköszönte a végzősöknek, hogy ezt a nemes életpályát választották. „Önök azok, akik miatt biztonságban érezhetjük magunkat Magyarországon” – tette hozzá Vargha Tamás.

Az eseményen a diploma mellett külön díjakat is kiosztottak, többek között MH parancsnoki elismerést a kiváló tanulmányokért, dékáni elismerést (Primus inter Pares) és az egyetem Hallgatói Önkormányzatának elismerését is.

„Mindannyian kiérdemelték a diplomájukat, megdolgoztak érte” – fogalmazott záróbeszédében Lippai Péter dandártábornok, az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának (HHK) dékánja. Felhívta a figyelmet, hogy aki katonatiszti pályát tölt be, tisztában kell lennie azzal, hogy mit választ.

„Akik eljutottak idáig, azok óriási elszántsággal rendelkeznek és büszke vagyok magukra. Inspiráló, kihívásokkal teli lesz a honvédségnél dolgozni” – emelte ki a dékán, aki azt tanácsolta a végzős hallgatóknak, hogy munkájuk során ne szégyelljenek egymástól tanulni, mert az egymásra figyelés erősíteni fogja a csapatszellemet, e mellett legyenek bátrak, kezdeményezők és kitartóak. Felhívta a figyelmet arra is, hogy minden esetben vállalni kell a katonai döntésekért a felelősséget, bármilyen színtéren legyen is az. „A jó vezető nemcsak parancsokat ad, hanem személyes példával jár elől és támogatást nyújt” – hangsúlyozta Lippai Péter.

Hallgatói válaszbeszédében Albert Máté, légiirányítás szakon végzett zászlós hallgató emlékeztetett: amikor társaival beléptek az egyetem kapuján, tudat alatt érezték, hogy ebben a neves intézményben és a katonai létbe belekóstolni nem mindennapi feladat. „Az egyetem végeztével komolyabbak, felelősségteljesebbek, kitartóbbak lettünk⁏ felnőttünk” – emelte ki Albert Máté. Beszéde végén megköszönte a hallgatótársai nevében a törődést és az iránymutatást és reményét fejezte ki, hogy megszolgálták a tanárok beléjük fektetett energiáját és bizalmát.

 

Szöveg: Harangozó Éva

Fotó: Szilágyi Dénes