NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

Megtartották a honvéd tisztjelöltek útba indító díszünnepségét az NKE-n

Az augusztus 20-i tisztavatás előtt álló ifjú honvéd tisztjelöltek számára tartottak szentmisével egybekötött útba indító, valamint a tiszti szablya, a hadnagyi vállszalagok és a Ludovika gyűrűt átadó díszünnepséget a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Szent László Kápolnájában, augusztus 19-én. Az eseményen – mások mellett – részt vett Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára, miniszterhelyettes, Schmittné Makray Katalin zászlóanya, Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke, Kovács László vezérőrnagy, az NKE tudományos rektorhelyettese, valamint Lippai Péter dandártábornok, az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar (HHK) dékánja.

Az ünnepélyes alkalmon felszólalt Vargha Tamás miniszterhelyettes, aki kifejtette: múltunk, történelmünk és hagyományaink identitásformáló erővel bírnak, amelyek tisztelete kötelesség, hiszen ha nincs miből erőt meríteni, akkor az egyén és a nemzet is elveszíti tájékozódási képességét. „Ma egy modern, high-tech haderőt építünk, azonban múltunk cselekedetei jól példázzák, hogy a modern eszköz nem minden, ugyanis olyan katonákra van szükségünk, akik a haza iránt elkötelezettek” – emelte ki Vargha Tamás. A miniszterhelyettes kitért arra is, hogy mi, magyarok a szabadságot sosem kaptuk, hanem az őseink vívták ki az utókornak. „Köszönöm az ország és a haza nevében, hogy ezt a hivatást választották, az önök elhatározása példaként szolgál honfitársaink számára” – zárta beszédét Vargha Tamás.

„Isten hozta önöket a Magyar Honvédség tiszti karában!” – köszöntötte a honvéd tisztjelölteket Böröndi Gábor vezérezredes. Kiemelte, hogy ez a pálya az egyik legnehezebb Magyarországon, és hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a magyar embereket kell megvédeniük a leendő tiszteknek. „A legjobb példák állnak maguk előtt: itt vagyunk a Ludovika Campuson, ahol elődeik is tanultak, akik megvédték a hazájukat mind az első, mind második világháborúban” – emlékeztetett a vezérezredes, aki felhívta az ifjú tisztek figyelmét, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen a legjobb oktatást kapták. 

Az ünnepségen szentmisét tartott Berta Tibor katolikus tábori püspök, aki homíliájában felidézte, ahogyan az utolsó vacsorán Jézus így tanította apostolait: „Azt parancsolom nektek, szeressétek egymást!” Párhuzamot vonva a mai időkkel, elmondta, hogy a parancs ma sokakban ellenszenvet válthat ki, mint olyan tiltás, ami a személyes életet korlátozza, ugyanakkor a Szentírásban a parancs a megfelelő magatartás és az élet segítését jelenti. „Jézus azt a belátást szeretné elfogadtatni, amelyben a szeretet nemcsak érzelem, hanem a másik ember, az Isten képmására teremtett személy tiszteletének és méltóságának kifejeződése” – emelte ki a püspök, hozzátéve, hogy az igazi szeretet fegyelmezett, figyelmes és odafigyelő, mert észre tudja venni, hogy a másik embernek mire van szüksége. „Ez a szeretet kifejeződik a sajátságos bajtársiasságban is, amely meghatározó lesz az elkövetkező évek katonai feladatainak végrehajtásában, és ez a szeretet érvényesül abban, amikor szolgálatukat állhatatosan látják el, amely mutatja a magyar haza iránti őszinte elkötelezettségüket” – fogalmazott Berta Tibor azt tanácsolva az ifjú tiszteknek, hogy ez a sajátságos bajtársi szeretet vezesse őket a munkájukban, így mutatva személyes példát.

Az eseményen beszédet mondott Mészáros László ezredes, református lelkész. Kiemelte: leendő tisztek életre szóló hivatást választottak, amelyhez alázat szükséges. „Meglehetősen átlag felettivé kell válniuk, amely vonzani fog másokat is, hogy minél többen szolgálhassák hazánkat” – hívta fel a figyelmet a református lelkész.

Évtizedekkel korábban, az egykori Magyar Királyi Honvéd Ludovika Akadémián a legjelentősebb esemény az avatás volt, melyet 1944-ig augusztus 20-án az Akadémia parkjában tartottak. A hálaadó istentisztelet, a hadnagyi kinevezések kihirdetése, a ludovikás gyűrűk kiosztása, majd a lelkészek búcsúztató szavai után a Nagyréten felsorakoztak a leendő tisztek. Köszöntötték az elöljárókat, a beszédek elhangzása után esküt tettek, kardot rántottak, azt követően pedig az egyházak képviselői megszentelték az új tisztek kardjait. A későbbiekben augusztus 20-án, a budapesti Kossuth téren avatták a tiszteket, amely hagyomány a mai napig él.

 

Szöveg: Harangozó Éva

Fotó: Szilágyi Dénes