NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

Hazaszeretet, büszkeség és elhivatottság – a katonai hivatás alappillérei

Az előző generációk hosszú sorának soha nem jutott teljes béke, nem volt még olyan kor, amikor kiképzett katonákra ne lett volna szükség – hívta fel a figyelmet Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az augusztus 20-i tisztavatáson mondott beszédében.

A budapesti Kossuth téren rendezett Szent István-napi díszünnepségen és tisztavatáson Magyarország nemzeti lobogójának felvonása után, Sulyok Tamás köztársasági elnök, a Magyar Honvédség főparancsnoka, valamint a kormány tagjai, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) vezetői és a tábornoki kar jelenlétében 142-en, köztük a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán (HHK) végzett 76 hallgató tette le tiszti esküjét.

Ma is vannak olyan erők, amelyek a háborútól hasznot és hatalmat remélnek, a magyarok azonban békét akarnak, ezért a haza védelméből a „mi nemzedékünknek” is kijut a maga része – emelte ki a honvédelmi miniszter.

Egyetlen ország és nemzet sem hanyagolhatja el ezt, az önmaga iránti legfontosabb kötelességét, hiszen bármely állam és nemzet csak úgy létezhet, ha megvédi határait, polgárait, hitét, nyelvét és kultúráját – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf. Úgy fogalmazott: „Ősi katonanemzet vagyunk a magunk magyar módján, készek és képesek vagyunk az önvédelemre, háborítatlanságunk védelmére, a határaink biztosítására, a megújulásra, egy modern hadseregben való szolgálatra.”

A miniszter arról beszélt, hogy az ország védelmi képességét napról napra erősítik: 2010. után újra kellett építeni a honvédelem egész rendszerét, megtalálni azokat a formákat, amelyek az ország lehetőségei között a kor viszonyainak leginkább megfelelő módon alkalmasak a haza védelmére. „Miközben szorosan együttműködünk NATO-szövetségeseinkkel, és teljesítjük a közös védelemből ránk háruló feladatokat, fel kell készülni a háborús idők fenyegetéseinek elhárítására is” – mondta, megjegyezve, hogy fontos a NATO-szövetség, de közben óvnunk kell nemzeti érdekeinket, a szövetségen belül is.

A magyar honvédség folyamatosan erősödik, mert a békéhez erő kell: az egyéni felszereléstől a modern fegyvereken át az infrastrukturális feltételekig minden megújul a magyar katona környezetében, továbbá stabil és méltó megélhetést biztosítanak azoknak, akik a nemzet szolgálatába állnak. Lerakták egy komoly hadiipar alapjait, és újra „nemzeti üggyé” teszik a hazaszeretetet, a honvédelmet, amely éppúgy kötelesség, mint ahogy jog és lehetőség is - sorolta az újításokat a miniszter.

Böröndi Gábor vezérezredes, köszöntőbeszédében a hazaszeretet, a büszkeség és az elhivatottság mint a katonai hivatás alappillérit emelte ki. A Honvéd Vezérkar főnöke úgy fogalmazott, hogy a most felavatandó honvédtisztek a haza védelmére esküdnek fel, azért készek harcolni is. A vezérezredes kiemelt fontosságúnak nevezte, hogy a honvédtisztek törekedjenek a folyamatos fejlődésre és a példamutatásra. A magyar katonák teljesítményének méltatása mellett a honvédtisztektől azt is kérte, hogy biztassák a fiatalokat a honvédséghez való csatlakozásra, illetve éljenek a kínálkozó lehetőségekkel.

Az eskütétel televíziós közvetítésének szakkommentátorai Lippai Péter dandártábornok, az NKE HHK dékánja és Illényi Dániel hadnagy, a 2023-as év esküszövegének előmondója voltak. „Az eskü szavainak súlya van” – fogalmazott a vegyvédelem területén szolgálatot teljesítő hadnagy, amely eskütételt élete legmeghatározóbb pillanatának tartja, a karrierindítása legfontosabb mozzanatának. „A HHK képzései lehetővé teszik, hogy visszaadjuk a katonai hivatásnak azt a becsületet, amit megérdemel – tette hozzá Illényi Dániel. A hadnagy megemlítette azt is, hogy a haza iránti szeretet, a hivatástudat, a haditechnikai eszközök, a biztos életpálya miatt választotta a HHK-t.

Lippai Péter a műsorban a többi között arról beszélt, hogy a Magyar Honvédség teljes megújulás alatt áll, a személyi állomány szakmai, technikai és szervezeti felkészítése van folyamatban arra a fenyegetésre, amit a hibrid- és a kiberhadviselés jelent, amely szempontból a fiatal generációra nagy szükség van, akik „az elektronikai fegyverkekkel szinte készség szinten bánnak”.

A dékán hangsúlyozta a civil munka mellett elvégezhető területvédelmi tartalékos szolgálat jelentőségét: a területvédelmi tartalékos katonák elsődleges feladata, hogy szükség esetén kiképzett katonaként helyben, lakókörnyezetükben segítsék a honvédség munkáját – fogalmazott. Elmondta azt is, hogy a javában zajló haderő reform nyomán felállított új szervezeti formára az NKE-n már több mint hatvanan jelentkeztek.  

Lippai Péter kiemelte: a HHK-n arra törekszenek, hogy a tisztjelöltek a képzésük során nemzetközi környezetben is kipróbálhassák szakmai tudásukat, hiszen „a tudás és a képesség folyamatos fejlesztése a cél, mert ezek „adják meg a tekintélyt”. A tisztté válás nagyon fontos eleme, hogy olyan motivációs benyomásokat kapjanak a leendő katonák, amelyek által a tartásuk, az önbecsülésük nő – hangsúlyozta. A HHK a Ludovika Zászlóaljjal közösen nagy hangsúlyt fektet arra, hogy nemcsak évközben, hanem a nyári időszakban is kiképzéseken vehessenek részt a tisztjelöltek – emelte ki a dékán.

Illényi Dániel hadnagy a dandártábornok szavait megerősítve elmondta, hogy a katonai szolgálat folyamatos tanulást jelent, a most esküt tett tisztek esetében „elindul a kiképzésen túli szolgálat”, kikerülnek a csapatokhoz, megismerkednek az állományukkal, a beosztottjaikkal, a feletteseikkel, különböző gyakorlatokban fognak részt venni.

Lippai Péter a Magyar Honvédség huszár egységére is kitért, amellyel kapcsolatban rövid történeti ismertető után megjegyezte, hogy a díszelgés mellet „a tervek szerint a jövőben huszár ezredként, annak egyik osztálya a hagyományos huszárfeladatokat, azaz harcfelderítést fog végrehajtani”.

A honvéd tisztjelöltek fogadalmukat kardrántással, az egykori Magyar Királyi Ludovika Akadémia jelmondatával, „A Hazáért mindhalálig!” felkiáltással erősítették meg.

A tisztavatás új elemeként Sulyok Tamás köztársasági elnök az eskü szövegének átvételét követően megköszönte az esküt tett katonáknak, hogy Magyarország békéjének és védelmének szolgálatát választották.

Az eskütétel után Berta Tibor katolikus tábori püspök és Mészáros László protestáns tábori püspök mondtak fohászt.

A tisztavatás után a Magyar Honvédség JAS-39 harcászati repülőgépei piros, fehér, zöld csíkot húzva repültek át a Kossuth tér felett, ezzel köszöntve az esküt tett tiszteket.

 

Szöveg: Sallai Zsófia, MTI

Fotó: Szilágyi Dénes