NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

„Ma egy kis időre, legyenek újra tisztjelöltek!”

„Ahogy körbe nézek a teremben még mindig katonákat, még mindig egyenruhásokat látok, mert akik egyszer felöltik választott hivatásuk szimbólumát – tartozzanak bármelyik testülethez – lelkükben, gondolkodásukban mindig katonák, rendőrök, vagy éppen határőrök maradnak. Csodálatos és egyedi ez az összetartás és összetartozás, amely a mai rohanó világunkban kincsként őrzött értékké vált.” – kezdte ünnepi gondolatait Lippai Péter dandártábornok a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar (HHK) dékánja, a kar szervezésében megtartott jubileumi díszoklevél átadó ünnepségen.

A szeptember 25-én és szeptember 26-án rendezett jubileumi eseményen a Zrínyi Miklós Katonai Akadémia, a Kossuth Lajos Katonai Főiskola, a Zalka Máté Katonai Műszaki Főiskola, az Egyesített Tiszti Iskola, a Kilián György Repülő Műszaki Főiskola és elődje a Kilián György Repülő Tiszti Iskola 50 és 60 éve végzett egykori hallgatói vehették át díszokleveleiket, gyémánt és arany diplomáikat.

Az ünnepségek Böröndi Gábor vezérezredes, vezérkari főnök köszöntő levelének ismertetésével kezdődtek. „A jubileumi díszoklevél átadása nem csak az aktív szolgálatuk évtizedeiben végzett munka elismerése, hanem egyben emlékeztető is arra, hogy milyen fontos szerepet játszanak Önök napjainkban is a mai honvédség életében. Átadott ismereteik és tapasztalataik, átöröklődő katonai értékek összessége az, ami összetartja a közösségünket és biztosítja, hogy mindig készek legyünk szembenézni a jövő kihívásaival.” - fogalmazott levelében a vezérezredes.

A köszöntő gondolatokat követően a díszokleveleket a HHK dékánja, Kovács Gábor r. dandártábornok a Rendészettudományi Kar dékánjának képviseletében érkezett Verhóczki János r. ezredes, a Rendészettudományi Kar Tanulmányi Osztály, osztályvezetőjével közösen adta át.

Lippai Péter dandártábornok köszöntő beszédében elmondta, hogy a fiatalabb generáció tagjai már más szempontok szerint élnek és nevelkednek, mint akár 10 évvel ezelőtt. A digitalizált világ felszínessé tette az emberi kapcsolatokat és ellaposította a kollegális viszonyokat, a közösséghez tartozás érzése már nem feltétlen jelent prioritást. Ennek a szemléletnek a megváltoztatása az aktív és a már nyugállományba vonult kollégák feladata.

A dékán kiemelte: Nekünk arra kell törekednünk, hogy átállítsuk a fiatalok gondolkodását, hogy erősítsük azon oldalukat, amelyek gyengébbek, hogy kialakítsunk egyfajta kötődést közösségek, bajtársak és szervezetek vonatkozásában. Jó példa az árvízi védekezés, amely során harmad és negyedéves honvéd tisztjelöltjeink is feladatot teljesítettek a gátakon, építették a védműveket, pakolták és töltötték a homokzsákokat. A feladat elején még az volt a legfontosabb kérdésük, hogy „ugye hétvégére hazamehetünk”, de a településen tapasztalt összefogás, a helyiek elismerő szavai, csillogóvá és büszkévé varázsolta tekintetüket. Már nem volt kérdés, a hétvégi hazamenetel, már nem volt probléma a 12 órás megfeszített munka. Akkor és ott, közösségé formálódtak, igazi bajtársakká váltak – mondta a tábornok. Hozzátette: „Segítségre van szükségünk, méghozzá az Önök segítségére, hogy munkánkat kiegészítsék. Nem kell mást tenniük, mint a legifjabbakkal beszélgetni, elmesélni az életpályájuk során történt érdekes történeteket, megosztani velük az egyenruhás élet jó és árnyoldalait. Úgy gondolom, ha összefogunk együtt léphetünk rá a siker útjára.

A dékáni köszöntő beszédet követően, a jubilánsok nevében az Egyesített Tiszti Iskolán 60 éve végzett Csomós Lajos nyá. vezérőrnagy, és a Kilián György Repülő Műszaki Főiskolán 50 éve avatott Óvári Gyula nyá. ezredes emlékeztek vissza főiskolai éveik legszebb pillanataira.

 

A szeptember 25-én, az ETI, a KLKF és ZMKA találkozón készült képek innen tölthetők le:

https://drive.google.com/drive/folders/13vgT9xDLTQPGxbIV1YS14j-rGbYr7rep?usp=sharing

 

A szeptember 26-án, a ZMKMF, a KGYRMF, és KGYRTI találkozón készült képek innen tölthetők le:

https://drive.google.com/drive/folders/13iuP2KmfPH4uS2UzDg0shvrcFBkq3jjU?usp=sharing

Szöveg: Németh-Zsohár Agnieszka

Fotó:Bukovszki Nikolett/Németh-Zsohár Agnieszka


Címkék: Főoldali hír 2024