NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

Tartalékosként szolgálják a hazát

Új ismeretek, kapcsolatteremtés, csapatépítés, kollégiumi férőhely, illetmény – néhány előny azok közül, amelyekben azok a hallgatók részesülnek, akik jelentkeznek tartalékos katonának. A rendszer és a július 1-jén indult kiképzés részleteiről Apáti Zoltán dandártábornokkal, a Honvéd Vezérkar Összekötő Iroda vezető főreferensével beszélgettünk, de kíváncsiak voltunk arra is, a hallgatók miért jelentkeztek a programba.

„A tartalékos rendszer kialakítását 2011-ben kezdték meg, és először önkéntes műveleti, majd védelmi tartalékosokat toboroztak” – idézte fel lapunknak Apáti Zoltán dandártábornok. A Honvéd Vezérkar Összekötő Iroda vezető főreferense kifejtette: a területvédelmi tartalékosok toborzása 2017-ben kezdődött meg, és egy évvel később alakult meg az egyik területvédelmi ezred Nyíregyházán a Dunától keletre eső területek, a másik pedig Székesfehérváron a Dunától nyugatra eső területek, illetve Pest vármegye védelmében. Hozzátette: 2023-ban további öt területvédelmi ezredet hoztak létre.

„A sorkatonaság felfüggesztése után a Magyar Honvédség (MH) tartalékos állománya is csökkent, aktív haderő azonban nincs tartalékos nélkül, szükség van tartalékos állományra is” – fogalmazott Apáti Zoltán, kiemelve, hogy jelenleg több mint 11 ezer tartalékossal rendelkezik a honvédség. A dandártábornok beszélt arról, hogy a 19 vármegyében egy-egy, Budapesten pedig két területvédelmi zászlóalj található. Minden vármegye minden városában, vagyis 174 járásban és a 23 fővárosi kerület mindegyikében jelen vannak a tartalékosok, akiket saját területük védelmére készítettek fel annak érdekében, hogy támogassák az aktív haderőt, és ellássák a hátország védelmének feladatait.

„A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) korábban is szerepet vállalt Magyarország védelmi képességeinek kialakításában és a közszolgálat utánpótlásának képzésében” – emlékeztetett Apáti Zoltán. Felidézte, hogy 2024 elején megállapodott az NKE és az MH annak érdekében, hogy közösen tovább tudják növelni a tartalékos hallgatók számát az Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok (ÁNTK), a Rendészettudományi (RTK), a Hadtudományi és Honvédtisztképző (HHK), valamint a Víztudományi Karon (VTK) is.

„A tartalékos hallgatók számára összeállítottunk egy motivációs csomagot, amelynek egyik legfontosabb része, hogy egy közösségben, vagyis az MH gödöllői székhelyű, vitéz Reviczky László 1. Területvédelmi Ezred 29. Területvédelmi Zászlóaljánál szolgálhatnak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika alegysége néven” – mondta a dandártábonok. Hangsúlyozta: ha valaki jelentkezik az NKE-re, és korábban tartalékos katonaként szolgált, kérheti átjelentkezését ebbe a századba.

„A most jelentkezőknek július 1-jén kezdődött az öthetes alapkiképzés, amelyhez az egyetemi infrastruktúra kiváló hátteret ad, vagyis a hallgatók ott vehetnek részt a kiképzésen, ahol korábban a szorgalmi időszakban tanultak” – emelte ki Apáti Zoltán. Felhívta a figyelmet arra is, hogy aki jelentkezik tartalékosnak, annak a ludoviceum hármas tantárgycsoportjából kettőt elismer az egyetem, illetve a kollégiumba is plusz pontokat jelent a felvételhez, ami a mai albérleti árak mellett nagy előny.

„Mindezeken felül a szerződést aláíró hallgatók 33 450 forint szerződéskötési díjat, 266 800 forint rendelkezésre állási díjat (minden évfordulónál) és 265 450 forint részarányos illetményt, vagyis fizetést is kapnak” – sorolta a további előnyöket a dandártábornok, hozzátéve, a résztvevők még önkéntes tartalékos ösztöndíjra, havi 80 040 forintra is pályázhatnak. Kitért arra is, hogy a kiképzés alatt az MH az egyenruhát, az ellátást és az utazási költséget is biztosítja a hallgatóknak. Apáti Zoltán fontosnak nevezte, hogy a fiatalok már elsőéves korukban jelentkezzenek tartalékosnak, mert akkor normál ütemben tudják elvégezni az alapkiképzést, majd akár a tartalékos tisztképzést is.

„Azt szeretnénk elérni, hogy a középfokú végzettségűek az altisztképzést, a felsőfokú tanulmányokat végzők, vagy már diplomával rendelkezők pedig a tartalékos tisztképzést is elvégezzék, ezzel is fejlesztve vezetői képességeiket” – jelentette ki a vezető főreferens. A végzett tisztek a későbbiekben az ország bármely pontján – ahova a munkájuk, vagy a lakhelyük köti őket – szolgálhatnak a tartalékos rendszerben – hangsúlyozta.

„A toborzás részeként tájékoztatókat tartunk majd az NKE gólyatáborában, illetve ősszel a bajai Víztudományi Karra is újra ellátogatunk” – hívta fel a figyelmet Apáti Zoltán, kifejtve:ha valaki Baján tanul, de Budapesthez van közelebb a lakhelye, elvégezheti a kiképzést a Ludovika Campuson is. Hozzátette: a VTK-n tanulóknak arra is lehetőséget kínálnak, hogy az oda legközelebb eső, Dombay Miksa 4. Területvédelmi Ezrednél – amely Békés, Csongrád-Csanád, illetve Bács-Kiskun vármenye védelméért felelős – vegyenek részt a kiképzésen. A dandártábornok kiemelte: van átjárás a két rendszer között, ha valaki ezek után kedvet kap ahhoz, hogy hivatásos katonává váljon.

Megkérdeztünk néhány olyan hallgatót is, akik fontosnak tartják a haza védelmét, ezért jelentkeztek tartalékosnak.

Tóth László Krisztián elsőéves a VTK-n, de gyermekkora óta érdeklődéssel tekintett a honvédek munkájára, ezért szeretett volna önkéntes tartalékos lenni. Habár nem kifejezetten vonzzák a lőfegyverek, korábban már szerzett vizsgát maroklőfegyver használatából. Főként a járművezetés érdekli, ezért szívesen vállalna ilyen pozíciót a honvédségnél, és akár tankot is vezetne.

Székely Loránd, a HHK végzős nemzetközi biztonság és védelempolitika szakos hallgatója az új kihívások miatt jelentkezett önkéntes tartalékosnak. Az is motivációs erőt jelentett számára, hogy több szakkollégista társa szintén csatlakozott a programhoz. Véleménye szerint az, hogy az NKE hallgatói a Ludovika-század kötelékében teljesíthetik a kiképzést, példaként szolgálhat más egyetemek számára is.

Csirke Dóra, az ÁNTK harmadéves hallgatója szintén az új kihívások miatt szeretett volna részt venni az önkéntes tartalékos kiképzésen. Elmondása szerint barátnőivel együtt jelentkezett azért, hogy támogassák egymást, de fontosnak tartja a Ludovika-század kötelékét is közösségformáló ereje miatt. Szívesen látogatja majd az elméleti és gyakorlati órákat, de mivel szereti feszegetni a saját határait, maga is kíváncsi arra, hogy miként felel meg a kihívásoknak, és akár éles bevetésen is részt venne, ha szükséges.

Székely Botond, az RTK másodéves civil hallgatója azért szerette volna elvégezni az önkéntes tartalékos alapkiképzést, hogy még több tudásra tegyen szert, de az is fontos szempont volt, hogy ezzel a nyári gyakorlatát is kiválthatja. Fontosnak tartja azt a tudást, amit a kiképzés során elsajátíthat, mert kapcsolódik választott szakjához, emellett nagyon várja a lőgyakorlatot is. Elképzelhetőnek tartja, hogy az egyetem elvégzése után felszerel, és aktív állományú katona lesz, mert ezzel is Magyarországot szeretné szolgálni.

 

Szerző: Szabó Réka Zsuzsanna

Fotó: Szilágyi Dénes


Címkék: tartalékos