NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

Köszöntö

Tisztelt Egyetemi Polgár!

Köszöntjük a stresszkezelést elősegítő térítésmentes online kurzus résztvevőjeként, amelyet a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar pszichológus csoportja állított össze.

Feladatainkkal és kérdőíveinkkel segíteni szeretnénk Önnek abban, hogy az általunk kifejlesztett (és továbbfejleszteni kívánt) online stresszkezelő módszerrel problémamentesebbé tegyük a megváltozott élethelyzetből adódó, újonnan jelentkező pszichés megterhelést.

A COVID-19 világjárvány radikálisan megváltoztatta az életünket. Változnak a munkavégzéssel, tanulással kapcsolatos élethelyzetek, családi feladatok, a baráti, rokoni kapcsolattartás módjai. „Mozgásterünk” beszűkül, ugyanakkor számunkra eddig ismeretlen feladatokkal kell megbirkóznunk.

Ha csak egy változást kellene elviselni, és ahhoz alkalmazkodni, gyakran az sem menne könnyen. Most azonban több szerepben kell jól teljesíteni:

·         mint Home Office dolgozó,

·         mint szülő, akinek gyermekét távoktatásban kell segíteni,

·         és mint családtag, akinek eddig számára idegen feladatot kell ellátnia.

Kényelmi, komfort funkcióink felborultak, intim tereink közösségi térré változtak, az eddig térben, időben elkülönült szerepek teljesen összemosódnak. A szerepek elkülöníthetetlensége, a bezártság, a mozgástér beszűkülése az egymásra utaltság, a módosult családi feladatok ismeretlen kihívásokként jelentkezhetnek, melyekre megpróbálunk hatékony, vagy kevésbé hatékony egyéni válaszokat találni.

Ebben a helyzetben az a legfontosabb, hogy tudjuk, megértsük, vannak pszichés tartalékaink. Problémáink kezelésére ezeket önállóan, esetleg kis konzultatív segítséggel eredményesen tudjuk hasznosítani, szükség esetén átcsoportosítani pszichés energiatartalékunkat. Így a ránk váró nehéz időkben megőrizhetjük stressz-szel szembeni ellenálló és megküzdő képességünket.

A feladatokat, kérdőíveket úgy állítottuk össze, hogy az instrukciók követésével személyre szabott információt kaphasson saját stresszállapotáról.

Amennyiben úgy gondolja, hogy a kapott értékekkel kapcsolatban személyes kérdése, konzultációs igénye van, készséggel állunk rendelkezésére. Kérdéseit megküldheti e-mailben az alábbi címek valamelyikére, és személyes konzultációra is lehetőséget biztosítunk e-mailen egyeztetett időpontokban.

Sok sikert, és hasznos időtöltést kívánunk:

Bolgár Judit (bolgar.judit@uni-nke.hu)

Szekeres György (szekeres.gyorgy@uni-nke.hu)

Völgyi Zoltán (volgyi.zoltan@uni-nke.hu)

 

Készítette: az NKE HHK Katonai Vezetéstudományi és Közismereti Tanszék pszichológus munkacsoportja a Nemzeti Közszolgálati Egyetem polgárai számára.

Hozzáférés helye: NKE HHK KVKT honlapja

A közzétett feladatok és kérdőívek a feltöltött formában az NKE HHK Katonai Vezetéstudományi és Közismereti Tanszék pszichológus munkacsoportjának saját szellemi termékei.[1]

 

Készült: 2020. április 3-án

 

Online tréning kezdőlap


[1] Az alábbi irodalom felhasználásával:

Katrin Gresser - Renata Freiser: Stresszkezelési tréninggyakorlatok. Z-Press, Budapest, 2017.

Rudas János: Delfi örökösei. DICO Kiadó, Új Mandátum Könyvkiadó, Budapest, 2004.