NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

Hacking for Defence

Hacking for Defence (H4D) címmel rendezett többnapos oktatói workshopot az NKE HHK „Jó Állam – Hatékony Haderő” Ludovika Kutatócsoportja a NATO Transzformációs Parancsnoksággal, valamint a Honvéd Vezérkar Kiképzési és Oktatási Csoportfőnökségével közösen, október 24-26 között.

Az Európában első alkalommal Magyarországon megrendezett eseményen a haderő hatékonyságának növelése céljából kerestek használható megoldásokat egyetemi diákokból alakult csoportok segítségével. Ennek a startup módszernek a védelmi szférával való összekötésének ötlete az Egyesült Államokban nagyon gyorsan terjed, az idén több tucat egyetem tervezi beilleszteni a programjába. A startup lényege egy új termék vagy szolgáltatás létrehozása bizonytalan, vagy folyamatosan változó feltételek mellett. A módszer fontos elemei közé sorolható a többi között a kiszervezett innováció, a folyamatok és eredménytermékek tesztelése, az ügyféltől való korai visszajelzés, valamint azok mérése. A startup olyan képességre épül, mint például az innovációs, a növekedési vagy a visszacsatolási képesség.

A workshopon a Stanford Egyetem oktatói és szilícium-völgybeli üzletemberek ismertetették a H4D lényegét, bemutatták a tananyagot és részletezték a problémák és startup módszer összeilleszthetőségét. A részvevők az előadásokon mélyebben is megismerkedhettek a startup módszer részleteivel és a „Mission Model Canvas” sablonnal is. A rendezvényen lehetőség volt arra is, hogy az oktatók a résztvevők aktív bevonásával kis csoportokban, közösen oldjanak meg konkrét katonai problémákat.


Címkék: 2017 Főoldali hír