NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

Előadás a német tisztképzés rendszeréről

 

A tisztképzés német rendszeréről tartott előadást a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar (HHK) harmad- és negyedéves honvéd tisztjelöltjeinek és oktatóinak Jacob Heim hadnagy, a Bundeswehr tisztje.

 

Az előadás egyértelműsítette, hogy a tisztképzés 79 hónapig tartó német rendszerében a tisztjelöltek általános katonai kiképzése, egyetemi oktatása, illetve szakfelkészítése térben és időben elkülönülten, de egymást követően és egymásra épülve valósul meg. Az oktatás különböző modulokból áll. Az első modul mintegy hat hónapos időtartamú tisztjelölti tanfolyam, amely tartalmazza az alapkiképzést, a védelmi harcra vonatkozó alapismereteket, a hadijogba történő bevezetést, a kiképzésmódszertani ismereteket csoport-, illetve rajparancsnoki szintig. Ezt követi három hónap csapatgyakorlat, három hónap nyelvtanfolyam, valamint három hónap általános tiszti tanfolyam. A tisztképzés központi eleme a 48 hónapig tartó, szemeszterek helyett trimeszterekre épülő egyetemi képzés, amelynek helyszínei a Bundeswehr egyetemei Münchenben és Hamburgban. A képzést egy három hónapos tiszti tanfolyam, és egy tizenhárom hónapos szakaszparancsnoki képzés (szakterületenként) követi, amely tartalmazza a túlélőkiképzést. Mindezeket követően történik csak az első tiszti beosztásba (szakaszparancsnoki beosztásba) történő kinevezés.

A mintegy hét évig tartó német rendszerben a képzés és a kiképzés markánsan elkülönül, míg az alapvetően négy évig tartó magyar rendszerben a képzés és a kiképzés egységesen jelenik meg. A német rendszerben több szereplő van jelen, amelyek közül a Bundeswehr egyetemei csak a bolognai folyamatnak megfelelő akkreditált, civil diplomát adó mesterképzésért felelnek. A kiképzés a Bundeswehr különböző kiképzést folytató katonai szervezeteiben (kiképző központok, tiszti iskolák) folyik, részben az egyetemi tanulmányok előtt, részben utána. A magyar rendszerben a HHK a tisztképzés egyedüli letéteményeseként, lényegében meghatározó szereplő. A kiképzés az akkreditált képzés részeként részben szakmai gyakorlatként, részben tanórai képzés keretében jelenik meg. A végzett tisztek a bolognai folyamatnak megfelelő képzés eredményeként négy szakon, különböző specializációkat elvégezve szereznek katonai diplomát. Összességében elmondható, hogy a tisztképzés terén a német rendszerben a lineáris többciklusú képzés elemei időben összevontan, de a kiképzéstől elkülönülten valósulnak meg, míg a magyar rendszerben a lineáris többciklusú képzés elemei a kiképzéssel összevontan, de egymástól időben elkülönülten valósulnak meg.

Heim hadnagy a közelmúltban fejezte be az alapképzést a Bundeswehr Müncheni Egyetemén és a mesterképzést megelőző kötelező szakmai gyakorlatát a budapesti Német Nagykövetségen tölti. Előadása tisztán rávilágított a magyar és a német tisztképzés struktúrájának különbségeire.

Szöveg és képek: Jobbágy Zoltán ezredes


Címkék: Főoldali hír 2024