SzűkítésMinden Címke 174


bejegyzések

Magas sportkitüntetést vehetett át a HHK két oktatója és egy hallgatója

  • 20170325 mefs110 szg6d 7819 sm1200 2 1
  • 20170325 mefs110 szg6d 7638 sm1200
  • 20170325 mefs110 szg6d 7688 sm1200
 • Előző
 • Következő

A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) megalapításának 110. évfordulója alkalmából március 25-én nagyszabású ünnepséget rendeztek a Gödöllői Királyi Kastélyban. Az ünnepi beszéd után a jogutód intézmények vezetői és képviselői aláírásukkal látták el az évforduló alkalmából készített díszes alapító okirat másolatát. Az emlékülés során számos kitüntetés, elismerés került átadásra.

MEFS Hajós Alfréd Aranyplakettje az Egyetemi-Főiskolai Sportért díjat egy adott szakterületen éveken át kiemelkedő teljesítményt nyújtott sportvezetők kapták, köztük Detre Zoltán alezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katonai Testnevelési és Sportközpontjának testnevelő tanára, központvezető-helyettese, aki az egyetemi szabadidő- és versenysport szervezésében rendkívül aktív tevékenységet folytat, a rendvédelmi és katonai versenyekre, evezős, ergométeres, sárkányhajó, kispályás futball és alpesi sí versenyekre készíti fel eredményesen, és versenyezteti az NKE hallgatóit.

Szintén MEFS Hajós Alfréd Aranyplakettje az Egyetemi-Főiskolai Sportért díjat kapott Dr. Németh András őrnagy, a HHK Elektronikai Hadviselés Tanszék egyetemi docense, aki a méltatás szerint a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen végzett kiemelkedő egyetemi oktatói, kutatói és tudományos diákköri vezetői feladatai mellett 2011-ben vette át a Honvéd Bolyai János SE megszűnés előtt álló Tiszti Vívó Szakosztályának vezetését, majd sikeresen vitte át a klubot az újonnan alakuló Nemzeti Közszolgálati Egyetem Sportegyesületébe.

A Halassy Olivér Hallgatói Díjat azok a hallgatók kapták, akik a legtöbbet tették az egyetemi szabadidősport szervezéséért. Ebben az elismerésben részesült Mészáros Csongor honvédtisztjelölt, végzős katonai vezető szakos hallgatónk is.

Gratulálunk a kitüntetetteknek!

Az eseményről készült hivatalos beszámoló a MEFS honlapján olvasható: https://mozduljra.hu/cikk/megunnepelte_alapitasanak_110_evfordulojat_a_magyar_egyetemi_foiskolai_sportszovetseg/

Megosztás a Facebook-on

Cimkék: kitüntetés, sport, 2017

Lőgyakorlaton a HHK egyenruhásai

  • dsc7090 2
  • dsc6977 2
  • dsc6985 2
  • dsc7039 2
  • dsc7044 2
  • dsc7063 2
 • Előző
 • Következő

A Magyar Honvédségben szolgáló minden hivatásos és szerződéses katonának előírás, hogy évente legalább két alkalommal részt vegyen lőgyakorlaton és teljesítse a minimális elvárásokat. A Hadtudományi és Honvédtisztképző kar egyenruhásai ezúttal is jól teljesítettek a püspökszilágyi lőtéren rendezett kétnapos lövészeten.

A HHK mintegy 130 egyenruhás oktatója és munkatársa vett részt a gyakorlaton, amelynek részeként gépkarabéllyal és pisztollyal kellett teljesíteniük a lövészetet, majd egy hat kilométeres gyorsított menetben is részt kellett venniük. A feladat megfelelő teljesítésének tétje is van, hiszen az itt elért eredmények az év végi teljesítményértékelésnél is számítanak majd.

„Mindenki szeretne minél jobb eredménnyel lőni, de azért tisztában kell lennünk a realitásokkal is, hiszen egy 50-60 éves korban lévő katona azért már nem tud úgy teljesíteni, mint mondjuk egy 20 éves társa”– mondta el honlapunk érdeklődésére Prof. Dr. Krajncz Zoltán, aki a jobb lövők közé tartozik az állományban. A HHK tanszékvezetője szerint ez egy alap lőgyakorlat, így nem jellemző, hogy azt valaki ne tudná teljesíteni. Egy jó lövésznek megfelelő fizikai, egészségügyi és pszichés alkalmassággal kell rendelkeznie és különösen fontos, hogy a látása is kiemelkedő legyen. „Nyugalom, precizitás és a magasfokú kiképzettség”- sorolja a jó lövész jellemzőit Krajncz Zoltán.

„Mintegy másfél éves szervezési folyamat eredménye a mai nap”- mondja Dr. Horváth Tibor ezredes. A Katonai Vezetőképző Intézet igazgatója hozzáteszi, hogy a lőgyakorlat Ak-47 gépkarabéllyal és Parabellum pisztollyal zajlik. Szerinte már csak azért is érdemes komolyan venni ezt a feladatot, mert annak eredménye jelentősen befolyásolja az év végi teljesítményértékelést, ezáltal pedig az előmenetelt.

A honvédtisztjelöltek egy másik program szerint hajtják végre a lőgyakorlatot, az ő esetükben a specializáció dönti el, hogy milyen típusú lövészeten kell részt venniük. Ezek azonban az alaplőgyakorlathoz képest más fegyverekkel és eszközökkel történnek. Az ezredes szerint a püspökszilágyi lőtér ideális a lövészethez, jó földrajzi adottsággal rendelkezik a terület a gépkarabélyos és pisztolyos gyakorlatokhoz.

„Nekünk, magyaroknak is vannak jó mesterlövészeink, akik szinte bárhol megállnák a helyüket a világban”- fogalmaz Krajncz Zoltán. A professzor példaként hozza fel a tanszékükön oktató Zentai Károly őrnagyot, aki jelenleg a mesterlövész fegyverek újszerű alkalmazásából írja a doktoriját.

Horváth Tibor szerint a magyar katonák olyannyira elismertek a lövészet területén is, hogy néhány évvel ezelőtt az EU missziójában, Maliban mesterlövész kiképző kontingense volt a Magyar Honvédségnek. Magyar katonák oktatták a nemzetközi csapatot a mesterlövész fegyverek alkalmazására. Ráadásul vannak saját fejlesztésű és gyártású mesterlövész fegyvereink is, mint például a Gepárd fegyvercsalád, amely nagyon komoly nemzetközi minősítésekkel is rendelkezik.


Szöveg: Szöőr Ádám

Fotó: Szilágyi Dénes

Megosztás a Facebook-on

Cimkék: lőgyakorlat, 2017

Ünnepi szenátusi ülést tartott az NKE

  • fokep
  • dsc7607 2
  • dsc7645 2
  • dsc7650 2
  • dsc7659 2
  • dsc7675 2
  • dsc7800 2
  • dsc7818 2 2
  • dsc7932 2
  • dsc8120 2
  • dsc8124 2
 • Előző
 • Következő

Phd és habilitált doktorok tehették le esküjüket a Nemzeti Közszolgálati Egyetem ünnepi szenátusi ülésén. Az egyetem napja ötéves jubileumának rendezvénysorozatába illeszkedő ülés során a fogadalomtétel és címek átadása mellett elismerő okleveleket adott át Prof. Dr. Patyi András, az NKE rektora.

Patyi András az egyetemi szenátus elnökeként köszöntötte a habilitáló, PhD doktori címet, valamint egyetemi elismeréseket átvenni készülő kutatókat, szakembereket, egyetemi munkatársakat. „Ez az ünnepi ülés alapvetően a tudományról szól” – emelte ki az NKE rektora, majd kifejtette, hogy ezek a tudományok nem állnak messze a gyakorlattól, hiszen számos közszolgálati vezető vehetett már át oklevelet. Magyary Zoltánt idézve Patyi András kifejtette, hogy a tudomány művelése az egyetemi oktatóknak és kutatóknak a legszemélyesebb tevékenysége kell, hogy legyen, amelyhez elengedhetetlen a tudományos közösség. Az NKE ötéves fennállásával kapcsolatban kiemelte: „A mi szívünket, a mi gondolatainkat igencsak kikerekíti ez az öt év. A Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek büszkeség, hogy vagyunk, gyarapodunk és ma is gyarapodni fogunk! – mondta Patyi András az oklevelet átvevő kollégáinak.

Az ünnepi szenátusi ülés alkalmával egyetemi elismeréseket vehettek át azok az oktatók és munkatársak, akik munkásságukkal gyarapították az NKE hírnevét. Az egyetem rektorának döntése alapján a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Gyűrűjét vette át Prof. Dr. Kiss György akadémikus, az Államtudományi és Közigazgatási Kar leköszönő dékánja. Az NKE Szenátus döntésével magántanári címet kapott Prof. Em. Dr. Szlávik Lajos, címzetes egyetemi tanári címet Sándorné Dr. Kriszt Éva, továbbá címzetes egyetemi docensi címet adományozott a szenátus Dr. Balla Tibor ezredes, Budai Béla Dénes, Dávid Károly r. dandártábornok, Dr. Fialka György, Hazai Lászlóné dr. ny. nb. dandártábornok, Kalotay Balázs, Keszthelyi Ilona, valamint Dr. Sors László számára. Rektori döntés alapján Rektori Kitüntető Oklevelet vehetett át Bálintné Bagladi Zsuzsanna. Az NKE Szenátusa az Egyetem Kiváló Oktatója posztumusz címet adományozott a néhai Dr. Back Andrásnak, oklevelét özvegye, Dr. Gondos Katalin vette át.

A kitüntetések mellett sor került a habilitált doktori címek átadására és a PhD doktorok avatására. Prof. Dr. Munk Sándor, a habilitációt odaítélő Egyetemi Habilitációs Bizottság elnöke bemutatta az NKE újdonsült habilitált doktorait: Dr. Budai Balázs Benjámin, az ÁKK oktatási dékánhelyettese, Dr. Hautzinger Zoltán Gyula, a Rendészettudományi Kar oktatási dékánhelyettese,  Dr. Jobbágy Zoltán ezredes, a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar tudományos és nemzetközi dékánhelyettese, valamint Dr. Wührl Tibor tette le habilitációs esküjét az ünnepi szenátusi ülésen.

Budai Balázs az avatottak nevében fejtette ki gondolatait. „Minél magasabb lépcsőt ugrunk meg, annál nagyobb a megkönnyebbülés és a sikerélmény, azonban annál nagyobb a felelősség is” - mondta. Az ÁKK oktatási dékánhelyettese kitért a Phd és a habilitált doktorok, vezető értelmiség feladataira: „Felismeri, segíti, gondozza a tehetségeket, elgondolkodtat, tematizál és megosztja a gondolkodás örömét. Világosságot teremt a sötétben tapogatózóknak. Iskolateremtő is, ahogy mondják” – fejtette ki Budai Balázs. Rávilágított, hogy a tudományos életnek számos indikátorával lehet vizsgálni a tudományos kutatókat, de véleménye szerint a legfontosabb az, hogy az egyetemi katedra után hány hallgató tekint majd vissza az emberre, mint segítő mentorra. 

Az ünnepi szenátusi ülésen az egyetem új PhD doktorokat is avatott. Prof. Dr. Padányi József, az NKE tudományos rektorhelyettese, valamint a tudományos fokozatokat odaítélő Egyetemi Doktori Tanács elnöke ismertette a doktorjelöltek névsorát: Bali Tamás, Benedek Márta, Borszéki Judit Magdolna, Gerencsér Árpád József, Györffy Ágnes, Josef Andreas Karl Ernst, Kardos Sándor István, Kovács István, dr. Nyeste Péter, Rózsa Tibor és Vass György mondta el doktori fogadalmát.

A 10 évvel ezelőtt megkezdett osztrák katonai PhD-képzés részvevőinek nevében a most végzett Josef Andreas Karl Ernst ezredes mondott köszöntő beszédet, megható módon tört magyarsággal, de annál nagyobb lelkesedéssel. Köszönetet mondott a jelenlévő és a tudományos fejlődést támogató családtagoknak, szeretteiknek, kollégáknak és az alma maternek, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek.

Az ünnepi szenátusi ülés zárásaként Patyi András gratulációját fejezte ki a frissen doktorált és habilitált kollégáinak. „Sok sikert és egészséget kívánok a tudomány fejlődéséért és egyéni karrierútjuk előmozdításáért végzett munkásságukhoz” – mondta, majd egy kéréssel fordult hozzájuk: „Kérem, ne álljanak meg ebben a munkásságukban, ne álljanak meg az úton.”

A témáról bővebben az áprilisi Bonum Publicumban olvashatnak.


Szöveg: Podobni István

Fotó: Szilágyi Dénes

Megosztás a Facebook-on


Ötéves fennállását ünnepelte az NKE

  • fokep
  • dsc7276 2
  • dsc7294 2
  • dsc7313 2
  • dsc7359 2
  • dsc7372 2
  • dsc7402 2
  • dsc7434 2 2
  • dsc7442 2
  • dsc7490 2
  • dsc7512 2
  • dsc7523 2
 • Előző
 • Következő

„Ludovikásnak lenni valaha komoly rangot jelentett Magyarországon: szaktudást, emberséget és hazafiasságot. Az akadémiára járók nemcsak egy iskola polgárai voltak, hanem különbek sokaknál” – mondta Dr. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a Nemzeti Közszolgálati Egyetem ötéves fennállásából szervezett ünnepségén. Reményét fejezte ki arra, hogy az NKE elmúlt öt éve azt a célt szolgálta, hogy méltó legyen a Ludovika Akadémia örökségére. A rendezvény alkalmával Prof. Dr. Patyi András, az NKE rektora rektorhelyettesi és dékáni kinevezéseket adott át, valamint felavatták gróf Buttler János szobrát a Ludovika aulájában.

Patyi András megnyitó beszédében tiszteletét fejezte ki minden parancsnok, közigazgatási vezető, a haza szolgálatáért tanuló hallgató, egyetemi oktató, kutató és dolgozó számára. „Engem 2011-ben az új egyetem élére választottak. Így már megélhettem, hogy látom a gyökeret eresztett facsemetét, melyen majd a munka gyümölcse beérik” – mondta az egyetem fejlődéséről Patyi András. Mint mondta, az elmúlt öt évben évtizedek hagyományai sűrűsödtek össze. A rektor kiemelte, hogy az egyetem már tovább jutott, mint a jogelőd intézmények intézményi integrációja és költségvetési egyesítése. „A hadtudomány, a rendészettudomány, a megújított közigazgatás-tudomány, valamint az államiság legmagasabb szintű, átfogó jellegű vizsgálatára hivatott modern államtudomány művelésével nem csak kutatói kedvtelésünkként hódolunk, hanem szolgálatot teljesítünk” – világított rá Patyi András, aki felhívta a figyelmet, hogy az NKE nem elvenni szeretne a tudományból, hanem ahogy jelenleg is közel 20 egyetemmel és 30 más állami szervvel együttműködik, szeretné a tudományos közösséget gyarapítani. Az NKE rektora szerint ehhez egy „értő, együttműködő, de kritikus” közösségre van szükség. Emellett Patyi András kijelentette, hogy mint minden tudásközpont, az NKE célja a kormányzás tudományos támogatása, továbbá az is, hogy részt vegyenek az államot érintő védelmi feladatok ellátásában.

Lázár János ismertette a kormányzati törekvéseket, amelynek a célja, hogy ismét méltó képzőhellyé tegyék a Ludovikát, hogy minőséget képviseljen a diplomaszerzés a nagy múltú és remélhetőleg még ígéretesebb jövőjű intézményben. „A köz szolgálatában álló szakemberek új nemzedékére van szükség az állam minden szintjén, így a hivatalokban, a vízügyi területen, a rendőrségnél, a honvédségnél és a határvédelemben is” - szögezte le a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Kitért arra is, hogy a kormányzattal olyan Magyarországot szeretnének, ahol többé sem a párthűség, sem a hatalomvágy, sem a küldetéstudat nem lehet önmagában elég ahhoz, hogy valakiből vezető váljon. A pozícióhoz a szaktudást is meg fogják követelni - nyomatékosította, amelynek egyik lépcsőfoka a közszolgálati vezetők államtudományi képzése lesz. A miniszter kitért Magyarország versenyképességének javítására is, ahol szerinte elengedhetetlen a bürokrácia csökkentése, megjegyezve – „a kevesebb szabály és bürokrata nem hátrány, hanem előny.” Az államreformokkal kapcsolatban kiemelte, hogy kettős céllal rendelkezik: a „hardver” – mint az egyetemi épület rekonstrukciója - és a „szoftver” – mint az NKE képzési struktúrájának a frissítése - egyidejű megújításával akarják elérni.

Az ünnepségen sor került rektorhelyettesi és dékáni kinevezések átadására is. Az NKE Szenátusának véleményező döntése, valamint a Fenntartói Testület egyetértő határozata alapján nemzetközi rektorhelyettesnek nevezte ki Patyi András Dr. Nagy Judit egyetemi docens, rendőr ezredest. Az Államtudományi és Közigazgatási Kar élére Prof. Dr. Kis Norbert egyetemi tanár került, aki átvette a dékáni láncot a rektortól. Víztudományi Kar dékánjának Dr. Bíró Tibor egyetemi docenst nevezte ki a rektor, aki a dékáni lánc mellett átvehette a VTK  kari címerét hordozó zászlót is.

Az ünnepség részeként Patyi András Prof. Dr. Trócsányi László igazságügyi miniszterrel a Ludovika aulájában avatta fel Gróf Buttler János szobrát, ezzel is tisztelegve a Ludovika Akadémia legnagyobb adományozója előtt. „Buttler János hatalmas vagyonából közel 126 ezer forintot adományozott az ügy érdekében” – ismertette Prof. Dr. Padányi József mk. dandártábornok.  „Ez hatalmas pénz volt abban az időben, hiszen a névadó is 50 ezer forintot adományozott” – fejtette ki az intézmény tudományos rektorhelyettese, akinek a háttérkutatásaiból kiderült: 126 ezer forintból  közel háromezer jobbfajta puskát és több mint nyolcszáz lovat lehetett vásárolni akkoriban. „Óriási összeg tehát. Ez volt az a pont Buttler János életében, amikor megítélésem szerint beírta magát a történelembe és a Ludovika Akadémia történetébe” – fejezte ki tiszteletét Padányi József.

A témáról bővebben  az áprilisi Bonum Publicumban olvashatnak.


Szöveg: Podobni István

Fotó: Szilágyi Dénes

Megosztás a Facebook-on


EURÓPA – DEMOKRÁCIA - ISZLÁM

  • EURÓPA – DEMOKRÁCIA - ISZLÁM

Henri Boulad jezsuita szerzetes „A civil állampolgári lét a megoldás - a vallások együttélésének alapvető feltételei a Közel-Keleten” című előadására 2017. március 23-án került sor a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, az Üldözött Keresztények Megsegítéséért Felelős Helyettes Államtitkárság szervezésében, nagy létszámú hallgatóság előtt. Feltehetnénk a kérdést, hogy kell-e az üldözött keresztényekből ügyet csinálni, - úgy vélem igen, - mert hiszen a médiában sokkal jelentéktelenebb dolgokból csinálnak zajos ál-ügyeket. E téma azonban a civilizációk, és a kultúrák együttélésére, a demokrácia, a nemzeti lét, valamint az egyedi ember identitására vonatkozik, egy fegyveres erőszakkal terhelt világban.

Az előadó, az Európába érkező arab menekültek milliói kapcsán úgy fogalmazott, hogy „az emberek kezdenek ráébredni, a helyzet valóságára. A döntő pillanatban vagyunk.” Jelenkorunkban keresztényként megélni a világot, már nem csak derűs, ember és világszemlélet jelent, hanem küzdelmet is, – hangsúlyozta Boulad atya, s ez nem maradhat csupán a politikai-filozófia szintjén. Természetesen a menekülő, egyszerű muzulmán emberről is úgy gondolkodunk, hogy a családját szeretné biztonságban tudni, munkát akar vállalni, gyermekeit iskoláztatni, s mindezt - érthető módon - úgy, hogy megőrizze vallási kultúráját, nyelvét, azonosságtudatát, etnikai hovatartozását. Alapértékük: a biztonság. Boulad atya azt hangsúlyozza a keresztények felé, hogy „Először meg kell védened a családod, a kultúrád, az identitásod, és azután kell kinyitnod az ajtód.”1 Három reformot sürget az egyházon belül: a teológiait, lelkipásztorit, és a spirituálist. A témát illetően valóban célszerű odafigyelnünk a muszlim országokban élő keresztények helyzetére,2 véleményére.


Történeti aspektusból utalhatunk arra, hogy a világban a VII. - IX., valamint a XVI. századi iszlám exodust – érthető módon - befejezett tényként kezeljük, s már az európai identitás részévé váltak azok az eredmények (matematika, csillagászat, építészet, irodalom, hadviselés) melyekkel a célországok (pld. Spanyolország) kultúráját gazdagították. Az elmúlt évtized exodusának jelentése Európa népei felé azonban a bizonytalanságot, ellenállást, esetenként apokaliptikus erőszakot közvetít, mely nyomán a XVII. századtól kibontakozó polgári társadalom alapértékei kerültek veszélybe. Ebben a folyamatban vannak olyan ország-csoportok, mint a V4 - ek melyek érzékenyebben reagáltak a veszélyre, s ellenállnak nemzeti-kulturális egységük megbontásának. Az európai keresztények számaránya csökken, míg 1910-ben az összlakossághoz viszonyított: 65 %, 2010-ben már csak 24 % volt, 2050-re: 16 % jelezhető (számarányuk közel duplájára növekedése csak a latin-amerikai és karibi országokban várható).3 Bizonyára, helyesen feltételezzük, hogy például a Kaukázus, vagy Közép-Ázsia muzulmán tömbje sem engedné megbontani civilizációs egységét. (Megjegyezzük, hogy Azerbajdzsán 97 %-a, Türkmenisztán 93 %-a, Üzbegisztán 97 %-a, Tadzsikisztán 97 %-a, Kirgizisztán 88 %-a, Kazahsztán 70 %-a muzulmán.) A jelenség ugyanakkor elmélyítette az Európai Unió összetett krízisállapotát, melyben egyaránt bomlanak a formák és tartalmak. Nem iszlám-fóbia, és nem nevezhetjük extrémnek sem Boulad atya számítását, hogy: „Harminc év múlva Európa muzulmán lesz.” – mivel a Brüsszelben élő gyerekek 50 %-át, már most is Mohamednek hívják, tette hozzá.  

A Római Szerződés 60. évfordulóján, valóban elgondolkodhatunk helyzetünkön, s mint az előadó fogalmazott – közös alapot találva „a békés, konstruktív együttműködéshez.”
A megoldáson való gondolkodáshoz néhány szempontot szeretnék a tisztelt olvasó figyelmébe ajánlani:

(a) A fogalmak eltérő tartalmait: így például, az európaiak „közösség” fogalma meg sem közelíti, az iszlám „közösség” fogalmának szilárdságát, kohéziós indexét. A társadalomtudományi fogalomkészletet célszerű újradefiniálni, mert például az olyan  fogalmakat, mint a multikulturalizmus, politikai korrektség (PC) a tapasztalatok nyomán megkérdőjelezték, a reális problémákra érzékeny  vezető polgári politikusok, miközben más fogalmak is inflálódtak (integráció, integritás, stb.).

(b) Boulad atya említette a kritika lehetetlenségét az iszlámban, de nemcsak ettől kell tartani, hanem az olyan európai egzisztenciális esély elvesztésétől is, mint a demokratikus önmeghatározás. Az előadó utalt arra, hogy az iszlámban három megoldás van: önként muzulmánná válni, adókat fizetni, valamint az erőszakos térítés.

(c) Kérdezhetnénk, hogy a fenyegetettség hatására megnőnek-e majd tudatunkban az évszázadok alatt kidolgozott polgári értékeink (egyenlőség – nők egyenlősége, stb.), amikor sokan a nemzetit leértékelő, posztmodernnek nevezett identitás szétszaggatottságában, zavaraiban vergődnek.4

(d) A kívánt társadalmi stabilizációban, a polgári kultúra nagy rendszereinek megtartásában az erős állam meghatározó. Paul Johnson – aki maga sincs a karakteres - vezetők nélküli világ mellett - megfogalmazásában: „De Gaulle tábornokot, aki 1958-ban Franciaországot megmentette az anarchiától, aki stabilizálta az országot és megteremtette a mai jólét alapjait, egész hivatali ideje alatt hevesen támadták, és 1969-ben választással dicstelenül kiebrudalták a hatalomból.”5 A stratégiai vezetés lényegi mozzanata, hogy egy állam vezetőjének választása, már maga is stratégiai kérdés! Vannak csoportok, melyek idegenkednek nemcsak az új alaptörvényünk preambulumától, hanem pilléreitől is, miközben kormányzási technikáik is hatástalanok voltak, még a saját kultúrán belüli zavarok kezelésében is. A szellem, hatalom és az erőszak összefüggése azt jelenti, hogy az erőszak valamilyen formája áthatja a szellemet és az államot is, azaz a modern társadalomban - a régi értelemben - nem különül el, minden más szférát átitat a politikai lét.

A jelzett identitás problémákon való további gondolkodást erősítette, hogy az előadást követő napon vettem részt Kossuth Lajos Hadtudományi Alapítványunk részéről Fodor József ny. alezredessel, az alapítvány elnökével, valamint Dr. Für Gáspár alezredessel az alapítvány elnökségi tagjával az évfordulós koszorúzáson,  a Kossuth Mauzóleumnál.  

Hivatkozások:

1.       Heltai Péter „„Először meg kell védened a családod, a kultúrád, az identitásod, és azután kell kinyitnod az ajtód.” - exkluzív interjú Henri Boulad jezsuitával. Letöltés: http://777blog.hu/interju/eloszor-meg-kell-védened-...2017. 03.23.

2.       Henri Boulad Alexandriában született (1931), családja az 1860-as szíriai keresztényüldözéskor menekült Damaszkuszból Egyiptomba. Édesapja szír, édesanyja olasz. Melkita rítusú bizánci katolikusként 1950-ben lépett be a Jézus Társaságba; 1963-ban Bejrútban szentelték pappá. Három doktorátussal rendelkezik. 2004-től a jezsuiták kairói kollégiumának vezetője. A francia érdemrend tiszti keresztjével is kitüntették.  

3.       Az adatok forrása: L’Atlas des Religions, Le Monde, 2015. 41., 154-155. o.

4.       Lásd, Veres Valér: Nemzeti identitás Erdélyben – szociológiai olvasatban. Akadémia Kiadó, 2005. 18 - 20. o.

5.       Paul Johnson: Egyéniségek nélküli világ. Európai Szemle, Tavasz ’95 / 1. 5. o.


Szerző: Harai Dénes


Egy szövetség erejét mindig az emberek adják

  • fokep
  • dsc6014 2
  • dsc6036 2
  • dsc6042 2
  • dsc6058 2
  • dsc6069 2
  • dsc6077 2
  • dsc6095 2
 • Előző
 • Következő
Szemléletváltásra, rugalmasságra és összehangoltságra van szükség ahhoz, hogy a NATO megfelelően tudja kezelni a modern biztonsági kihívásokat – mondta március 22-én, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott előadásában Manfred Nielsen tengernagy, a NATO Transzformációs Parancsnokságának parancsnokhelyettese.
 
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatóinak tartott előadást március 22-én délután Manfred Nielsen tengernagy. A NATO Transzformációs Parancsnokságának parancsnokhelyettese a Budapesten folyó NATO Transzformációs Szeminárium vendégeként érkezett hazánkba.
 
Az egyetemen tartott előadás során a tengernagy röviden vázolta a Transzformációs Parancsnokság tevékenységének lényegét, majd elmondta: a szövetség váratlan és példátlan kihívásokkal néz szembe az euroatlanti régióban az utóbbi években, amelyek ráadásul több irányból, több szereplő által fenyegetik. A szervezett bűnözés, a klímaváltozás és a gazdasági instabilitás csak tovább nehezítik a helyzetet, ráadásul a technológiai forradalom következtében a biztonsági környezet gyorsabban változik, mint korábban bármikor a történelemben. Ugyanígy újszerű kihívások elé állítják a szervezetet az állami és nem állami szereplők irányából érkezett hibrid fenyegetések is.
 
Manfred Nielsen tengernagy elmondta: ahhoz, hogy a NATO továbbra is hatékony és releváns tényező maradjon, illetve felkészülten fogadja a kihívásokat, alkalmazkodnia kell a modern kor követelményeihez. Ehhez rugalmasságra, agilitásra van szükség, illetve a korábbinál gyorsabb döntéshozatalra, a tagállamok tevékenységének minél gördülékenyebb összehangolására, a meglévő erőforrások, képességek lehető leghatékonyabb kihasználására, elkerülve a felesleges duplikációkat. Ehhez rövidebb és hosszabb távon is szemléletváltásra van szükség gyakorlatilag minden területen, ideértve a tervezést, a beszerzéseket, a szociális kapcsolatrendszert és a kommunikációt is. A túlságosan bürokratikus struktúrák, „vízfejek” kialakulását pedig lehetőleg kerülni kell, és nemcsak a szövetség tagállamainak viszonyában, hanem a partnerségi programok keretében is. Külön kiemelte a NATO és az Európai Unió tevékenységének szorosabbra fűzését, hatékony együttműködését a közös kihívásokkal szemben. A tengernagy arra biztatta a hallgatókat: legyenek mindig kíváncsiak, kezdeményezők és kockázatvállalók, hiszen egy szövetség erejét sosem maga a szervezet, hanem az azt alkotó emberek adják.
 
A tengernagy az előadást követően a hazánkban működő NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központban tett látogatást. 
 
Szöveg: honvedelem.hu
Fotó: Szilágyi Dénes 
Megosztás a Facebook-on


ENSZ-missziót modelleznek a Fourlog 2017 gyakorlaton

  • fokep
  • dsc5619 2
  • dsc5636 2
  • dsc5645 2
  • dsc5649 2
  • dsc5651 2
  • dsc5669 2
  • dsc5685 2
 • Előző
 • Következő
Ausztriában, Magyarországon és Csehországban folyik a Fourlog 2017 logisztikai kiképzési gyakorlat. A magyarországi szakasz március 20-án, hétfőn fejeződött be Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán.
 
A Fourlog képzés gyökerei 2000-ig nyúlnak vissza, amikor az intézményben felismerték: a magas színvonalú, magyar nyelvű harcászati feladatok mellett angol nyelvű gyakorlási lehetőséget is biztosítani kell a hallgatók számára – ez pedig akkor igazán hatékony, ha külföldi, más anyanyelvű résztvevőkkel is kommunikálni kell közben. E gondolat jegyében „csatlakozott rá” az akkor még önálló intézménynek számító Bolyai János Katonai Műszaki Főiskola, illetve a Cseh Hadsereg Szárazföldi Haderőnemi Egyeteme közötti 2001-es megállapodásra az akkori Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem hadtáp- és pénzügyi tanszéke. A képzés fő célja az volt, hogy megtanítsák a hallgatókat a többnemzeti logisztikai munkacsoportban végzett tevékenység alapjaira, bemutassák számukra a munkát a hadműveleti területen, élen a helyi ellátási források értékelésével, illetve gyakoroltassák velük a szakfeladatok tábori körülmények közötti elvégzését.

A programban egy klasszikus, ENSZ-felhatalmazáson alapuló béketámogató műveletet modelleznek: a kontingens feladata a szemben álló felek szabadcsapatainak lefegyverzése, a fegyverek begyűjtése, a tűzszüneti megállapodás betartatása, illetve bármely külső fél fegyveres támogatásának megakadályozása. Később a magyar és cseh résztvevők mellett bekapcsolódott a programba az Osztrák Szövetségi Haderő Logisztikai Iskolája, illetve a Belgrádi Védelmi Egyetem is. 

Az idei Fourlog menetrendjének három fő szakasza van: az első március 12-16. között folyt le Bécsben, illetve Zwölfaxingban, a Bundesheer 33. Könnyű Lövészzászlóaljánál. Itt a kiképzésben részt vevő állomány gyakorlati felkészítésen vett részt a modellezett béketámogató művelet végrehajtására.

A budapesti etap március 21-éig tart: itt a forgatókönyvben szereplő, fiktív hadműveleti terület logisztikai szemrevételezése történt meg négy, főváros-közeli település – Érd, Veresegyház, Szentendre, Vecsés – önkormányzata, illetve az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis logisztikai szakállománya bevonásával. Emellett helyzetközléseken alapuló, logisztikai támogatással összefüggő gyakorlati szakfeladatokat dolgoztak ki tantermi körülmények között a hallgatók. Az ezekkel összefüggő jelentéseket március 20-án adták be elöljáróiknak az NKE HHK dísztermében, a Zrínyi Miklós laktanyában. Itt először dr. Venekei József alezredes, gyakorlatvezető ismertette a feladatok lényegét, majd dr. Pohl Árpád ezredes, a kar dékánja is köszöntötte a résztvevőket.

A folytatás március 25-ig tart majd a Brnói Védelmi Egyetemen, illetve a Cseh Haderő szárazföldi haderőnemének kiképzőbázisán, Vsykovban. 
 
Cikk: honvedelem.hu
Fotó: Szilágyi Dénes
Megosztás a Facebook-on

Cimkék: fourlog, 2017

A LOCKED SHIELDS gyakorlat főpróbája zajlott a HHK-n

  • p3160124
  • p3160115
 • Előző
 • Következő

2017. március 15-16-án voltak, akik munkával emlékeztek meg a forradalom és szabadságharc eseményeiről. Ekkor zajlott ugyanis a tallinni NATO Kibervédelmi Kiválósági Központ (NATO Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence) által szervezett „Locked Shields” kiberbiztonsági gyakorlat főpróbája, ún. „Test Run”-ja, amelyen magyar részről a HVK Híradó, Informatikai és Információvédelmi Csoportfőnökség felkérésére a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar, Katonai üzemeltető alapszak, negyedéves, informatikai specializáción tanuló honvédtisztjelöltekből és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Crysys Lab szakértőiből álló közös csapat vett részt. Ez a gyakorlat is igazolta, hogy a civil-katonai együttműködés, a felsőoktatási intézmények közötti szakmai kapcsolat ilyen komoly, nemzetközi keretek között folyó megmérettetéseken is megállja a helyét.

A BME Crysys Lab (https://www.crysys.hu/) csapata az utóbbi években több rangos nemzetközi kiberbiztonsági versenyen is eredményesen szerepelt. 2015-ben első helyezést ért el az egyetemek közötti nemzetközi UCSB iCTF versenyen, valamint 2015-ben és 2016-ban is kijutott a DEFCON CTF döntőjére.

A most lefolytatott gyakorlat egy Tallinnban található számítógép hálózaton, egy ún. virtuális gyakorlótéren zajlott, ahol a NKE-BME közös csapatának több mint 120 számítógépet kellett megvédenie különböző támadásokkal szemben. Ez a hálózat többek között elavult operációs rendszereket, rosszul konfigurált informatikai eszközöket és kártékony kódokkal fertőzött számítógépeket is tartalmazott.

Az informatikai ellenerőt alakító „Red Team” a klasszikusnak számító webes támadások mellett légirányításban használt célrendszereket, drónvezérlőket és ipari irányítási rendszereket (ún. SCADA rendszereket) is célba vett.

A támadásokra való felkészülés, a védekezés megtervezése, valamint az incidensekre való gyors reakció komoly kihívást jelentett. A mély informatikai és technikai ismeretek mellett a feladatok priorizálásának képessége, a párhuzamos feladatvégzés, a jó kommunikációkészség, a monotónia tűrés és a csapatmunka nélkülözhetetlen ezen a szakterületen.

A fizikai térben végzett katonai gyakorlatokhoz hasonlóan a Locked Shields-nek is elsődleges célja, hogy a résztvevők a valósághoz minél jobban hasonlító körülmények között tapasztalják meg az éles helyzetekben várható feladataikat. A kibertérben ez egy kontrollált környezetben, a NATO Kiberbiztonsági Kiválósági Központja által előkészített virtuális infrastruktúrán (ún. Cyber Range-n) valósult meg.

A technikai kihívások mellett a gyakorlaton kiemelt figyelmet kapott az üzemeltetők és a döntéshozók közti kommunikáció. A támadásokról a részvevőknek jelentéseket kellett készíteniük, amelyekben a stratégiai szintet is tájékoztatniuk kellett a felfedett kiberbiztonsági incidensekről, azoknak az esetlegesen nemzetbiztonságot érintő lehetséges kihatásairól. A kibertérben kialakult konfliktusoknál is nagy jelentősége van a média megjelenésnek, így az incidenseket követően a résztevőknek nyilatkozniuk kellett a kialakult kiberhelyzetről a média képviselőinek.

Egyetemünk kiemelt kutatási iránya a kiberbiztonság, amelyre ez évben a KÖFOP 2.1.2. projekt támogatásával Ludovika Kiberbiztonsági Kiemelt Kutatóműhely alakult Prof. Dr. Kovács László ezredes vezetésével. Ennek a műhelynek távlati célja a gyakorlatorientált IT biztonsági képzéshez szükséges humán és technikai feltételek kialakítása az NKE kutatóbázisán.

Köszönet a csapattagoknak, a felkészítést és a részvételt biztosító szakértőknek!


Szöveg: Szabó András főhadnagy

Megosztás a Facebook-on


A tudomány „színpadára” lépve

  • KMDI konf 11
  • KMDI konf 2
  • KMDI konf 1
  • KMDI konf 3
  • KMDI konf 4
  • KMDI konf 5
  • KMDI konf 6
  • KMDI konf 7
  • KMDI konf 8
  • KMDI konf 9
  • KMDI konf 10
  • KMDI konf 12
  • KMDI konf 13
 • Előző
 • Következő

A Katonai Műszaki Doktori Iskola a „Doktoranduszok a tudomány szolgálatában” konferenciasorozat keretében második alkalommal szervezte meg „A  katonai műszaki kutatások aktuális kérdései” c. konferenciát, melynek elsődleges célja az volt, hogy fórumként szolgáljon a katonai műszaki kutatások legfrissebb eredményei bemutatására a doktoranduszok, doktorjelöltek és témavezetőik számára egyaránt. Cél volt továbbá, hogy a harmadéves doktoranduszok, mint a jövő tudományos munkát végző szakemberei, lehetőséget kapjanak arra, hogy bemutassák a kutatási tervüket és egy részkutatásukat a szakmai és a tudományos közönség előtt. Ismertessék a célkitűzéseiket, alkalmazott módszereiket, várható eredményeiket, és gyakorlatot szerezzenek a tudományos előadások tartásában, valamint további javaslatokat kapjanak a jövőbeni kutatásukhoz is.

A rendezvényt Prof. Dr. Haig Zsolt mk. ezredes, a KMDI helyettes vezetője nyitotta meg. Haig ezredes úr köszöntőjében kiemelte a konferencia jelentőségét, amely jó gyakorlatot jelenthet a védés előtt álló doktoranduszok számára, gazdagíthatja az érveléskultúrájukat, egymás kutatásainak megismerése pedig jó alapot teremthet a további közös kutatásokra is.  Dr. Hornyacsek Júlia, a KMDI tudományos titkára a Beck Mihály gondolataival kívánt jó munkát a résztvevőknek:

„Csak a körültekintő, sokoldalúan ellenőrzött és ellenőrzött vizsgálatoktól remélhető, hogy előrelépést jelentenek ismereteinkben, és […] beépülhetnek a tudomány egészébe.”

A konferencián jelentő számú résztvevő, 23 fő harmadéves doktorandusz mutatta be kutatása eddig elért eredményeit, és terveit a jövőre nézve. Az előadások öt helyszínen, öt szekcióban, párhuzamosan zajlottak. A doktori iskola megjelent témavezetői, a téma elismert szakemberei bevezetőjükben kiemelték a különböző területek kutatásának eddigi főbb állomásait, majd a hallgatók előadásai következtek.

 A doktoranduszok által bemutatott témák a Katonai műszaki tudományok széles palettáját ölelték fel. A beszámolók a katonai műveletek műszaki támogatása, a repülésbiztonság és katonai logisztika, a katasztrófavédelem és a veszélyes árúk szállítása műszaki kérdései, a környezetbiztonság és katonai műveletek összefüggései, valamint a katonai műszaki infrastruktúra létesítményeinek biztonsága és korszerűsítési lehetőségei témákat ölelték fel.

A szekciókat prof. em. dr. Halász László, dr. habil. Kátai-Urbán Lajos, prof. dr. Lukács László egyetemi tanár, dr. Muhoray Árpád. ny. vezérőrnagy,  dr. Tóth Rudolf ny. dandártábornok urak vezették, akik tartalmilag és formailag is értékelték az előadásokat, jobbító szándékú kritikával segítették az előadókat a hibák, hiányosságok felismerésében.

A konferencián részt vettek a doktori iskola oktatói, témavezetői, kutatási-terület vezetői, akik hozzászólásukkal, véleményükkel értékes segítséget nyújtottak a hallgatóknak a kutatásokhoz, az eredményes értekezés elkészítéséhez.

Prof. dr. Lukács László a rendezvény zárásakor rövid értékelésre kérte a szekcióvezetőket, majd erőt, kitartást kívánt a résztvevőknek a jövőbeli sikeres kutatásokhoz és  védéshez, majd  bezárta a tudományos rendezvényt.

Készítette: Bognár Eszter, fotó: Petkovics Tamás

Cimkék: katonai-hirek

Kezdetét vette a FOURLOG 2017 Logisztikai Kiképzés

  • FOURLOG Ausztriában 1
  • FOURLOG Ausztriában 2
  • FOURLOG Ausztriában 3
  • FOURLOG Ausztriában 4
  • FOURLOG Ausztriában 5
  • FOURLOG Ausztriában 6
 • Előző
 • Következő

Hétfőn Ausztriában, a Bundesheer Logisztikai Iskolájának laktanyájában kezdetét vette a FOURLOG 2017 logisztikai kiképzés. Az cseh, osztrák, szerb és magyar katonai logisztikus tisztjelöltek két hetes közös gyakorlatának ünnepélyes megnyitóján – amelyet immár 14. alkalommal tartottak Bécsben – a részt vevő iskolák vezetői és parancsnokai mellett megjelent többek között Andreas Pernsteiner vezérőrnagy, az osztrák haderő Logisztikai Parancsnokságának parancsnoka, Kurt Wagner dandártábornok, Bécs Katonai Körzet parancsnoka, Jaroslav Linhart dandártábornok, a cseh Honvédelmi Minisztérium Logisztikai Divíziójának parancsnokhelyettese, az Ausztriába akkreditált cseh és szerb katonai attasé, valamint a német szövetségi haderő Logisztikai Iskolájának delegáltja is. Magyar részről Dr. Pohl Árpád ezredes, az NKE HHK dékánja mondott üdvözlő beszédet. A kiképzés első napját személyesen szemlélte meg Hans Peter Doskozil osztrák honvédelmi miniszter is.

A megnyitó után a kiképzés első napján a tisztjelöltek megismerkedtek azzal a fiktív konfliktussal és ezen belül betöltött saját szerepükkel, amely keretében az elkövetkező két hét feladatait végre kell majd hajtaniuk. Kedden az osztrák haderő zvölfaxingi laktanyájában a békeműveleti felkészülés logisztikai feladatait gyakorolták, amely során megismerték a lőszer- és üzemanyag-ellátó pont és a javító-karbantartó állomás műveleti telepítésének szabályait, a vasúti berakás fortélyait, a javító-vontató csoport műveleti működésének technikáit, valamint egy kis betekintést nyerhettek a tűzszerészek munkájába is. A szerdai kulturális nap után csütörtökön a gyakorlat állománya áttelepült Magyarországra, hogy hazánkban folytassák – a szcenárió szerint immár békeműveleti felelősségi körzetükben – gyakorlati feladataikat a tisztjelöltek.

Cimkék: főoldali hír, 2017

Aranyérem a Mezeifutó OB-n

  • Aranyérem a Mezeifutó OB-n 4
  • Aranyérem a Mezeifutó OB-n 1
  • Aranyérem a Mezeifutó OB-n 2
  • Aranyérem a Mezeifutó OB-n 3
  • Aranyérem a Mezeifutó OB-n 5
 • Előző
 • Következő

   Az elmúlt hétvégén került megrendezésre Kecskeméten, a 109. Mezeifutó Országos Bajnokság. Ezen a rangos versenyen a magyar közép-és hosszútávfutók élmezőnye képviseltette magát. Az immáron nagy hagyományokkal rendelkező versenyen egyéni, illetve csapat szinten is megküzdhettek egymással a futók. A Nemzeti Közszolgálati Egyetemet Böhm Lilla (NKE-HHK) képviselte, akinek a felnőtt nők versenyében, 6000 méteren sikerült megszereznie a magyar bajnoki címet, illetve egyesületével, a Budapesti Honvéd SE női csapatával a második helyet. A NKE HHK tisztjelöltje a következő szavakkal értékelt:

„ A téli alapozásom jól sikerült, jó formában érkeztem erre a versenyre, de a formát leginkább a pár hete rendezett Fedett pályás Magyar Bajnokságra hegyeztük ki az edzőmmel, ahol 1500 és 3000 méteren tizedmásodpercekkel maradtam le a dobogó legfelső fokáról, ám a 3000 méteren elért egyéni csúcsom miatt ezt nem bántam a második helyezéseket. Viszont a Mezeifutó Magyar Bajnokságon szerettem volna első helyen célba érni, mivel a Mezeifutó Magyar Liga eddigi versenyein – egy kivétellel – mindig nagy fölénnyel tudtam győzni.  Az edzőmmel előzetesen megbeszélt taktikát sikerült maradéktalanul betartanom, így nagy előnnyel tudtam nyerni ezen a versenyen, ezzel nem csak elnyerve az első magyar bajnoki címemet felnőtt korcsoportban, hanem a „Mezeifutó Magyar Liga 2017. évi Győztese” címet is, az pedig külön öröm, hogy a Honvéd női csapatával megszereztük a 2. helyet is. Mivel ez az első évem a felnőtt korosztályban (eddig az U23 korcsoportba tartoztam), ez a győzelem jó motivációt ad arra, hogy a tavasz végén kezdődő szabadtéri szezonra is hasonló intenzitással készüljek tovább. A mezei versenyek ugyan nem tartoznak a fő felkészülési irány felé, de mindenképpen hasznosnak tartom kicsit kilépni néha a síkfutás, illetve a pályaversenyek világából és terepen is megmérettetni magamat. Emellett jó felkészülést jelent a novemberben Magyarországon megrendezésre kerülő 57. CISM Katonai Mezei Futó Világbajnokságra is.”

Büszkék vagyunk Bőhm Lilla honvédtisztjelölt teljesítményére, mely nem kis mértékben járul hozzá a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hírnevének öregbítéséhez.

Cimkék: főoldali hír, 2017

Ünnepi állománygyűlés a HHK-n

  • fokep
  • dsc4876 2
  • dsc4891 2
  • dsc4909 2
  • dsc4911 2
  • dsc4912 2
  • dsc4973 2
  • dsc4982 2
  • dsc5000 2
 • Előző
 • Következő

Elismerések átadására is sor került az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar ünnepi állománygyűlésén, ahol a március 15-i forradalom és szabadságharc eseményeire emlékeztek a jelenlévők.

„A magyar nemzet megszületése nem közvetlenül a március 15-i eseményeknek köszönhetően jött létre, pedig volt rá esély. Az egységes és polgári Magyarországot tükröző áprilisi törvényeket azonban V. Ferdinánd előbb szentesítette, majd később visszavonta. Ha ezek hosszabb időre érvényben maradtak volna, akkor esély lett volna a magyar nemzet kialakulására”- mondta ünnepi beszédében Boda Mihály. A HHK Hadtörténelmi, Filozófia és Kultúrtörténeti Tanszék adjunktusa szerint a sikeresen indult forradalom egy végeredményét tekintve sikertelen szabadságharccá változott. „Mindezek ellenére március 15. a nemzetté válás folyamatának egyik fontos állomása, amely nem jöhetett volna létre a magyar társadalom minden rétegének támogató együttműködése nélkül”- fogalmazott beszédében Boda Mihály. Az adjunktus elmondta, hogy a forradalmi eseményekben, majd a szabadságharcban a magyar főnemesek is - köztük Széchényi, Batthyány, Wesselényi- aktívan részt vettek, de a köznemesség együttes országgyűlési fellépése is sorsdöntő volt. Emellett megjelent egy új társadalmi réteg, a polgárság, amely szintén komoly bázisa és támogatója volt a forradalomnak. „A társadalom egységes elköteleződése miatt vált nagyon jelentős eseménnyé a magyar történelemben 1848 és 1849”- tette hozzá Boda Mihály.

A rendezvényen előléptetések és elismerések átadására is sor került. Magyarország honvédelmi minisztere egyetemi tanári kinevezésükre tekintettel ezredessé léptette elő Prof. Dr. Ványa Lászlót, Prof. Dr. Krajnc Zoltánt és Prof. Dr. Földi Lászlót. Simicskó István „bronz fokozatú” Szolgálati Érdemjelet adományozott Szabó András Miklós főhadnagynak, a Katonai Üzemeltető Intézet Informatikai Tanszék tanársegédjének. Pohl Árpád, a HHK dékánja Hadtudományi Emlékplakettet adott át Hieszné Gerő Juditnak, a Dékáni Hivatal főelőadójának, míg Bolyki István őrnagy, testnevelő tanár és Tar Csaba hadnagy, gyakorlati oktató Hadtudományi Emlékpajzsot vehetett át. A rendezvényen Hadtudományi Emlékérem kitüntetésben részesült Lázárné Aranyosy Anna nyelvtanár, Fehér Krisztina tanársegéd és Kéry Csaba, a Katonai Vizsgaközpont főelőadója.

A rendezvény második felében a Magyar Honvédség Ludovika Zászlóalj ünnepi műsorát tekinthették meg az érdeklődők. 


Szöveg: Szöőr Ádám

Fotó: Szilágyi Dénes

Megosztás a Facebook-on


Szakmai kapcsolat a Dél-afrikai Köztársaság partnerintézetével

  • drone excer
  • presentation
  • port elizabeth
 • Előző
 • Következő

Már évek óta szoros szakmai kapcsolat van az NKE Katasztrófavédelmi Intézet és a dél-afrikai köztársaságbeli Szabad Állam Egyetem Katasztrófavédelmi Képzési és Oktatási Központja között. A KVI Tűzvédelmi és Mentésirányítási Tanszék vezetője, Dr. habil Restás Ágoston ny. mk. tű. alezredes egy 14 napos látogatáson vett részt a partnerintézményben, az ERASMUS + Mundus program keretében.

A Szabad Állam Egyetem Katasztrófavédelmi Képzési és Oktatási Központja az ország középső részén, Bloemfonteinben található és Afrika számos országából fogad hallgatókat. A két intézmény között elmélyülő szakmai kapcsolat révén eddig 3 doktoranduszhallgató, 2 oktató és 2 munkatárs cseréjére került sor, valamint 3 közös publikáció is született. Az együttműködés fókuszában a klímaváltozás okozta katasztrófák jellegzetességeinek tanulmányozása, valamint az ellenük való védekezés hatékonyságának növelési lehetőségei állnak. Az ERASMUS + Mundus programban a fogadó ország intézményének posztgraduális képzésében résztvevő katasztrófavédelmi hallgatók oktatására került sor, ahol az égés-, és tűzoltás elmélet, a kényszerhelyzeti döntéshozatal sajátosságai, valamint a pilóta nélküli repülőgépek katasztrófavédelmi alkalmazásainak témaköreiben hangzottak el előadások. Ezt követően a vendég oktatók-kutatók több napos tanulmányúton vettek részt, amelynek során Port Elizabeth, George, valamint Fokváros katasztrófavédelmi központjait keresték fel. Itt találkozhattak azok vezetőivel, szakértői előadásokat hallgathattak, valamint információt szerezhettek a helyi problémákról, sajátosságokról. Elhangzott például, hogy a villámárvizek összességében több közvetlen áldozatot szednek, mint a hőhullámok, vagy, hogy az ország kiterjedéséből fakadóan egyszerre lehet jelen erdőtüzeket okozó tartós szárazság és árvizeket okozó kitartó esőzés is a Dél-Afrikai Köztárasságban. Szó volt arról is, hogy a közbiztonság általános helyzete jelentősen befolyásolhatja a beavatkozások hatékonyságát: Fokvárosban például az elmúlt évben 9 alkalommal követtek el támadást beavatkozó tűzoltókkal szemben. A tanulmányút résztvevői Fokváros térségében egy valódi erdőtűz oltását is megtekinthették, ahol 3 helikopter és egy irányító repülőgép segítette a kárelhárításban.

A tanulmányút végén Restás Ágoston tanszékvezető és a fogadó intézmény rektora, Prof. Dr. Andries Jordaan összegezte az intézmények közötti kapcsolat eddigi eredményeit, így a hallgatók és oktatók cseréjének tapasztalatait, a megszületett közös publikációkat, valamint megerősítették a szakmai együttműködés folytatásának szándékát.

Megosztás a Facebook-on


Hallgatóink részvétele a VOLARE projektben

volare 2016 10 07 34

Fekete Csaba, Hadobács Katalin és Vránics Dávid, a KMDI doktoranduszai , bekapcsolódtak a GINOP-2.3.2-15 „A légiközlekedés-biztonsághoz kapcsolódó interdiszciplináris tudományos potenciál növelése és integrálása a nemzetközi kutatás-fejlesztési hálózatba a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen” (VOLARE) című projektbe kutatóként.  Részt vettek a megnyitó konferencián 2016. október 7-én Szolnokon. Az UAS_ENVIRON területen dolgoznak a projekben, Fekete Csaba jelenleg a pilóta nélküli légijárművekre vonatkozó légiforgalmi eljárásrendeken, Vránics Dávid  a meteorológiai adatokat gyűjtő és kiszolgáló informatikai rendszert kutatja és fejleszti.


Molnár Robin kutatási tevékenysége

Molnár Robin tű. fhdgy., KMDI doktorandusz

Molnár Robin tű. fhdgy., a KMDI doktorandusza tűzoltás és műszaki mentés szervezése és irányítása témában folytat kutatásokat. A tudományos munkája kiszélesítését és az anyaggyűjtést segítette, hogy olyan szakmai gyakorlatokon vett részt, mint a Cross Landing 2013. magyar – román légi kutató mentő gyakorlat, a „NATO CODRII 2011" (Moldávia) nemzetközi katasztrófavédelmi gyakorlat és az EU HUROMEX 2008” (Szolnok) nemzetközi katasztrófavédelmi gyakorlat. A kutatási eredményeit a gyakorlatban is kipróbálhatta a borsodi árvízi védekezés és a vörös iszap katasztrófa túlélő-kutatási feladatainak ellátása során a Fővárosi Különleges Rendeltetésű Mentőszervezet kötelékében.  Csapatával győzni tudott a VIII. Országos Tűzoltó Szakmai Vetélkedőn és a IV. Országos Veszélyhelyzeti Felderítő Csoport szakmai vetélkedőn is.


Tájékoztató a KMDI új képzési rendjéről

kmdi temavezetoi tajek

Mellékelten található a témavezetők számára bemutatott prezentáció a Katonai Műszaki Doktori Iskola új képzési rendjéről.


A limanovai csata dokumentumfilmes szemmel

  • fokep
  • dsc3894 2 2
  • dsc3899 2 2
  • dsc3904 2 2
  • dsc3926 2 2
  • dsc3941 2 2
  • dsc3945 2 2
 • Előző
 • Következő

A magyar huszárok hősiességét állítja a középpontba az az első világháborús dokumentumfilm, amely személyes visszaemlékezések és szakértői vélemények alapján próbálja rekonstruálni az 1914-es limanovai csatát és az azt megelőző történéseket. A Halhatatlanok című, kis költségvetésből készült, de helyenként játékfilmes elemeket is tartalmazó alkotást a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen mutatták be az érdeklődőknek.

A „Nagy Háború” első évében az Osztrák-Magyar Monarchia csapatai a szerbeket ugyan visszaszorították, de északon az orosz betörés megállíthatatlannak tűnt. November végére el is érték a Kárpátokat, ami után az a veszély fenyegetett, hogy az oroszok Krakkónál áttörik az osztrák-magyar védelmet és elérik Magyarország területét is. Ez pedig valószínűleg Budapest elfoglalását és a Monarchia fegyverletételét jelentette volna. A magyarok számára is tragikus végkifejlet a többi között azért sem következett be, mert volt egy magyar huszárokból álló lovashadosztály, amely a túlerővel és az ellenség modernebb felszereléssel dacolva végig hősiesen küzdött a csatatéren és sikerült meghátrálásra kényszerítenie az ellenséget. Mindez fordulópontnak ígérkezett a háborúban: az orosz „gőzhenger” megállt, és az egész vonalon lassan visszaszorult. Ennek köszönhetően a Monarchia hadserege elegendő teret nyert, hogy fellélegezhessen és erőt gyűjtsön a további harcokhoz.

A dicső győzelem emlékét a II. világháborút követő négy évtized próbálta teljesen elfeledtetni, így aztán kevesen ismerhették meg a magyar huszárok történetét. A rendszerváltást követően már több irodalmi és filmes alkotás is készült. Utóbbiak közül a legfrissebb a Zrínyi Katonai Filmstúdió 60 perces dokumentumfilmje, amely korabeli források, képek, helyszíni felvételek, katonai hagyományőrzőkkel megjelenített csatajelenetek és nem utolsó sorban személyes visszaemlékezések révén állít emléket katonáink hősiességének. A film „főszereplője” idős Ujhegyi János, aki édesapja, a csatát túlélő Ujhegyi Béla reá hagyományozott történetei alapján világítja meg a háború emberi oldalát.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott filmbemutatót követő kerekasztal-beszélgetésen az alkotók mellett részt vettek a filmben közreműködő és megszólaló szakértők is. Prof. Dr. Csikány Tamás ezredes, az NKE oktatója, a beszélgetés moderátora elmondta, hogy a magyar hadtörténet dicső, de ellentmondásos eseményét dolgozza fel a film. Szerinte a limanovai csata a magyar katonai helytállás egy olyan példája, ami még az első világháború sok-sok hősies eseménye közül is kiemelkedik. „Ez egyfajta hattyúdala volt a magyar huszárságnak”- tette hozzá az ezredes.

Pollmann Ferenc hadtörténész úgy látja, hogy a huszárok hősiessége a katonai vezetés hatalmas hibáit kompenzálta, hiszen egy kiváló haditervet sikerült a bukás szélére sodorniuk a parancsnokoknak. A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadtörténeti Intézete kutatója szerint a magyar huszárok olyan harcra kényszerültek, amire egyáltalán nem voltak felkészülve, és a hadvezetés nem volt képes alkalmazkodni a modern követelményekhez, így nagyon sok magyar katona esett el a harctéren.  

„A limanovai csata évfordulója egészen 1945-ig nemzeti ünnepnek számított, de a ma élők közül már alig emlékeznek rá. Ezért is szerettük volna bemutatni ezt a hősies tettet”- mondta Bárány Krisztián. A film forgatókönyvírója, rendezője szerint az alkotás nemcsak egy hadtörténeti esemény bemutatása, hanem egyben két család története is. A huszárok között harcoló Ujhegyi Béla fia mellett ugyanis megszólal benne Muhr Ottomán ezredes, a huszárezred parancsnokának unokája is. A kerekasztal-beszélgetésen is részt vevő Muhr Albert elmondta, hogy a kommunizmus évtizedei alatt még otthon sem nagyon mertek beszélni a limanovai eseményekről, és édesapja is megszenvedte mindezt, hiszen agrármérnök-közgazdász végzettsége ellenére csak segédmunkásként dolgozhatott. Muhr Albert később Amerikában járva azonban megtapasztalhatta, hogy még ott is érdeklődnek a magyar huszárok iránt: teljesen ingyen végezték el rajta egy csípőműtétet, amiért csak azt kérték, hogy adjon interjút egy helyi lapnak, amiben beszélt a huszárhagyományokról és nagyapjáról is.  

„A film készítésének ötlete 2014-ben merült fel, amikor a csata 100 éves évfordulójára emlékeztek Limanovában” - mondta el Maruzs Roland alezredes. A film producere hozzátette, hogy a mintegy 20 millió forintból, a Honvédelmi Minisztérium támogatásával készült alkotást reményeik szerint szélesebb körben is megismerhetik az érdeklődők, hiszen hamarosan a köztévé is műsorára tűzi azt. 

A filmbemutatóról és a kerekasztal-beszélgetésről bővebben a Bonum Publicum egyetemi magazin áprilisi számában olvashatnak majd.


Szöveg: Szöőr Ádám

Fotó: Szilágyi Dénes

Megosztás a Facebook-on


Bajnoki cím a Magyar Honvédség amatőr síbajnokságán

  • Síbajnokság - 2
  • Síbajnokság - 1
 • Előző
 • Következő

2017. február 23-án került megrendezésre a Magyar Honvédség amatőr síbajnoksága az eplényi síarénában. A 7 versenyző, név szerint Bánszki Gábor alezredes, Detre Zoltán alezredes, Kordás Attila hadnagy, Széles Antónia htj., Pothám Ágnes htj., Juhász Zsolt htj., Major Márk htj., kora reggel indult útnak a Ludovika Zászlóalj kisbuszával azzal a céllal, hogy a sípályán megmérkőzzön a MH aktív és nyugállományú  katonáinak jól felkészült síelőivel, illetve, hogy  méltó módon képviseljék a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet, ezen belül szűkebb pátriárkáját a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kart, valamint a Ludovika Zászlóaljat. A versenyt lesiklásban rendezték a síaréna 7. számú pályáján,
ahol még némi sportolásra alkalmas hó mutatkozott. A tavaszi enyhülés azonban igen gyorsan falta a havat, nehezítve ezzel is a síelők teljesítményét, hiszen a vizes, nehéz hóban a kapuk kerülgetése egyre komolyabb fizikai igénybevételt igényelt a sportolóktól. Két futam összeadott ideje alapján rangsorolták a versenyzőket a különböző kategóriákban. 35 év alatt, majd 35-55 között, illetve 55 év felett. A női kategóriát összevonva értékelték. A legnépesebb csapatot a 35-55 év közötti kategória jelentette. Csapatunk tisztes helytállással, szép egyéni teljesítményekkel zárta a versenyt. Legkiemelkedőbb síelőnek csapatunkból Széles Antónia I. évfolyamos honvédtisztjelölt bizonyult,
aki egyben a Magyar Honvédség Amatőr Bajnoka címet is kiérdemelte a hölgyek versenyében. Antónia magabiztos versenyzéssel nyerte el ezt a rangos elismerést. Köszönjük a Honvéd Zrínyi SE anyagi támogatását, hogy ezen a küzdelmes versenyen részt vehettünk.

Cimkék: főoldali hír, 2017

Magyar Egyetemi Országos Bajnok az NKE evezős csapata!

  • NKE evezős csapat

 2016.02.25-én rendezték meg a 27. Nyílt Ergométeres Országos Bajnokságot, Egyetemi Országos Bajnokságot Győrött, ahol egyetemünk hallgatói (Percze Ágnes RTK; Mészáros Bence RTK; Lőrinczi Ede volt RTK-s és Mészáros Csongor HHK; edzőjük Detre Zoltán alezredes) diadalmaskodtak az egyetemi csapatok között.

A csapattagoknak fejenként 500 méteres sprint távot kellett abszolválni úgy, hogy a négy fő által produkált teljesítmény átlagát vették figyelembe és hasonlították össze a többi egyetemi csapat idejével, azaz amely csapat a leggyorsabban (legrövidebb idő alatt) húzta le az 500 métert, az nyert. Idén a legjobb időeredményt az NKE csapata produkálta: 1 perc 29.5 másodperc, míg a második helyen a veszprémi Pannon Egyetem csapata ért célba 1 perc 30.5 másodperces idővel, harmadikként pedig a győri Széchenyi István Egyetem zárt 1 perc 32,6 másodperccel. Kritérium volt még, hogy a négy fős csapatok három férfi tagja mellett egy nő is evezzen.

A kora délutánra kiírt futam eredeti időpontjához képest másfél órás csúszás következett be, amely nagymértékben hátráltatta a sportolókat, hiszen többször kellett bemelegíteniük verseny előtt melegen tartva izmaikat.

Az NKE csapata magabiztos versenyzéssel, rajt-cél győzelmet aratva nyerte meg a bajnokságot, és a korábbi évek előkelő helyezéseivel szemben végül megérdemelten állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára. Köszönjük a Honvéd Zrínyi SE támogatását.

Cimkék: főoldali hír, 2017

Nappali Portya 2017

  • Nappali Portya 2017 - 7
  • Nappali Portya 2017 - 1
  • Nappali Portya 2017 - 2
  • Nappali Portya 2017 - 3
  • Nappali Portya 2017 - 4
  • Nappali Portya 2017 - 5
  • Nappali Portya 2017 - 6
  • Nappali Portya 2017 - 8
  • Nappali Portya 2017 - 9
  • Nappali Portya 2017 - 10
  • Nappali Portya 2017 - 11
  • Nappali Portya 2017 - 12
  • Nappali Portya 2017 - 13
 • Előző
 • Következő

Bevezetés:

      Minden év februárjában lebonyolításra kerül a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar, Katonai Vezetőképző Intézet, Műveleti Támogató Tanszék, Felderítő Specializáció oktatatói (Dr. Forray László alezredes, Holndonner Hermann alezredes, Horváth Tamás hadnagy) által tervezett és vezetett, a Katonai Üzemeltető Intézet, Híradó Tanszék oktatói (Dr. Farkas Tibor százados, Dr. Tóth András százados, Paráda István hadnagy) által támogatott 1 hetes, kihelyezett harcászati komplex foglalkozás, amely idén a Nappali Portya 2017” nevet viselte.

A kihelyezett foglalkozásokon a felderítő hallgatók mellett a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar számos más szakirányához tartozó tisztjelöltje (felderítő, lövész, harckocsizó, tüzér, műszaki, híradó) is részt vett. A gyakorlat célja téli harcászati helyzetben az összfegyvernemi környezet hatásainak megismerésén túl az együttes tevékenység gyakorlása, továbbá speciális felderítő/túlélő ismeretek átadása a más fegyvernemhez tartozó honvédtisztjelölteknek. A gyakorlat sajátossága volt az, hogy az alegység parancsnoki beosztásokat a honvédtisztjelöltek töltötték be, és vezették az állományt. Jómagam századparancsnoki beosztást láttam el, míg felderítő társaim szakaszparancsnoki, továbbá a század törzsben hadműveleti és logisztikai beosztásban teljesítettek szolgálatot.


A gyakorlat végrehajtása:

2017. 02. 20. kora reggelén a felszerelés ellenőrzése és a gyakorlatvezető fogadása után menetet hajtottunk végre a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Zrínyi Miklós Laktanyából és Egyetemi Campusból a Püspökszilágyi gyakorlótérre. A bázisra történő megérkezést anyagrendezés, körletek átvétele, kiosztása, illetve a berendezkedés követte. Ezt, nem sokkal később a 01. számú táborparancs felolvasása, a nemzeti lobogó és a NATO zászló ünnepélyes felvonása követte, illetve az általános harchelyzet került ismertetésre. A század megkezdte meghatározott feladatainak végrehajtását „Camp Galga”-ban.

A délután folyamán a század állománya részt vett biztonsági és balesetvédelmi oktatáson, majd a beosztott parancsnoki állománnyal megszerveztük a bázis őrzés-védelmét. A hivatásos állomány által vezetett foglalkozások után a törzs kialakította munkakörletét, a térképeken, okmányokon megkezdtük a munkát és az előjárótól kapott harcparancs elemzését. Eközben a híradó kollegák a táborban lévő kommunikációs hálózat kiépítéséért és a híradás biztosításáért voltak felelősek, a szakaszparancsnoki állomány pedig a másnapi foglalkozásokra készítette fel az állományt.

A beállításra került harchelyzet a következő volt: „Bácsországban a környező településeken bujkáló, a kormánnyal szemben álló piréz lázadó erők, összehangolt támadásokat hajtottak végre és gerillaharcot folytatnak a NATO erők ellen. A saját csapatok feladata békefenntartás, a helyi kormány vezetőségének és a helyi települések lakosságának megnyerése, jelenlét fenntartó járőrözések, továbbá egyéb szakfeladatok ellátására való felkészülés.”

A harcfeladat részeként a következő napon a kijelölt felderítő hallgatók szakfoglalkozásokat tartottak, amelyek elsősorban a túlélés fogalomköréhez voltak csoportosíthatók. Ilyen foglalkozások voltak az ember elleni és állatfogó csapdák készítése, az egyéni sátor/menedék telepítése, raj sátor építése, bontása, továbbá tűzgyújtási ismeretek gyakorlati végrehajtása téli körülmények között, valamint víztisztító és víznyerő berendezések készítése. A foglalkozásokon az elméleti és gyakorlati bemutatás után az állománynak gyakorolniuk kellett az előtte leoktatottakat. A nap folyamán bázisbiztosítási és járőrözési feladatok, valamint egyes riasztások, támadások esetén történő reagálások begyakoroltatása került végrehajtásra.

A szerdai nap délelőttjén az állomány a felkészítő szakfeladatok részeként végrehajtotta az I. számú béketámogató lövészetet. A század értékelése az egyéni eredmények alapján kiváló lett.

A lövészetet követően a század két szakasza járőrözési feladatokat hajtott végre olyan feltételekkel, hogy 5 meghatározott pontot kellett érinteniük adott sorrendben, időre. Mindegyik ponton egy üzenet várt a szakaszokra különböző a helyszínen elhelyezett tárgyak megtalálásával összekötve, melyeknek a törzs felé történő sikeres és pontos jelentése után kaphatták meg a következő elérendő pont koordinátáit. A feladat végrehajtását tovább nehezítette, hogy a bizonyos koordináták között történő menet során a „piréz harcosok” fegyveres támadásokkal nehezítették a szakaszok útját. Továbbá a két szakasz ellentétes útvonalon indult el, két különböző menetvonalon és külön híradó hálózaton történő kommunikációval, hogy a másik szakasz forgalmazását a törzzsel ne hallhassák. A két szakasz teendőit tovább komplikálta, hogy mindez egyfajta verseny feladat is volt, hiszen a győztes csapat jutalmat kapott. A feltételek és a nyomás ellenére mindkét szakasz derekasan teljesítette a feladatot, különböző harcászati manőverekkel leküzdve több alkalommal a menet során, a „piréz erők” megtervezett támadásait.

A feladat során a hallgatók remekül gyakorolhatták a harc- és tűzvezetést, illetve a korlátozott idő alatt történő gyors döntések meghozatalát, reagálást, eközben a törzs állománya a szakaszok és az ellenség mozgását, valamint a különböző harcászati összecsapásaik tényezőinek dokumentálását, elemzését és értékelését folytatta.

A csütörtök délelőttöt a harctér felderítő előkészítésének (IPB) elméleti oktatása tette ki. A délután egy kiegészítő harcintézkedést adott ki az előjáró a törzs számára, melyben leírtak alapján a „piréz erők” megerősítő támogatást kaptak, így egy reguláris lövész századnyi erővé fejlődtek. A törzs vette a kapott feladatot és a parancsnokokkal, valamint az állománnyal együtt elkezdte kidolgozni az IPB lépéseit, majd az előjáró számára egy felderítő helyzetjelentést küldött meg.

Péntek délelőtt a felállított szolgálatok és a járörözési feladat megszüntetése, majd a bontási feladatok végrehajtása, illetve az állománynak és felszerelésüknek a budapesti Zrínyi Miklós Laktanyába történő visszacsoportosítása tette ki.


Befejezés:

            A gyakorlat tartalma alatt váltással történő járőr működött a bázis területe körül, valamint folyamatos hadművelet ügyeleti, híradó ügyeleti és alegység ügyeleti szolgálatok működtek. Minden nap a parancsnoki értekezleten értékelve lettek az aznap elvégzett feladatok és előkészítettük a másnapi feladatokat is.

            Az oktatói állomány a gyakorlat teljes időtartama alatt figyelemmel kísérte a tisztjelöltek munkáját, javították a hibákat, és ha a helyzet úgy kívánta segítséget adtak nekünk a helyes feladat végrehajtáshoz.

A visszacsatolások alapján a gyakorlat hasznos volt a más fegyvernemű tisztjelöltek számára is, hiszen olyan ismeretekkel gyarapodhattak, amelyekkel saját szakirányukon nem, vagy csak részben foglalkoztak.

Sajnos az I., II. éves állomány nem vehetett részt a gyakorlaton, pedig rengeteg elméleti és gyakorlati ismertetettel bővülhetett volna szakmai tudásuk, és a IV. éves állomány is kiterjedtebb módon gyakorolhatott volna vezetői beosztásokban. Jó lenne az is, hogy a Hadtudományi Karon tanuló más Intézetek állományába tartozó honvédtisztjelöltek is részt tudnának venni ezen a kihelyezésen, segítve/megismerve a katonai vezetői szakos honvédtisztjelöltek munkáját.

Számomra hasznos volt ez az egy hét, hiszen gyakorolhattam a vezetés tudományát és ezáltal a felmerülő problémák megoldását, ezzel is felkészülve az előttem pár hónap múlva álló hivatásos tiszti pálya embert próbáló kihívásaira.


Szűcs Olivér honvédtisztjelölt

gyak. szd. pk.


Cimkék: főoldali hír, 2017